Παρασκευή 27 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Να ανοίξει τώρα το Ασφαλιστικό

Στη γραμμή Αλμούνια και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Την επιτάχυνση των διαδικασιών ανατροπής των ασφαλιστικών δικαιωμάτων με την παράλληλη προώθηση νέων αντιδραστικών μέτρων στις εργασιακές σχέσεις, συνδυασμένη με την παροχή νέων προνομίων στο μεγάλο κεφάλαιο, ζήτησε χτες ο Γ. Παπανδρέου μιλώντας στο συνέδριο του «Εκόνομιστ», όπου στήριξε πλήρως την κυβερνητική πολιτική και εξέφρασε τις αξιώσεις της ΕΕ.

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του επί των οικονομικών επιτρόπου της ΕΕ, Χ. Αλμούνια, ο οποίος ζήτησε την άμεση προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, και τις προαναγγελίες του πρωθυπουργού για επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ο Γ. Παπανδρέου βγήκε να ...εγκαλέσει την κυβέρνηση για καθυστέρηση στο άνοιγμα του Ασφαλιστικού! Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ασκώντας ...«κριτική» στη ΝΔ ότι «αδρανεί τα τρία τελευταία χρόνια» και ότι «παραπέμπει» το θέμα του Ασφαλιστικού «στις καλένδες και στην επόμενη κυβέρνηση», έδωσε επί της ουσίας την πολιτική συγκατάθεση του ΠΑΣΟΚ για την εκκίνηση μιας νέας αντιασφαλιστικής επιδρομής.

Ο Γ. Παπανδρέου, εκφράζοντας την κοινή στρατηγική του δικομματισμού - αν και σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του επιχειρούσε να πείσει ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν είναι ίδιο» με τη ΝΔ -, παρουσίασε προτάσεις που, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», στόχο έχουν την επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης. «Θέλουμε αλλαγές στην αγορά εργασίας» και «προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα που θα βοηθήσουνε τον νέο να μπει στην αγορά εργασίας», είπε. Τα μέτρα βέβαια που προτείνει το ΠΑΣΟΚ κινούνται στη λογική της ενίσχυσης της «μερικής», «ανασφάλιστης» ή «ημιανασφάλιστης» εργασίας, αλλά και, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου, «της νέας μορφής εργασίας, της κοινωνικής εργασίας».

Διεκδικώντας συγχρόνως το «ρόλο» του καλύτερου εκφραστή των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και ζητώντας εκ νέου άμεση προσφυγή στις κάλπες, ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα έδινε κίνητρα στους επιχειρηματίες για «επενδύσεις στη γνώση» και στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μέσα από «σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που συνθέτουν την ιδιωτική πρωτοβουλία και τεχνογνωσία με τη δημόσια ενθάρρυνση». Ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι «να στηρίξει τις ελληνικές καθιερωμένες επιχειρήσεις για να αναπτυχθούν σε περιφερειακούς πρωταθλητές στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης και Μεσογείου». Το ΠΑΣΟΚ, σε πλήρη σύμπνοια με την κυβέρνηση, επιδιώκει τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου, ώστε να εξασφαλιστεί η ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων και η γιγάντωση της κερδοφορίας τους.

Θα τζογάρουμε με τους όρους της αγοράς...

Ο Γ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα με το σκάνδαλο των ομολόγων. Μίλησε για «σκάνδαλο με τεράστιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους, στους συνταξιούχους και στα ασφαλιστικά ταμεία», αλλά την ίδια στιγμή τάχτηκε υπέρ τη συνέχισης της πολιτικής του τζογαρίσματος των αποθεματικών τονίζοντας: «Το ΠΑΣΟΚ θα διαχειριστεί τα ζητήματα δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και αξιοποίησης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, με όρους απολύτου διαφάνειας και ανταγωνισμού της αγοράς»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ