Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αρχίζει σήμερα η σύνοδος για «ασφάλεια - σταθερότητα»

Στιγμιότυπο από «επιδρομή» Αμερικανών κατοχικών σε σπίτι στη Βαγδάτη

Associated Press

Στιγμιότυπο από «επιδρομή» Αμερικανών κατοχικών σε σπίτι στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με μια βόλτα στους έρημους, λόγω της ολιγόωρης απαγόρευσης κυκλοφορίας, δρόμους της ιρακινής πρωτεύουσας, ο Νούρι αλ Μάλικι προσπάθησε να πείσει, διά των ΜΜΕ, ότι «αποδίδει η επιχείρηση ασφάλειας». Η «βόλτα» αυτή εκτιμάται ότι συνδέεται με την έναρξη σήμερα της διεθνούς συνόδου για «την ασφάλεια και τη σταθερότητα» στο Ιράκ, που πραγματοποιείται στη Βαγδάτη με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από τις γειτονικές, στο Ιράκ, χώρες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Αραβικό Σύνδεσμο και τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης.

Ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε ότι η Βαγδάτη «περιμένει, στη σύνοδο, να αποφασιστούν πράξεις και να μην αρκεστούν όλοι μόνο σε λόγια και σε δηλώσεις συμπαράστασης». Επίσης, υποστήριξε ότι θα ξεκαθαριστεί προς όλους «και κυρίως προς ΗΠΑ - Ιράν ότι το Ιράκ δεν μπορεί να γίνεται πεδίο της δικής τους αντιπαράθεσης».

Την έναρξη της συνόδου «καλωσόρισε» και ο επικεφαλής της ισχυρότερης, πολιτικά και στρατιωτικά, σιιτικής οργάνωσης, του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ. Ο Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, όμως, προειδοποίησε τους σουνίτες συμμετέχοντες ότι «δε θα ήταν καλό να ασκήσουν πιέσεις και να αναμειχθούν στα εσωτερικά του Ιράκ». Αφορμή του σχολίου του είναι οι δηλώσεις αραβικών ηγεσιών υπέρ της μεγαλύτερης σουνιτικής συμμετοχής στην ιρακινή πολιτική σκηνή.

Τέλος, χτες, και οι Δημοκρατικοί της Γερουσίας (μετά τη Βουλή των Αντιπροσώπων) τάχθηκαν υπέρ της πρότασης για ολοκλήρωση της αμερικανικής αποχώρησης από το Ιράκ, μειώνοντας, μάλιστα, το χρονικό περιθώριο στα τέλη Μάρτη του 2008. Οι δύο προτάσεις θα τεθούν προς συζήτηση από Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ