Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σικέ παιχνίδια με τις τράπεζες για τα ομόλογα

Ακόμα και αν «τακτοποιήσει» με τους τραπεζίτες συνεταίρους της την υπόθεση με το ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, παραμένει άθικτη η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων

«Σωσίβιο» στους τραπεζίτες συνεταίρους της στο καραμπινάτο σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων αναζητεί απεγνωσμένα τώρα η κυβέρνηση, προκειμένου να εκτονώσει την πίεση που υφίσταται για την υπόθεση.

Εχοντας διαπιστώσει την αναποτελεσματικότητα των «θεσμικών μέτρων», που έχει πάρει μέχρι τώρα (π.χ. αλλαγές στον τρόπο διορισμού των διοικήσεων των Ταμείων) και έχοντας αποκλείσει τους αποκεφαλισμούς υπουργών, η κυβέρνηση αναζητά χείρα βοηθείας από τους τραπεζικούς κολοσσούς - δανειστές του ελληνικού δημοσίου.

«Σαν έτοιμη από καιρό», η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει αποδεκτή την πρόταση της «αναδόχου» βρετανικής JP Morgan για επαναγορά του ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ, που είχε καταλήξει σε τέσσερα ασφαλιστικά ταμεία, με ζημιά που ήδη ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Η προθυμία της κυβέρνησης, που μέχρι χτες υπερασπιζόταν τη σύμβαση του Δημοσίου με τη βρετανική τράπεζα ως κερδοφόρα και αποδοτική, αποτελεί στην πραγματικότητα μια σαφή ομολογία του τζόγου που έγινε σε βάρος των χρημάτων των Ταμείων. Η κίνηση αυτή μαρτυρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαφανίσει «τα πειστήρια του εγκλήματος» και έτσι να εκτονωθεί ανώδυνα η καθ' όλα δικαιολογημένη αγανάκτηση των εργαζομένων και των συνταξιούχων για τη λεηλασία που έχει στηθεί σε βάρος των Ταμείων. Σε κάθε περίπτωση όμως ακόμα και αν «τακτοποιηθεί» το σκάνδαλο με το συγκεκριμένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ, παραμένει ατόφια η σκανδαλώδης πολιτική του τζογαρίσματος των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Με πανομοιότυπες δηλώσεις τους, ο υπουργός Οικονομίας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έσπευσαν χτες να σχολιάσουν θετικά την πρόταση της βρετανικής τράπεζας. Μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στο Βερολίνο, ο Γ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει με πάρα πολλή σοβαρότητα αυτή την πρόταση και με κριτήριο την πλήρη αποζημίωση των Ταμείων που τυχόν έχουν θιγεί από τις αγορές που έκαναν αυτού του συγκεκριμένου ομολόγου». Ταυτόσημη η δήλωση νωρίτερα του Θ. Ρουσόπουλου που είπε ότι «η κυβέρνηση θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους της πρότασης της JP MORGAN, με κριτήριο την πλήρη αποκατάσταση ζημιών που ενδεχομένως έχουν προκύψει για ασφαλιστικά ταμεία από τη διάθεση του ομολόγου στη δευτερογενή αγορά». Ο εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει στα εύλογα ερωτήματα για την «αλλαγή πλεύσης» της κυβέρνησης και τους επιδιωκόμενους στόχους.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής φαίνεται να «αντιστέκεται» στις αυξανόμενες πιέσεις και από το εσωτερικό της κυβέρνησης για να «θυσιάσει» τον Σ. Τσιτουρίδη. Ο Θ. Ρουσόπουλος επαναβεβαίωσε, αν και «χλιαρά», την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού στο πρόσωπο του υπουργού Απασχόλησης, αλλά δε θέλησε να απαντήσει σε ερωτήματα για το ποιος βρίσκεται πίσω από την επίμονη φημολογία για τον «αποκεφαλισμό» του Σ. Τσιτουρίδη.

Το κλίμα εσωστρέφειας, όμως, καλά κρατεί και τροφοδοτείται καθημερινά με δηλώσεις στελεχών. Χτες ήταν η σειρά της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά να κάνει την παρέμβασή της για το θέμα των ομολόγων: «Θα είναι υπόλογοι όσοι έχουν μπερδέψει τις χρηματιστηριακές αξίες με τις αξίες της παράταξής μας. Η παράταξή μας δεν ήταν και δε θα γίνει "πλυντήριο" κανενός», είπε με νόημα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ένα σκάνδαλο διαδέχεται το άλλο(2007-06-16 00:00:00.0)
Πληρώνει η κυβέρνηση με χρήματα του λαού για λογαριασμό των τρωκτικών(2007-06-09 00:00:00.0)
Και κρυφό δάνειο από τη JP Morgan;(2007-06-07 00:00:00.0)
«Κλείνει» το σκάνδαλο των ομολόγων!(2007-04-28 00:00:00.0)
Εγκλωβισμένη στην πολιτική του τζόγου(2007-04-20 00:00:00.0)
«Στραβά μάτια» για τον τζόγο(2007-03-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ