Σάββατο 21 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΕΡΑ ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ
Υποκρίνεστε συνειδητά απέναντι στους αναπήρους και τις οικογένειές τους

Τις προτάσεις του ΚΚΕ απαρίθμησε συνοπτικά η εισηγήτρια του ΚΚΕ

«Θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να παλεύουμε και να στηρίζουμε τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού αναπηρικού κινήματος», τόνισε η εισηγήτρια του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, σημειώνοντας πως «καλούμε τους ανάπηρους και τις οικογένειές τους, τους εργαζόμενους του χώρου και τους ειδικούς επιστήμονες να μην έχουν πλέον αυταπάτες», αφού «δεν μπορούν με αυτήν την πολιτική ούτε τα προβλήματά τους να λυθούν ούτε να καλύπτονται οι ανάγκες τους».

Αναφερόμενη στην κυβερνητική πολιτική, η Β. Νικολαΐδου τόνισε πως «η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον κοινωνικό τομέα είναι αναμφισβήτητα στη λογική της εμπορευματοποίησης, της υποβάθμισης των όποιων δημόσιων υπηρεσιών Πρόνοιας έχουν απομείνει, της ολόπλευρης δράσης των ιδιωτών, μέσω των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων με κρατική χρηματοδότηση, ενώ ταυτόχρονα ο χώρος για επιχειρηματική δράση σε αυτούς τους ευαίσθητους τομείς διευρύνεται καθημερινά. Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν καθημερινά νέα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης. Ιδιωτικά ειδικά σχολεία, προγράμματα για κατ' οίκον νοσηλεία και προσφορά κοινωνικής βοήθειας από μεγάλους πλέον επιχειρηματικούς ομίλους, εκμεταλλευόμενοι φυσικά την έλλειψη κρατικής μέριμνας».

Συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να επιδείξει ευαισθησία μέσω υποχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, στοχεύουν στο «να κρύψετε τη βασική αιτία, η οποία δεν είναι άλλη από αυτήν τη φύση του κοινωνικοοικονομικού συστήματος, που τόσο καλά υπηρετείτε, το οποίο αναπαράγει και οξύνει τα προβλήματα των λαϊκών στρωμάτων και ιδιαίτερα των αναπήρων, πολύ περισσότερο σήμερα, την περίοδο των αναδιαρθρώσεων, που προχωράτε ομολογουμένως με πολύ γρήγορους ρυθμούς, περίοδος που το κεφάλαιο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, απαιτεί και νέους τομείς επιχειρηματικής δράσης, όπως είναι η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, η Ειδική Αγωγή, αλλά και η αποκατάσταση των αναπήρων σε όλα τα επίπεδα. Αυτό το στόχο υπηρετείτε με την πολιτική σας χρόνια ολόκληρα. Γι' αυτό σαν Κόμμα σάς λέμε ότι όταν εκφράζετε την ευαισθησία και τη συμπάθειά σας προς τους αναπήρους και τις οικογένειές τους, υποκρίνεστε συνειδητά απέναντι σε αυτές τις κατηγορίες». Ασκώντας κριτική στο ΠΑΣΟΚ, η Βέρα Νικολαΐδου επισήμανε ότι «ως αντιπολίτευση σήμερα, αξιοποιώντας πρώτα απ' όλα τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική σας, σας κατηγορεί ότι διαλύσατε τις δημόσιες υπηρεσίες Πρόνοιας, ότι αλλάξατε τον τίτλο του υπουργείου. Εμείς λέμε ότι δημαγωγεί προκλητικά, γιατί πρώτα απ' όλα ξεχνάει ότι αυτή η πολιτική που εσείς σήμερα εφαρμόζετε, είναι συνέχεια της δικής του πολιτικής στον τομέα αυτό, της πολιτικής που είχε στηρίξει ως κυβέρνηση με τη συμμετοχή του τότε στα διάφορα όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Οι προτάσεις του ΚΚΕ

Η Βέρα Νικολαΐδου απαρίθμησε συνοπτικά τις προτάσεις του ΚΚΕ.

- Ζήτησε «πλήρες δίκτυο πρώιμης και έγκαιρης διάγνωσης και παρέμβασης των κέντρων αποκατάστασης σε όλα τα επίπεδα, δωρεάν φυσικά παροχή όλων των απαραίτητων θεραπειών, φαρμάκων, αναλώσιμων υγειονομικών υλικών, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό».

- Για την Ψυχική Υγεία απαίτησε «δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος» και συνολικά «δημόσιο δωρεάν σύστημα Πρόνοιας που θα απευθύνεται σε όλο το λαό, με πλήρες δίκτυο εξειδικευμένων υπηρεσιών για αναπήρους», με «μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού».

- Ζήτησε, επίσης, «δημόσια κέντρα, κλειστής ή ανοιχτής, προσωρινής ή μόνιμης παραμονής, για παιδιά σε κρίση, με αυτισμό, με βαριά νοητική στέρηση, με ψύχωση και για πολλαπλά ανάπηρα παιδιά», ενώ για τους μετανάστες σημείωσε πως «θα πρέπει χωρίς κανέναν αποκλεισμό να έχουν πλήρη δικαιώματα στη δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, στην Υγεία και Πρόνοια, στην Ειδική Αγωγή».

- Οσον αφορά στα εργασιακά δικαιώματα των αναπήρων, η εισηγήτρια του ΚΚΕ σημείωσε πως απαιτείται «κατοχύρωση του δικαιώματος στη δουλιά όλων των ικανών προς εργασία αναπήρων, άμεση πρόσληψη με ευθύνη του κράτους όλων των αναπήρων».

- Τέλος, για τα επιδόματα ζήτησε «ενοποίηση όλων των επιδομάτων αναπηρίας σε ένα», που «να μην είναι κάτω από 650 ευρώ», ενώ έκανε λόγο για ανάγκη εκδημοκρατισμού του αναπηρικού κινήματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ