Σάββατο 10 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕ - ΣΥΡΙΑ - ΛΙΒΑΝΟΣ
«Βήματα» και επαναπροσεγγίσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Στη συριακή πρωτεύουσα θα μεταβεί την επόμενη βδομάδα ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δίνοντας τέλος σε ένα διάλειμμα δύο χρόνων στις επισκέψεις Ευρωπαίων αξιωματούχων στη Δαμασκό. Η «διακοπή των στενών επαφών» ΕΕ - Συρίας επήλθε μετά τη δολοφονία Χαρίρι, στη Βηρυτό, το Φλεβάρη του 2005.

Οι Βρυξέλλες είχαν επιρρίψει ευθύνες ηθικού αυτουργού, τουλάχιστον, στη συριακή ηγεσία, υπό την πίεση, κυρίως, της Γαλλίας. Βέβαια, η διακοπή των υψηλόβαθμων διπλωματικών επαφών δε σήμανε και τη διακοπή της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας.

Χτες, όπως αναφερόταν και στο Κείμενο Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες, η ΕΕ «στηρίζει πάντα την κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία του Λιβάνου» και τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τη δολοφονία Χαρίρι. Ο Σολάνα, όπως διευκρινίστηκε, θα επισκεφθεί το Λίβανο και τη Σαουδική Αραβία, πριν φθάσει στη Συρία, όπου, όπως έγινε γνωστό, «θα συζητήσει κυρίως για τις εξελίξεις στο Λίβανο».

Την ίδια ώρα, στη Βηρυτό σημειώνονταν σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της πολιτικής κρίσης. Ο Σάαντ Χαρίρι, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος που συμμετέχει στην κυβέρνηση Σινιόρα (εκπροσωπώντας και τους σουνίτες), είχε τρίωρη συνάντηση με τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου και επικεφαλής της σιιτικής «Αμάλ» (συνεργάζεται με τη «Χεζμπολάχ»), Ναμπίχ Μπέρι, που εκπροσώπησε την αντιπολίτευση.

Σε κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες συμφωνούν ότι «η ατμόσφαιρα ήταν πολύ καλή και αναδείχτηκαν πολλά σημεία συμφωνίας, τα οποία χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία». Με βάση τις πληροφορίες, σύντομα θα ακολουθήσει και νέα συνάντηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ενώ χτες συμπληρώθηκαν 100 ημέρες από την έναρξη της καθιστικής διαμαρτυρίας της δεύτερης στο κέντρο της Βηρυτού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ