Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συνεχίζεται η επιχείρηση «Αχιλλέας»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Μέτρα αποκλεισμού της Χελμάντ λάμβανε χτες το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Αχιλλέας». Ολλανδοί αναπτύχθηκαν στο βόρειο τμήμα της επαρχίας για να «περιορίσουν τις κινήσεις των Ταλιμπάν» προς την Ουρουζγκάν. Στόχος είναι να εμποδιστεί η «διαφυγή» των Ταλιμπάν.

Τηλεχειριζόμενη βόμβα με στόχο πρώην οπλαρχηγό των Ταλιμπάν και εξέχοντα φιλοκυβερνητικό πολιτικό της περιοχής, το μουλά Νακίμπ, τραυμάτισε δέκα άτομα, επιβεβαίωσε χτες η αστυνομία.

Σε ένα μάλλον ασυνήθιστο επεισόδιο, σημειώθηκε επίσης χτες μάχη στο δυτικό Αφγανιστάν, με έναν Αφγανό και έναν Ιρανό συνοριοφύλακα να βρίσκουν το θάνατο. Σημειώνεται ότι η επαρχία Νιμρόζ - όπου σημειώθηκε η μάχη - αποτελεί κομβικό σημείο του λαθρεμπορίου οπίου και ηρωίνης από το Αφγανιστάν προς τις δυτικές αγορές.

Στο μεταξύ, ο Τζέιμς Τζόουνς, στρατηγός των Πεζοναυτών των ΗΠΑ, κάλεσε να υπάρξει μια «ισχυρή κεντρική αρχή συντονισμού των διεθνών επιχειρήσεων αρωγής» στο Αφγανιστάν, εν μέσω των εντεινόμενων προβλημάτων του πολέμου, της διαφθοράς και των ναρκωτικών. Ο Τζόουνς κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι ο ρόλος του είναι «ανεπαρκής».

  • Με την αποστολή 6 κατασκοπευτικών αεροπλάνων «Tornados» στο Αφγανιστάν, που αποφάσισε χτες Παρασκευή η Μπούντεσταγ με άνετη πλειοψηφία τριών κυβερνητικών κομμάτων -σοσιαλδημοκρατών, χριστιανοδημοκρατών και χριστιανοκοινωνιστών - η Γερμανία οδηγείται ένα βήμα πλησιέστερα στη συμμετοχή στις πολεμικές επιχειρήσεις στην υπό κατοχή χώρα. «Η χρησιμοποίηση των "Τορνέιντος" σημαίνει μια εντελώς νέα διάσταση στην πολεμική συμμετοχή, την οποία εμείς, η Αριστερά, δεν εγκρίνουμε», σημείωσε ο διεθνολόγος και αριστερός βουλευτής στην Μπούντεσταγ Νόρμαν Πεχ. Πρόσθεσε ότι η απόφαση αντιβαίνει στο Γερμανικό Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ