Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα μαθηματικά των μειοψηφιών

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σύμφωνα με τους χτεσινούς υπολογισμούς του κυβερνητικού εκπροσώπου, Θ. Ρουσόπουλου, στο «πρες ρουμ», από τα περίπου 12.000 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ), η Ομοσπονδία των Πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) έχει στους κόλπους της μόλις 3.000 μέλη και από αυτούς μόλις οι 2.000 είναι υπέρ των κινητοποιήσεων. Μ' αυτόν τον τρόπο προσπάθησε να πείσει ότι οι πανεπιστημιακοί που απορρίπτουν το νόμο - πλαίσιο είναι «μειοψηφία».

Ακόμα όμως κι έτσι να ήταν, δεν εξηγείται πώς στην πλειοψηφία των γενικών συνελεύσεων των συλλόγων πανεπιστημιακών μειοψηφούν καθαρότατα αυτοί που υποστηρίζουν τις κυβερνητικές θέσεις. Δεν εξηγείται γιατί αυτή η «πλειοψηφία» των πανεπιστημιακών, που, κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είναι υπέρ του νόμου, δεν έχει φανεί, δεν έχει καταμετρηθεί πουθενά, δεν έχει κουνήσει ούτε το μικρό της δαχτυλάκι για να υπερασπιστεί τις αναδιαρθρώσεις... Οι μόνοι που έκαναν τον κόπο να χαλάσουν λίγο μελάνι και να υπογράψουν υπέρ του νόμου ήταν οι περιβόητοι «1.000» πανεπιστημιακοί, οι οποίοι, με βάση ακόμα και τα μαθηματικά του κ. Ρουσόπουλου, είναι πολύ μικρότερη μειοψηφία από τη «μειοψηφία» της ΠΟΣΔΕΠ. Αυτοί όμως, οι χίλιοι πρόθυμοι να εφαρμόσουν τις αναδιαρθρώσεις, είναι, κατά την κυβέρνηση, η «πλειοψηφία». Αυτά κι αν είναι μοντέρνα μαθηματικά..!

Συνένοχοι

Αλλοι εννιά αθώοι σκοτώθηκαν χτες στο Αφγανιστάν, όταν ΝΑΤΟικά στρατεύματα βομβάρδισαν το σπίτι τους στη διάρκεια νυχτερινής επίθεσης. Ανάμεσά τους πέντε γυναίκες και δύο παιδιά, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης Σαγιέντ Νταούντ Χασίμι της επαρχίας Καπίσα. Να θυμίσουμε ότι σ' αυτά τα καθημερινά εγκλήματα είναι συνένοχη τόσο η τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έστειλε πρώτη στρατεύματα στο Αφγανιστάν και η ΝΔ όχι μόνο τα διατηρεί, αλλά σκοπεύει με τους εταίρους της ΕΕ να τα ενισχύσει. Ως πότε θα τους αφήνουμε;;;

Υψηλόβαθμοι και υψηλόμισθοι

Εκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ συγκαλεί την ερχόμενη βδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Π. Βουρλούμης.

Και τι, λέτε, εισηγείται; Να τροποποιηθούν άρθρα που αφορούν τον εαυτό του, να καταργηθούν άλλα που αφορούν το ποσοστό συμμετοχής του Ελληνικού Δημοσίου και να θεσπιστεί πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε διευθυντικά στελέχη.

Στη Γενική Συνέλευση, η οποία έχει οριστεί για τη μεθεπόμενη Τετάρτη, 14 Μάρτη 2007, η πρόταση Βουρλούμη προς τους μετόχους είναι να εγκρίνουν ...«βάσει κριτηρίων απόδοσης» τη διάθεση μετοχών της ΟΤΕ ΑΕ όχι μόνο στα υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, αλλά και στα ανώτατα στελέχη των θυγατρικών εταιρειών.

Οι μεθοδεύσεις κυβέρνησης - Βουρλούμη σίγουρα είναι μεγάλη πρόκληση για τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και όχι μόνο. Και πώς να μην είναι πρόκληση, όταν ο ΟΤΕ, την ιδιωτικοποίηση του οποίου άρχισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και αποτελειώνει η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιλεγεί από την κυβέρνηση ως ο Οργανισμός - πιλότος για την εφαρμογή των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων. Ε, πάει πολύ από τη μια να «στύβεις» τους εργαζόμενους και από την άλλη να δίνεις παχυλές αυξήσεις σε ήδη «χρυσοπληρωμένους» μάνατζερ που έχεις διορίσει (κυβέρνηση) στον Οργανισμό.

Εντυπώσεις

Τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν στο δίμηνο Δεκέμβρης - Γενάρης σε βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου θέρμανσης ανακοίνωσε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης. Πραγματοποιήθηκαν, λέει, 784 έλεγχοι, διαπιστώθηκαν 235 παραβάσεις και 185 ιδιοκτήτες παραπέμπονται στον εισαγγελέα. Είναι φανερό ότι η καθιερωμένη πια δημοσιοποίηση αυτών των αποτελεσμάτων, που με τόση σπουδή προβάλλει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν έχει άλλο στόχο από το να δημιουργήσει εντυπώσεις στους καταναλωτές. Οτι, δηλαδή, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να τους προστατεύσει από τους κερδοσκόπους.

Με κάτι τέτοια, όμως, και ενώ συντηρείται και ενισχύεται με κάθε τρόπο η πολιτική της «απελευθέρωσης» του κλάδου των καυσίμων, δεν μπορεί παρά η κερδοσκοπία και η νοθεία να είναι μόνιμη και καθημερινή πρακτική σε βάρος των εργαζομένων. Ολα τα άλλα είναι απλώς ανακοινώσεις για ...κατανάλωση.

Η «δημοκρατία» του χαφιέ

Τα τρομοκρατικά αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει το μεγάλο κεφάλαιο μέσα στους χώρους δουλιάς φαίνεται πως δεν του φτάνουν για να κρατάει υποταγμένους τους εργάτες. Ετσι, επιστρατεύει μια ακόμα μέθοδο συνεχούς παρακολούθησης, αυτό της στρατολόγησης «πελατών» - χαφιέδων με πρόσχημα την «ποιοτική εξυπηρέτηση», αλλά με πραγματικό στόχο τον εκφοβισμό των εργαζομένων και την ένταση της εκμετάλλευσης. Οπως αποκάλυψε ο «Ρ» το Σάββατο, πρόκειται για μια παγκόσμια πρακτική, η οποία υιοθετείται και αξιοποιείται και στη χώρα μας με κύριους «θιασώτες» της ιδιοκτήτες μεγάλων αλυσίδων σούπερ - μάρκετ, μεγάλων εμπορικών αλυσίδων, ξενοδοχείων, κλπ.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται σ' αυτόν τον τομέα προσλαμβάνουν ανέργους για δουλιά, αλλά η δουλιά είναι η εμφάνισή τους ως «πελατών», οι οποίοι, επί πληρωμή και για λογαριασμό άλλων επιχειρήσεων, πραγματοποιούν εφόδους στους χώρους δουλιάς και αξιολογούν δήθεν την ποιότητα της εξυπηρέτησης. «Η υπάλληλος στο ταμείο παρόλο που ήταν ευγενική και τυπική, δηλαδή μου μιλούσε στον πληθυντικό, δε γύρισε ούτε μια στιγμή να με κοιτάξει ή να μου χαμογελάσει»! Η παραπάνω διαπίστωση ανήκει σε «πελάτη» - χαφιέ, όπως προκύπτει από έρευνα εταιρείας και είναι χαρακτηριστική των κριτηρίων που τίθενται.

Οι «πελάτες» - χαφιέδες παραδίδουν τις «αξιολογήσεις» τους στους ενδιαφερόμενους εργοδότες, οι οποίοι με τη σειρά τους παίρνουν τα «κατάλληλα» ...μέτρα για τη συμμόρφωση των εργαζομένων σύμφωνα με τα πρότυπα της επιχείρησης. Η δραστηριότητά τους ονομάζεται «μυστικές αγορές» (mystery shopping) και οι ίδιοι «μυστικοί πελάτες» (mystery shoppers). Στη διαδικασία αυτή επιστρατεύονται μέχρι και φοιτητές, αφού πανεπιστημιακά ιδρύματα τους στέλνουν στις συγκεκριμένες εταιρείες, προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους στο χαφιεδισμό!

Με το νέο αυτό επικίνδυνο μέτρο, σε συνδυασμό και με πολλά άλλα, όπως την εγκατάσταση πολλαπλών καμερών σε όλο και περισσότερους χώρους δουλιάς, ακόμα και τη χρονομέτρηση εργασιών, η εργοδοσία έχει στόχο να δημιουργήσει εργαζόμενους-«ρομπότ». Εργαζόμενους οι οποίοι υπό την παρακολούθηση καμερών, υπό το φόβο του «πελάτη» - χαφιέ, υπό το άγχος του χρονομέτρου, θα δουλεύουν ασταμάτητα για να μην απολυθούν. Θα δουλεύουν κάτω από αντίξοες και άθλιες συνθήκες, «με το χαμόγελο στα χείλη», πάντα έτοιμοι σ' ό,τι τους ανατεθεί, για ένα μισθό πείνας, για μισό ασφάλιστρο, για μισή ζωή, προκειμένου να θησαυρίζουν οι εκμεταλλευτές τους.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι η δημοκρατία στους τόπους δουλιάς είναι κενό γράμμα. Το μαρτυρούν όχι μόνο τα μέσα παρακολούθησης και «αξιολόγησης», αλλά και οι εντεινόμενες απολύσεις για συνδικαλιστικούς λόγους, η επιβαλλόμενη σιωπή απέναντι σε κάθε αντιδραστικό μέτρο της εργοδοσίας. Η κατάσταση γίνεται ολοένα και πιο εφιαλτική. Σε όσα συμβαίνουν σε βάρος τους, αλλά και σε όσα σχεδιάζονται, οι εργαζόμενοι έχουν ένα και μόνο «όπλο» να αντιτάξουν. Αυτό της συσπείρωσης στα ταξικά τους σωματεία, της συλλογικής και οργανωμένης δράσης ενάντια στους εκμεταλλευτές και στους πολιτικούς εκφραστές τους, τις γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις και τους συνοδοιπόρους τους, τις συμβιβασμένες ηγεσίες στο συνδικαλιστικό κίνημα.


Γιώτα ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΗ

Παραισθήσεις...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ είχαν κακή αίσθηση. Τώρα πλέον έχουν κανονικότατες παραισθήσεις. Για την κυβέρνηση, φυσικά, μιλάμε και τον πρωθυπουργό, που βλέπει «την κοινωνία στο πλευρό του» για το νόμο- πλαίσιο για την ανώτατη παιδεία.

Αν με τον όρο «κοινωνία» εννοεί τα ΜΑΤ του Πολύδωρα και τους στημένους μηχανισμούς της ΟΝΝΕΔ στα πανεπιστήμια έχει καλώς. Αν εννοεί το ΠΑΣΟΚ, που με δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου έχει ταχθεί υπέρ των αλλαγών και της ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων γενικότερα, πάλι έχει καλώς.

Ομως, οι παραπάνω δεν είναι ...η κοινωνία. Είναι οι εκφραστές της καταστολής και της συναίνεσης, των δύο κατάλληλων εργαλείων, δηλαδή, για να «περνάνε» οι πολιτικές επιλογές της ΕΕ.

Αν, λοιπόν, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να βλέπει την «κοινωνία στο πλευρό του» μόνο ένα έχουμε να του πούμε: Με αυτό το πλευρό να κοιμάται...

ΝΑΤΑ, ΝΑΤΑ! Κι όμως, στο ΠΑΣΟΚ δε διστάζουν να λένε και τέτοια. Ο Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για «προσπάθειες υπονόμευσης και χειραγώγησης του Κινήματος από μεγάλα συμφέροντα»!

Δεν μπορεί να διαλέξει κανείς τι είναι πιο αστείο σε αυτόν τον ισχυρισμό. Το ότι το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται πως είναι απέναντι στα «μεγάλα συμφέροντα» ή το ότι προσπαθούν να το ...χειραγωγήσουν;

Αραγε, πόση προσπάθεια χρειάζεται για να «χειραγωγηθεί» ένα κόμμα που ακόμη και ως αντιπολίτευση είναι συνεπέστατο στην υπεράσπιση των συμφερόντων των ...μεγάλων συμφερόντων;

Να θυμίσουμε μήπως τι στάση κράτησε αυτό το κόμμα στην υπόθεση του περίφημου «βασικού μετόχου»; Μήπως τι στάση κράτησε στο θέμα της ΦΙΦΑ; `Η μήπως τι ψήφισε πρόσφατα στη Βουλή για την επιχορήγηση - μαμούθ τουριστικού επιχειρηματία στη Μεσσηνία;

Αν τους αρέσουν τα ανέκδοτα δεν έχουμε αντίρρηση. Οχι όμως να προσπαθούν να τα περάσουν για ...«πολιτικό λόγο».


Γρηγοριάδης Κώστας

Το πραγματικό σκάνδαλο

Γρηγοριάδης Κώστας

Ούτε μία ούτε δύο, αλλά σχεδόν 100 σελίδες πόρισμα για την «αξιοποίηση» της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων έδωσε χτες η επιτροπή που είχε συστήσει η κυβέρνηση. Πολύ κακό για το τίποτα όμως. Από τα πρόσφατα στοιχεία προκύπτει ότι η χρηματιστηριακή που διαχειριζόταν τα χρήματα του Επικουρικού Ταμείου των Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) μάλλον τα ροκάνιζε για λογαριασμό της. Αλλά τέτοιου είδους «σκάνδαλα» είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το πραγματικό σκάνδαλο, το οποίο μάλιστα επιχειρούν να σκεπάσουν με τέτοιου είδους πορίσματα, είναι άλλο.

Είναι το γεγονός ότι τα χρήματα των ασφαλισμένων, τα αποθεματικά των ταμείων, τα διαχειρίζονται οι άνθρωποι του κεφαλαίου. Είναι στα χέρια των τραπεζών, των χρηματιστηριακών εταιρειών, στα θησαυροφυλάκια των «ειδικών» της αγοράς, ποντάρονται στον τζόγο για λογαριασμό των επιχειρήσεων. Τριάντα σχεδόν δισεκατομμύρια ευρώ, το αίμα και ο ιδρώτας των εργατών, είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα για τους κεφαλαιοκράτες.

Το πόρισμα, λοιπόν, αφορά όλους αυτούς που διαγκωνίζονται για το πώς θα καρπωθούν περισσότερα οφέλη απ' αυτόν τον τεράστιο πλούτο και καθόλου δεν αλλάζει αυτή την πραγματικότητα. Και η πραγματικότητα αυτή δε θ' αλλάξει όσα πορίσματα «αξιοποίησης» και αν φτιάξουν οι τεχνοκράτες. Γιατί από την αξιοποίηση εκ προοιμίου εξαιρούνται οι εργαζόμενοι, αυτοί που έχουν δημιουργήσει όλον αυτό τον πλούτο. Μόνο μια άλλη πολιτική, που θα έχει ως ύψιστη αποστολή την εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών, μπορεί πράγματι να αξιοποιήσει αυτά τα χρήματα των εργαζομένων. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει ούτε από το ΠΑΣΟΚ ούτε από τη ΝΔ.

Μπίζνες

Ταξίδι στην Αίγυπτο έκανε το Σαββατοκύριακο ο Μ. Λιάπης. Επίσημα ανακοινώθηκε ότι συναντήθηκε με τους υπουργούς Επικοινωνιών και Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο μεγαλοεπιχειρηματία Ναγκίμπ Σαουίρις. Αυτόν που ελέγχει το 51% της «Tellas» (το υπόλοιπο 49% ανήκει στη ΔΕΗ) και πρόσφατα εξαγόρασε και την ΤΙΜ.

Ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών ανακοίνωσε ότι τις προσεχείς βδομάδες η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα εγκρίνει «μια μεγάλη επένδυση», η οποία θα αφορά τη διασύνδεση των δύο χωρών με υποθαλάσσιο καλώδιο οπτικών ινών. Ομως, το έργο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, το προωθεί ο εν λόγω Αιγύπτιος μεγιστάνας. Και ο νοών νοείτω. Μεγάλες συναντήσεις, μεγάλες «μπίζνες».

Ο απολογισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ...

Πραγματικό «περιβόλι» είναι ο απολογισμός του ΥΠΕΧΩΔΕ στο τρίχρονο διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γ. Σουφλιάς, θέλοντας να καλύψει, προφανώς, τις προεκλογικές ανάγκες του κόμματός του. Αλιεύουμε, λοιπόν, κάποια από τα στοιχεία που έδωσε για τη χωροταξία και το περιβάλλον:

  • Προχωράμε, λέει, στην εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, προβάλλοντας το ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με το οποίο στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της ενέργειας ανοίγει το δρόμο στο μεγάλο κεφάλαιο να κατασκευάσει αιολικά πάρκα ακόμη και στους «πυρήνες» των εθνικών δρυμών της χώρας!
  • Εφαρμόσαμε, υποστηρίζει, σχέδια διαχείρισης των στερεών και υγρών αποβλήτων, όταν υπάρχουν ακόμη στη χώρα μας πάνω από 1.500 ανεξέλεγκτες χωματερές, όταν όλοι ζούμε το πρόβλημα της λυματολάσπης της Ψυττάλειας και ενώ σε λίγο οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου δε θα ξέρουν πού να πετάξουν τα σκουπίδια τους!
  • Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις, επισημαίνει, για να αποκτήσουν οι Ελληνες εθνικό Κτηματολόγιο, όταν για να γίνει αυτό χαρατσώνεται ο λαός με πολλαπλά «κτηματόσημα» και όταν η «Κτηματολόγιο ΑΕ», όπως αποκάλυψε ο «Ρ», ετοιμάζεται να εφαρμόσει αντιεπιστημονική μέθοδο για την οριοθέτηση των δασών, οδηγώντας έως και το 30% του δημόσιου δασικού πλούτου στην εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση!
... και ανάπλαση κερδών

Το θράσος, όμως, της κυβέρνησης είναι τόσο μεγάλο, που ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ «βαφτίζει» ως έργα ανάπλασης σειρά από προγράμματα παράδοσης και των τελευταίων ελεύθερων χώρων της Αττικής στο μεγάλο κεφάλαιο, για να αναπτύξει διάφορες κερδοσκοπικές δραστηριότητες! Συγκεκριμένα, αναφέρεται:

  • Στη χωροθέτηση του γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ στον Ελαιώνα, που θα φορτωθεί έτσι - και από την ΠΑΕ και από τους διάφορους Βωβούς - με 165.000 τ.μ. τσιμέντο!
  • Στην ολοκλήρωση της μελέτης για το Ελληνικό, που οδηγεί στην οικοπεδοποίησή του!
  • Στην παράδοση του πρώην Ιπποδρόμου Φαλήρου στο Ιδρυμα Νιάρχου, ώστε να γίνει το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εκτός των άλλων, και «προστάτης» βασικών τομέων του πολιτισμού της χώρας!
  • Στη λεγόμενη «ανάπλαση» της παραλιακής ζώνης Δραπετσώνας - Κερατσινίου, με την οποία ένας χώρος, που χρόνια οι κάτοικοι ζητούν να γίνει χώρος πρασίνου, αναψυχής, πολιτισμού και υγειονομικών υποδομών, μετατρέπεται σε ναυτιλιακό, τουριστικό και εμπορικό κέντρο, πάλι για την εξυπηρέτηση του μεγάλου κεφαλαίου!
  • Στην τροποποίηση του πολεοδομικού σχεδίου στην περιοχή Προμπονά, έτσι ώστε να διευκολυνθούν τα σχέδια των επιχειρηματιών να κατασκευάσουν επιχειρηματικά και εμπορικά κέντρα!

Η κυβέρνηση με τέτοιους απολογισμούς αναπλάθει κέρδη...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπροστά στους αγώνες

«

Καυτός» μήνας θα είναι ο Μάρτης, δεδομένων των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στη διάρκειά του σε όλη τη γραμμή του μετώπου που διαμορφώνει η οξύτατη αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Εργάτες, αγρότες, φοιτητές εγγράφουν στην ημερήσια διάταξη του Μάρτη συλλαλητήρια, διαδηλώσεις, απεργιακές κινητοποιήσεις, σε όλη τη χώρα, που διοργανώνονται από συνδικάτα, μαζικές οργανώσεις, συλλόγους, κινήσεις, επιτροπές αγώνα.

Κινητοποιούνται για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία Παιδεία. Για υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων. Για την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου, καθώς τούτες τις μέρες συμπληρώνονται 8 χρόνια από τον πόλεμο εναντίον της Γιουγκοσλαβίας και 4 χρόνια από την εισβολή στο Ιράκ. Για το δικαίωμα των μικρομεσαίων αγροτών να συνεχίσουν να καλλιεργούν τη γη τους και να ζουν απ' αυτό. Για το δικαίωμα των απόμαχων της δουλιάς σε μια ζωή με αξιοπρέπεια.

Η πλατιά συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αυτές είναι το ελάχιστο αναγκαίο σε μια περίοδο που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εξαπολύουν επίθεση κατά μέτωπο σε κάθε δικαίωμα, κάθε κατάκτηση, για την παρεμπόδισή τους. Ανάγκη να ανταμώσει ο εργάτης με το φοιτητή, ο φοιτητής με τον αγρότη και το συνταξιούχο. Είναι τέτοιο το μέγεθος της εναντίον τους επίθεσης, είναι ο κοινός ταξικός αντίπαλος που καθιστά επιβεβλημένη την κοινή δράση, τη σύμπηξη του δικού τους μετώπου για την αντεπίθεση.

Οι διεκδικητικοί αγώνες μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση, μπορούν να φέρουν κατακτήσεις, με την προϋπόθεση ότι στρέφονται ενάντια στην πολιτική των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων. Αλλά δε φτάνουν μόνο αυτοί οι αγώνες για να οδηγήσουν σε ριζικές αλλαγές τέτοιες εντός των οποίων θα δει ο λαός τις προσδοκίες του να πραγματώνονται. Ο αντιλαϊκός οδοστρωτήρας κυβέρνησης - κεφαλαίου μπορεί να αχρηστευτεί μόνο όταν εμπρός του συναντήσει όχι απλά ένα ισχυρό κίνημα, αλλά ένα κίνημα ρήξης και ανατροπής, ένα κίνημα αποφασισμένο δηλαδή να φτάσει την πάλη του έως το τέλος.

Μέσα από τους αγώνες μπορεί να ωριμάζει η συνείδηση της αναγκαιότητας της ρήξης και της ανατροπής, αν οι εργαζόμενοι, η νεολαία, τα λαϊκά στρώματα αντλούν συμπεράσματα που θα γίνονται πυξίδα στη δράση, θα ατσαλώνουν σε μια πορεία όχι εύκολη. Είναι το απλό που είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να γίνει. Με βήματα συγκεκριμένα. Που θα αλλάξουν το συσχετισμό των δυνάμεων μέσα στο ίδιο το κίνημα, παραμερίζοντας το εμπόδιο συμβιβασμένων ηγεσιών που δρουν χρόνια τώρα σαν τροχοπέδη. Που θα ανεβάζουν τη δράση ενός κινήματος παλλαϊκού έως τη σύγκρουση με το σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής. Που θα ανατρέπουν το συσχετισμό δυνάμεων σε όλα τα επίπεδα και στο πολιτικό, με οριστική εγκατάλειψη των πολιτικών εκφραστών του κεφαλαίου, του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με ενίσχυση, αγωνιστική συμπαράταξη και συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Μόνο με τέτοια βήματα, σταθερά, αποφασιστικά, ανυποχώρητα, που θα αφήσουν βαθύ ίχνος στο κοινωνικό και πολιτικό πεδίο, έρχεται κοντά η προοπτική της πραγμάτωσης των λαϊκών προσδοκιών. Μόνο η αποφασισμένη λαϊκή συμμαχία μπορεί να συντρίψει τη συμμαχία των «προθύμων περιπατητών» του «ευρωμονοδρόμου», εντός του οποίου ανθίζουν μόνο τα κέρδη των λίγων, ποτισμένα με το «αίμα» των σφαγιασμένων δικαιωμάτων του λαού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ