Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Κοινωνική πολιτική» του κέρδους

Σ' ένα διαγωνισμό για το ποιος θα πάρει τα ...πρωτεία στην προώθηση μιας πολιτικής Πρόνοιας, που θα στηρίζεται σε «χορηγούς» και «χορηγίες», «εθελοντές» και «εταιρείες» και με δεδομένο ότι η παροχή Υπηρεσιών Πρόνοιας από το κράτος έχει σχεδόν καταργηθεί, επιδίδονται το τελευταίο διάστημα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Υπηρετώντας αυτούς τους στόχους, οι εκπρόσωποι του δικομματισμού ανταγωνίζονται για το ποιος θα δώσει περισσότερα στους επιχειρηματίες και ποιος, πιο αποτελεσματικά, θα διαχειριστεί την πολιτική εμπορευματοποίησης της Πρόνοιας.

Μόλις προχτές ο υπουργός Υγείας Δ. Αβραμόπουλος αναγόρευσε τον «εθελοντισμό» σε «μέρος της επίσιμης κρατικής πολιτικής» και δεσμεύτηκε ότι τον επόμενο μήνα θα φέρει νόμο «ώστε να ενθαρρυνθούν οι χορηγοί και οι χορηγίες» και «να συνεισφέρουν στην κοινωνική δράση οι εταιρείες από το περίσσευμα των κερδών τους»!! Και φιλεύσπλαχνοι προς τα θύματά τους οι πλουτοκράτες, που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους. Στηρίζοντας την ίδια πολιτική, αλλά διεκδικώντας το ρόλο του καλύτερου ...εκφραστή του συγκεκριμένου μοντέλου, το ΠΑΣΟΚ την προηγούμενη βδομάδα και χτες διά στόματος του Γ. Παπανδρέου - μίλησε σε ημερίδα του ΠΑΣΟΚ για τα ΑμΕΑ - εγκάλεσε την κυβέρνηση γιατί «δεν κάνει απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης»...

Πίσω από τις φραστικές τους αντεγκλήσεις και τους «ανταγωνισμούς» τους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν στρατηγική επιδίωξη την παράδοση της Πρόνοιας στη φιλανθρωπία. Οι εκπρόσωποι του δικομματισμού προωθούν από κοινού μια πολιτική με την οποία επιδιώκουν να μεταθέσουν την ευθύνη για την Πρόνοια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τους «εθελοντές», ανοίγοντας ταυτόχρονα διάπλατα το δρόμο για την παραπέρα διείσδυση του κεφαλαίου στους ευαίσθητους, αλλά και συγχρόνως κερδοφόρους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας.

Τα κόμματα της άρχουσας τάξης, δίνοντας με νόμους τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες να πετούν μέσα από τις «χορηγίες» ένα «ξεροκόμματο» στα ιδρύματα - για το οποίο βέβαια θα επιβραβεύονται με φοροαπαλλαγές - φιλοδοξούν, όπως εξάλλου ομολόγησε και ο υπουργός Υγείας, ο «ιδιωτικός τομέας να έρθει πιο κοντά στην κοινωνική δράση». Μια «κοινωνική δράση» που οι επιχειρηματίες, αξιοποιώντας τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, θα χρησιμοποιήσουν για να θησαυρίσουν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Οι πολιτικές που προωθούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στοχεύουν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας και στη ραγδαία εισβολή του κεφαλαίου στο συγκεκριμένο χώρο. Πίσω από τις εύηχες λέξεις του «εθελοντισμού» και της «κοινωνίας της ανθρωπιάς», που χρησιμοποιούν οι εταίροι του δικομματισμού, κρύβεται η επιχείρηση συρρίκνωσης και αυτών των υποτυπωδών πολιτικών Πρόνοιας, με τη μείωση των κρατικών δαπανών και τη μετακύλησή τους μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις «εθελοντικές οργανώσεις» στο λαό, με ανταποδοτικότητα, δηλαδή πληρωμή.

Απέναντι σ' αυτή την πολιτική τα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιτάξουν την πάλη τους, να διεκδικήσουν και να απαιτήσουν αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Καμιά ιδιωτική - επιχειρηματική δραστηριότητα. Να εγκαταλείψουν μαζικά και οριστικά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που στηρίζουν και ενισχύουν την κερδοσκοπική δράση του κεφαλαίου στους τομείς Υγείας - Πρόνοιας σε βάρος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ