Πέμπτη 3 Μάη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΗ ΑΣΠΙΔΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Ξεκινούν επίσημα οι συνομιλίες με την Τσεχία

ΠΡΑΓΑ - ΤΙΜΠΙΛΙΣΙ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Η πρώτη φάση της έναρξης των συνομιλιών ανάμεσα στην Τσεχία και τις ΗΠΑ για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ στο πλαίσιο της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ θα ξεκινήσει στις 10 Μάη στο τσεχικό υπουργείο Αμυνας, ενώ η δεύτερη φάση των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στις 22 Μάη στο υπουργείο Εξωτερικών της ίδιας χώρας όπου θα συμφωνηθούν λεπτομέρειες για την κατασκευή, τη διατήρηση, τις υπηρεσίες και την ασφάλεια του συγκεκριμένου συστήματος. Παραπέρα συνομιλίες αναμένεται να διεξαχθούν στις ΗΠΑ.

Επιπλέον, επίσημη επίσκεψη στην Τσεχία αναμένεται να πραγματοποιήσει στις αρχές του Ιούνη ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένονται διαδηλώσεις του φιλειρηνικού κινήματος.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών της Γεωργίας, Γκέλα Μπεζουασβίλι, με συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Financial Times» τόνισε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκατασταθούν βασικά στοιχεία της «ασπίδας» στο έδαφός της, ωστόσο υποστήριξε ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη πρόταση από τις ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πυραυλικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χένρι Ομπερινγκ είχε πρόσφατα δηλώσει πως οι ΗΠΑ προτίθενται να εγκαταστήσουν σύστημα ραντάρ στον Καύκασο.

Σημειώνεται επίσης ότι το κοινοβούλιο της Ρουμανίας ενέκρινε χτες με 257 ψήφους υπέρ, μία κατά και 29 αποχές, συμφωνία που επιτρέπει στις ΗΠΑ τη χρήση τεσσάρων βάσεων στο έδαφός της και τη διαμονή 3.000 Αμερικανών στρατιωτών σ' αυτές, που αναμένεται να αρχίσει μέσα στο 2007.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ