Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από το θρανίο στο χακί

Η κυβέρνηση συζητάει εισηγήσεις για υποχρεωτική στράτευση στα 18 και κατάργηση όλων των αναβολών λόγω σπουδών

Σχέδια για την εφαρμογή υποχρεωτικής στράτευσης των νέων στα 18, όπως και της «εθελοντικής» στράτευσης των γυναικών με την παροχή κινήτρων πρόσληψης στο δημόσιο, βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια με αφορμή κυριακάτικο δημοσίευμα, το οποίο επικαλείται σχετικές εισηγήσεις στην ηγεσία του υπουργείου ΕΘνικής Αμυνας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η ανακίνηση του θέματος την περίοδο αυτή των φοιτητικών κινητοποιήσεων δημιουργεί και τους ανάλογους συνειρμούς.

Το όλο κλίμα που δημιουργήθηκε το συντηρεί η κυβέρνηση, τόσο από την πλευρά του κυβερνητικού εκπροσώπου, όσο και από την πλευρά του υπουργείου Αμυνας, καθώς επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιων εισηγήσεων, ωστόσο διευκρινίζουν ότι δεν πρόκειται για αποφάσεις και παραπέμπουν ουσιαστικά το θέμα για μετά τις εκλογές. Να σημειώσουμε πως η υπόθεση της υποχρεωτικής στράτευσης, που έρχεται και ξανάρχεται στην επιφάνεια τα τελευταία χρόνια, συνδέεται με τις ΝΑΤΟικού χαρακτήρα ευρύτερες αναδιαρθρώσεις που συντελούνται την τελευταία δεκαετία στις Ενοπλες Δυνάμεις, όπως η καθιέρωση του λεγόμενου επαγγελματικού στρατού με την παράλληλη συρρίκνωση και υποβάθμιση της στρατιωτικής θητείας.

Η καθιέρωση της υποχρεωτικής στράτευσης στα 18 ή 19 σημαίνει ταυτόχρονα και παύση του συστήματος αναβολών λόγω σπουδών. Για τους εισακτέους σε ΑΕΙ και ΤΕΙ θα ισχύει αναστολή της φοιτητικής ιδιότητάς τους για όσο χρόνο διαρκεί η θητεία τους. Σύμφωνα με τις μελέτες που επικαλούνται οι εισηγητές, τυχόν εφαρμογή του μέτρου θα σήμαινε αύξηση του αριθμού των στρατεύσιμων κατά 30.000, αφού θα κατατάσσονταν μαζί τόσο οι 18άρηδες όσο και εκείνοι από τους παλαιότερους που θα τελείωνε η αναβολή τους. Κάτι τέτοιο θα ήταν πρόσκαιρο, θα κρατούσε μια πενταετία, όσα χρόνια δηλαδή θα κατατάσσονταν και από τις δύο κατηγορίες στρατεύσιμοι. Βέβαια, όλα αυτά συζητιούνται για ένα μεταβατικό στάδιο έως την ολοκληρωτική μετατροπή του στρατού σε «επαγγελματικό» και την πλήρη κατάργηση των οπλιτών θητείας, πράγμα που αποτελεί ΝΑΤΟική κατεύθυνση, στο οποίο ήδη έχουν προσαρμοστεί πολλοί στρατοί χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Συντηρώντας το θέμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος, με χτεσινές δηλώσεις του επισήμανε ότι πρόκειται για πρόταση και όχι ειλημμένη απόφαση. «Πρόκειται για μια μεγάλη συζήτηση που γίνεται για τη μετεξέλιξη των Ενόπλων Δυνάμεων και την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα. Υποβάλλονται λοιπόν πολλές προτάσεις, αλλά δεν έχουν ληφθεί σχετικές αποφάσεις», σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ