Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Δράση για τις εργαζόμενες όλου του κόσμου

Μήνυμα, με αφορμή την 8η του Μάρτη

Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας
Οι γυναίκες αποτελούν τα πρώτα και μεγαλύτερα θύματα της ανεργίας
Ευκαιρία για να ανατρέξει κανείς στους αγώνες των γυναικών όλου του κόσμου, χαρακτηρίζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, σε μήνυμά της για τις 8 του Μάρτη. Προβάλλοντας το πραγματικό νόημα της επετείου, υπενθυμίζει ότι οι ρίζες της βρίσκονται στην 8η Μάρτη 1857, όταν οι εργαζόμενες στα υφαντουργεία της Νέας Υόρκης ξεσηκώθηκαν ενάντια στις συνθήκες εργασίας. Σ' αυτή τη βάση, καλεί όλα τα συνδικάτα να προωθήσουν και να απαιτήσουν λύσεις που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες των γυναικών. Και η ανακοίνωση της ΠΣΟ συνεχίζει:

«Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού και πραγματοποιούν τα 2/3 της παγκόσμιας εργασίας. Παράγουν το 1/10 του παγκόσμιου εισοδήματος και κατέχουν μόνο το 1/100 της παγκόσμιας περιουσίας. Η πλειοψηφία των 1,3 δισεκατομμυρίων του παγκόσμιου πληθυσμού που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, είναι γυναίκες. Κατά μέσον όρο, οι εργαζόμενες γυναίκες λαμβάνουν μεταξύ 30% έως 40% μικρότερη αμοιβή σε σχέση με τους άνδρες για την ίδια εργασία. Παντού, οι γυναίκες συνεχίζουν να είναι θύματα όλων των μορφών βίας, η οποία αποτελεί σημαντική αιτία αναπηριών ή και θανάτου».

Η ΠΣΟ σημειώνει ότι εκατομμύρια γυναικών στερούνται την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την ίδια ώρα που πρέπει να είναι συγχρόνως εργαζόμενες, μητέρες και νοικοκυρές. Στην εποχή της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης, οι γυναίκες είναι τα πρώτα θύματα της μερικής απασχόλησης, των χαμηλών αμοιβών ή της απλήρωτης εργασίας, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα. Η μετανάστευση γυναικών είναι ένα ακόμα επιδεινωμένο φαινόμενο του 21ου αιώνα. Στην Ευρώπη, 8.000.000 μετανάστριες παλεύουν καθημερινά να αφομοιωθούν στις τοπικές κοινότητες και κοινωνίες.

«Η πάλη για φυλετική ισότητα, ανθρώπινα δικαιώματα, δίκαιη πληρωμή και κατάργηση οποιασδήποτε μορφής διάκρισης απέναντι στις γυναίκες και τα κορίτσια πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα κατά της εκμετάλλευσης», σημειώνει η ΠΣΟ και ζητά από όλα τα συνδικάτα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους με τις εργαζόμενες στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, όπου η ιμπεριαλιστική αγριότητα σκοτώνει αθώους πολίτες.

«Η ΠΣΟ - καταλήγει το μήνυμα - θα ενισχύσει τη βοήθεια και τη συνεργασία με το αγωνιζόμενο κίνημα των γυναικών. Προωθεί και ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη παρουσία γυναικών στα συνδικάτα, ώστε περισσότερες γυναίκες να εκλέγονται στις διοικήσεις συνδικάτων - μελών της. Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται, όπως η Διεθνής Διάσκεψης για τις γυναίκες που προγραμματίζεται για τις αρχές Σεπτέμβρη 2007. Προτεραιότητα θα δοθεί στις νέες γυναίκες, στις νέες εργαζόμενες και επιστημόνισσες, οι οποίες είναι το μέλλον του παγκόσμιου, ταξικά προσανατολισμένου κινήματος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Γραμματείας(2012-02-22 00:00:00.0)
Κοινή εκδήλωση για τις γυναίκες πρόσφυγες(2011-02-19 00:00:00.0)
Υπόθεση των συνδικάτων η πάλη για ισοτιμία(2007-09-23 00:00:00.0)
Πλούσιος ο απολογισμός δράσης του εξαμήνου(2007-06-12 00:00:00.0)
Στόχος η ισχυροποίηση της ΠΣΟ(2006-06-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ