Πέμπτη 19 Απρίλη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Δεν είναι θέμα διαχείρισης

Τι θυμίζει ο τσακωμός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη ρεμούλα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων; Μα το δολοφόνο που γυρίζει στον τόπο του εγκλήματος. Χτυπιέται και οδύρεται το ΠΑΣΟΚ σήμερα για το στημένο κόλπο των δομημένων ομολόγων, το ρόλο των υπουργών, τις υπέρογκες υπερτιμολογήσεις, τις μίζες, την παρέα του Λονδίνου που συντόνιζε το όλο παιγνίδι, το ρόλο του Πρινιωτάκη και του Παπαμαρκάκη.

Το ΠΑΣΟΚ στέκεται στην αστυνομική πλευρά της υπόθεσης, ενώ, την ίδια στιγμή, συμφωνεί με τη ΝΔ στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Και τα δύο αυτά κόμματα συμφωνούν με τη θέση ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, θα πρέπει να τζογάρονται στο Χρηματιστήριο και σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Αφού και τα δύο συμφωνούν στο βασικό - στον τρόπο διαχείρισης των αποθεματικών - τότε πού διαφωνούν; Μα στον τρόπο της καλής και της κακής διαχείρισης, του καλού και του κακού διαχειριστή. Μοιραία, αν υπάρχει πολιτική ταύτιση σε ένα θέμα, τότε οι διαφορές υποβιβάζονται στα θέματα της διαχείρισης.

Το έργο αυτό δεν είναι καινούριο. Το είχαμε δει και στην περίοδο κατά την οποία το ΠΑΣΟΚ ασκούσε κυβερνητική εξουσία, η ΝΔ συμφωνούσε με την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, αλλά ασκούσε κριτική σε θέματα ...διαφάνειας, διαπλοκής και κακοδιαχείρισης. Τα ίδια επαναλαμβάνονται και σήμερα με αντεστραμμένους όμως τους ρόλους των πρωταγωνιστών. Σήμερα, κυβερνά η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με την ουσία της ασκούμενης πολιτικής, αλλά ...διαφωνεί με τις παρενέργειές της. Τα μικρά και τα μεγάλα σκάνδαλα που εκ των πραγμάτων αναδύονται και συνοδεύουν τις πολιτικές καπιταλιστικής διαχείρισης.

Αλλά και στο πεδίο των σκανδάλων, παρακολουθούμε, για μια ακόμη φορά, ένα θέατρο του παραλόγου. Με πρωταγωνιστές και πάλι τους εκπροσώπους του δικομματισμού. Μιλά το ΠΑΣΟΚ για «στημένο παιγνίδι» στην υπόθεση των δομημένων ομολόγων, τη στιγμή που είναι ακόμα νωπή στη μνήμη του ελληνικού λαού η ιστορία του άλλου μεγάλου σκανδάλου του Χρηματιστηρίου της περιόδου 1999 - 2000. Σκάνδαλο, στο οποίο όχι μόνο λεηλατήθηκαν τα χρήματα εκατοντάδων χιλιάδων μικρών αποταμιευτών, αλλά την περίοδο που ο χρηματιστηριακός δείκτης κλυδωνιζόταν, εξωθήθηκαν οι διοικήσεις των Ταμείων από την κυβέρνηση, να τζογάρουν στο χρηματιστήριο, όχι με την προσδοκία κάποιων μελλοντικών αποδόσεων, αλλά για να συγκρατήσουν την πτώση των τιμών των μετοχών. Με αποτέλεσμα βέβαια να εξανεμιστούν τότε μερικές εκατοντάδες δισ. δραχμές. Μιλά σήμερα το ΠΑΣΟΚ για το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, τη στιγμή που είναι το κόμμα που είχε δημιουργήσει το νομοθετικό πλαίσιο για να παίζονται τα αποθεματικά στο Χρηματιστήριο και στα πολύ περισσότερο επικίνδυνα παράγωγα.

Και η ΝΔ; Ηρθε στην εξουσία με τον «όραμα» του «ηθικού καπιταλισμού» και σήμερα συνελήφθη ...κλέπτουσα οπώρας. Αυτό το ομολογούν και τα ίδια τα στελέχη της, τα οποία ζητούν καρατομήσεις προσώπων, για να διασωθεί το σκάφος που έχει γείρει επικίνδυνα. Οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιληφθούν ότι τα μικρά και μεγάλα σκάνδαλα είναι η φυσική απόρροια της καπιταλιστικής διαχείρισης που ασκούν και τα δύο κόμματα του δικομματισμού. Μαζί, όμως, με την αγανάκτηση και την αηδία που νιώθουν για τα «μακριά χέρια» που λεηλατούν τα Ταμεία, θα πρέπει να βγάλουν και τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα...


Θανάσης ΚΑΝΙΑΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαχρονικές ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για την καταλήστευση των ασφαλιστικών ταμείων(2010-11-30 00:00:00.0)
Τα «δομημένα» του ΠΑΣΟΚ(2007-08-22 00:00:00.0)
Προσηλωμένο στην πολιτική του τζόγου(2007-05-06 00:00:00.0)
Διαχρονική η καταλήστευση των αποθεματικών(2007-04-19 00:00:00.0)
Πουλάει... «εξυγίανση» για την καρέκλα της εξουσίας(2007-04-11 00:00:00.0)
Εμείς τζογάραμε καλύτερα...(2007-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ