Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ελεγχος των πετρελαιοπηγών στον Ορινόκο

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Τη συμβολική μέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, επέλεξαν χιλιάδες εργαζόμενοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία - ένα κατακόκκινο ποτάμι, καθώς φορούσαν κόκκινα μπλουζάκια, που επάνω τους αναγραφόταν το σύνθημα «Ναι στην εθνικοποίηση» - για να καταλάβουν ειρηνικά και εν μέσω πανηγυρισμών τα κοιτάσματα πετρελαίου στη Ζώνη του Ορινόκο... Επίσης στην πρωτεύουσα Καράκας, με πρωτοβουλία της νεοσύστατης Ενωσης Εργαζομένων της Βενεζουέλας (που συσπειρώνει αγωνιστικές δυνάμεις, ξεπερνώντας τη συμβιβασμένη ηγεσία της Συνομοσπονδίας Εργατών) έγινε μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση όπου συμμετείχαν και οι δυνάμεις του ΚΚ Βενεζουέλας.

Στη Ζώνη του Ορινόκο εφαρμόστηκε το διάταγμα για την εθνικοποίηση των πετρελαιοπηγών, που είχε εκδώσει από τον περασμένο Φλεβάρη ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες. Σύμφωνα με αυτό οι διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες, μεταξύ των οποίων οι αμερικανικοί κολοσσοί «Exxon Mobil» και «Chevron», η γαλλική «Total», η βρετανική BP και η νορβηγική «Statoil», έπρεπε να αποδεχτούν τη δημιουργία κοινοπραξιών, όπου ο έλεγχος πλέον περνά στα χέρια του κράτους, καθώς θα είχε την πλειοψηφία των μετοχών.

Ο Πρόεδρος Τσάβες μιλώντας σε μια από τις εγκαταστάσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο Ανσοατεγκούι, τόνισε χαρακτηριστικά πως με την πράξη αυτή έφτασε στο τέλος της «η κυριαρχία του ιμπεριαλισμού» στη Βενεζουέλα. Παράλληλα, ο Τσάβες σε αποστροφή του λόγου του, κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την εγκληματική υπόθαλψη που παρέχουν στον «μεγαλύτερο τρομοκράτη της Λατινικής Αμερικής», τον Λουίς Ποσάδα Καρίλες. Συγκεκριμένα ο Τσάβες τόνισε ότι μέρος των σχεδίων αποσταθεροποίησης της χώρας, που έχουν τεθεί εκ νέου σε εφαρμογή, είναι και σχέδιο δολοφονίας του με τη συνδρομή του ίδιου του Καρίλες.

Τέλος, έντονη ήταν η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ανακοίνωση του Προέδρου Τσάβες για αποχώρηση της Βενεζουέλας από την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ. Ετσι ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας «σκάβει ένα λάκκο για το λαό του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ