Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΗΠΑ
Στηρίζουν το ξήλωμα του μνημείου στην Εσθονία

Τη θέση της Εσθονίας πήρε ανοιχτά πλέον η ΕΕ, που κάλεσε τη Ρωσία να τηρήσει τη σύμβαση της Βιέννης για τις διπλωματικές σχέσεις, εξαιτίας των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων στη Μόσχα έξω από την πρεσβεία της Εσθονίας, κατά της απόφασης των εσθονικών αρχών να «ξηλώσουν» το αντιφασιστικό μνημείο από το κέντρο της πρωτεύουσας Ταλίν και να το μεταφέρουν σε στρατιωτικό νεκροταφείο. Η ΕΕ εκφράζει μάλιστα την «ανησυχία» της για τις δικαιολογημένες αντιδράσεις, που έχει προκαλέσει στη Ρωσία η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης της Εσθονίας.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της Εσθονίας, Αντριους Ανσιπ, είχε στις παραμονές ζητήσει την επέμβαση της ΕΕ, για να «μαλακώσει» η αντίδραση της Ρωσίας. Η εσθονική κυβέρνηση ζήτησε επίσης και ως μέτρο την αναβολή της συνάντησης κορυφής Ρωσίας - ΕΕ, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 17-18 Μάη στη ρωσική πόλη Σαμάρα.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους, κάλεσαν Εσθονία και Ρωσία να δείξουν «κατανόηση» και όπως δήλωσε ο Ντανιέλ Φριντ, εκπρόσωπος του αμερικάνικου ΥΠΕΞ, στη ρωσόφωνη έκδοση του BBC, «για τους Ρώσους αυτό το σύμβολο είναι το σύμβολο των τεράστιων θυσιών και της τελικής νίκης κατά της φασιστικής Γερμανίας, ενώ για τους Εσθονούς αυτό το μνημείο είναι σύμβολο της σοβιετικής κατοχής, σύμβολο της εθνικής υποτέλειας. Κι αυτή η άποψη είναι σωστή». Βεβαίως σκόπιμα ο Αμερικανός εκπρόσωπος παραβλέπει το ιστορικό γεγονός ότι η Εσθονία εντάχθηκε εθελοντικά στη σύνθεση της ΕΣΣΔ και στον Κόκκινο Στρατό πολέμησαν χιλιάδες Εσθονοί, ενώ στις 22 Σεπτέμβρη 1944, όταν ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε το Ταλίν, πρώτο στην πόλη μπήκε το 8ο Εσθονικό Σώμα, με επικεφαλής τον Εσθονό συνταγματάρχη Β. Βέρκα.

Ο Μπορίς Μαλάχοφ, εκπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, σημείωσε πως η ιστορική μνήμη των αποτελεσμάτων του Β' Παγκόσμιου Πολέμου είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα του ΟΗΕ, τονίζοντας πως η Ρωσία ζητά να εμποδιστούν οι προσπάθειες δικαίωσης των εγκλημάτων του φασισμού.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ