Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνάντηση, άνευ προσδοκιών, Ολμέρτ - Αμπάς

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Χωρίς «προσδοκίες» προσέρχονται σε συνάντηση, την Κυριακή, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Οι δύο άνδρες θα συναντηθούν στην Ιερουσαλήμ, αν και η ισραηλινή πλευρά δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένη επιβεβαίωση. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, ο Αμπάς, για άλλη μια φορά, θα θέσει το θέμα της παρακράτησης της φορολογίας, κάτι που η ισραηλινή πλευρά, προς το παρόν τουλάχιστον, δε δείχνει διατεθειμένη να συζητήσει.

Από την άλλη, ο Μαχμούντ Αμπάς, χτες, έδωσε άλλες δύο βδομάδες περιθώριο στον Ισμαήλ Χανίγια να παρουσιάσει τη νέα κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Αν και τυπικώς, εξαρχής, ο Χανίγια είχε στη διάθεσή του 5 βδομάδες, πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι η επίσημη ανακοίνωση της παράτασης αποδεικνύει ότι «Φατάχ» και «Χαμάς» δεν έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν όλες τις διαφωνίες τους, με μεγαλύτερο «αγκάθι» τη θέση του υπουργού Ασφαλείας.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, πάντως, επανήλθε, χτες, στο θέμα με γενικολογίες. Στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής επαναλαμβάνεται ότι η ΕΕ είναι έτοιμη «να συνεργαστεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα τηρεί τις αρχές του Κουαρτέτου, το οποίο ενθαρρύνεται να εντείνει την ενεργή συνεισφορά του για την αναβίωση της ειρηνευτικής διαδικασίας». Μέχρι στιγμής, το Κουαρτέτο (ΕΕ-ΗΠΑ-ΟΗΕ-Ρωσία) δεν έχει αποσαφηνίσει αν θεωρεί ότι η, υπό σχηματισμό, παλαιστινιακή κυβέρνηση «ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια». Η Ουάσιγκτον, δε, ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα μεταβεί στην περιοχή η Κοντολίζα Ράις.

Τέλος, χτες, ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά κοντά στο φράχτη της Λωρίδας της Γάζας ενώ η ισραηλινή φιλειρηνική οργάνωση «B'tselem» κατήγγειλε ότι κατά τη διάρκεια της ισραηλινής εισβολής στη Νάμπλους, την περασμένη βδομάδα, χρησιμοποιήθηκαν ως «ανθρώπινες ασπίδες» για ελέγχους σε σπίτια, 2 νεαροί Παλαιστίνιοι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ