Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στην τελική φάση κουκουλώματος

Ξαναζεσταμένο φαγητό τα καινούρια στοιχεία για το σκάνδαλο των ομολόγων, δηλώνει ο Ε. Αντώναρος, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει θέμα απομάκρυνσης του Σ. Τσιτουρίδη

Το «πράσινο φως» για την τελική φάση της επιχείρησης κουκουλώματος του σκανδάλου των ομολόγων φαίνεται ότι έχει δώσει ο Κ. Καραμανλής, εμμένοντας ταυτόχρονα στη σκανδαλώδη πολιτική που παραδίδει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στα μεγαθήρια της χρηματαγοράς.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι ήρθε η ώρα να κλείσει το θέμα, καθώς δε δημοσιοποιούνται νέα στοιχεία και καταγγελίες και ανακυκλώνονται συνεχώς οι αρχικές αποκαλύψεις, για τις οποίες η κυβέρνηση είτε έχει δώσει ήδη απαντήσεις σε ό,τι την αφορά είτε παραπέμπει στις εν εξελίξει έρευνες.

Ενισχυτική των παραπάνω η άποψη που εξέφρασε χτες ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού. «Δεν υπάρχει τίποτε το καινούριο. Και όσα εμφανίζονται ως καινούρια στοιχεία θα μου επιτρέψετε να σας πω είναι ξαναζεσταμένο φαγητό», είπε χαρακτηριστικά ο Ε. Αντώναρος, διαψεύδοντας χτεσινό δημοσίευμα του «Βήματος», σύμφωνα με το οποίο το υπουργείο Οικονομικών πρώτα συμφώνησε στην καταβολή της προμήθειας στην «JP Morgan» και μετά υπέγραψε τη σύμβαση για την έκδοση του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, άφησε να διαφανεί ότι ο Σ. Τσιτουρίδης «πέρασε τις εξετάσεις» στην προχτεσινή παρουσία του στη Βουλή λέγοντας ότι «αυτά που είπε ήταν σαφή» και «κάλυψε όλα τα θέματα». Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός δεν προτίθεται να προχωρήσει σε απομάκρυνση του υπουργού Απασχόλησης, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα ανασχηματισμού, δεν υπάρχει πρόθεση ανασχηματισμού». Σχετικά με τις τοποθετήσεις του Σ. Τσιτουρίδη για «συλλογική ευθύνη της κυβέρνησης», ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι «αφορούσαν την προσπάθεια της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων». Στο πλαίσιο αυτό διευκρίνισε ότι το σκάνδαλο των ομολόγων δεν επηρεάζει τις ειλημμένες αποφάσεις της για τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό, λέγοντας πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στη θέση μας για το Ασφαλιστικό».

Σήμερα φέρεται να λήγει και το «τελεσίγραφο» που άτυπα έχει θέσει η κυβέρνηση στους ενδιάμεσους προμηθευτές για την αποδοχή της πρότασης της «JP Morgan» περί επαναγοράς του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι στο τέλος θα ξεπεραστούν οι «αντιρρήσεις» ορισμένων χρηματιστηριακών εταιρειών, κυρίως της «Ακρόπολις», ώστε να μπορέσει να θριαμβολογήσει πως «επιστρέφουν τα κλεμμένα στα Ταμεία». Δε φαίνεται όμως διατεθειμένη να αποτελέσει αυτό «δεδικασμένο» ώστε και τα άλλα Ταμεία που υπέστησαν ζημιές από τζογάρισμα σε δομημένα ομόλογα να πάρουν τα λεφτά τους πίσω.

Στην επίσημη γραμμή κινήθηκε χτες και ο υφυπουργός Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτος, δηλώνοντας ότι «αυτό το θέμα (σ.σ. των ομολόγων) μας έχει κουράσει όλους και έχει δυσαρεστήσει όλους. Για μένα το θέμα έχει εξαντληθεί, έχουν απαντηθεί όλα τα ερωτήματα και στο πρες ρουμ και από τον υπουργό και από όλους. Αρα για μένα το θέμα έχει λήξει».

Την ίδια στιγμή, επιχειρείται να «ελεγχθεί» η εικόνα των «παράφωνων» κυβερνητικών βουλευτών, η οποία ωστόσο εμφανίστηκε και χτες. Ετσι ο Γ. Τραγάκης παραδέχτηκε τη ζημιά που έχει γίνει στην κυβέρνηση από το σκάνδαλο των ομολόγων και ζήτησε έμμεσα από τον πρωθυπουργό να «καθαρίσει» την κατάσταση. «Το αρνητικό αυτή τη στιγμή είναι ότι ενώ η κυβέρνηση πήγαινε πολύ καλά με σταθερή ρότα, και φαινόταν ότι θα έκανε έναν υγιεινό περίπατο - όχι ότι τώρα μετατρέπεται σε ντέρμπι -, αλλά έχει λίγο αποδιοργανωθεί το έργο της κυβέρνησης», είπε χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Εκτίμησε ακόμα ότι «ο κ. Τσιτουρίδης είναι σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση... Ο πρωθυπουργός έχει τη λύση στα χέρια του και θα τη δώσει...».

Υπέρ του αποκεφαλισμού ορισμένων στελεχών τάχθηκε ο δήμαρχος Αθήνας, Ν. Κακλαμάνης, δηλώνοντας μάλιστα ότι «δεν ξέρω πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα στην ιστορία αυτή (σ.σ. των ομολόγων)». Θεωρεί λοιπόν ότι είναι επίκαιρη η παλαιότερη πρότασή του: «Δε θα ήταν καθόλου κακό ο κ. Καραμανλής να έστελνε στο σπίτι μας μερικούς από εμάς. Είχα πει 4-5 συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου».

Από την πλευρά του ο Μ. Εβερτ έδειξε προς την πλευρά του υπουργείου Απασχόλησης για τις όποιες ευθύνες υπάρχουν στη διαχείριση των αποθεματικών των Ταμείων, αθωώνοντας ταυτόχρονα το υπουργείο Οικονομικών... Σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δήλωσε ότι «δεν έχουν προγραμματιστεί να γίνουν νωρίτερα και πάντως πριν τον Οκτώβριο δε βλέπω εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ