Τρίτη 6 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Σάρωμα δικαιωμάτων σε Ασφαλιστικό και Εργασιακό

Οι 27 ηγέτες αναμένεται να επικυρώσουν συγκεκριμένες και δεσμευτικές συστάσεις για τα κράτη - μέλη στη βάση της Στρατηγικής της Λισαβόνας για νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας

Αποφάσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για παραπέρα ανατροπές στα συνταξιοδοτικά συστήματα, την ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, την ένταση της λιτότητας και την πρόσδεση της Παιδείας στις ανάγκες της αγοράς, θα πάρουν οι 27 ηγέτες της ΕΕ στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο του ελέγχου υλοποίησης της Στρατηγικής της Λισαβόνας οι «27» είναι αποφασισμένοι να κάνουν ένα αποφασιστικό βήμα στο γκρέμισμα των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας». Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικυρώσει συγκεκριμένες δεσμευτικές συστάσεις για τα κράτη - μέλη στη βάση των εκθέσεων προόδου που έχει συντάξει η Κομισιόν, στη βάση των «δεικτών της Λισαβόνας».

Βασική προτεραιότητα του εαρινού Συμβουλίου Κορυφής είναι να επιταχύνει τις «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας με βασικό κριτήριο τη μείωση του «κόστους εργασίας». Στο πλαίσιο της περιβόητης «ευελφάλειας» προωθείται η «προσαρμογή» του εργατικού δίκαιου στις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις που ενισχύονται και «πριμοδοτούνται». Ηδη η Κομισιόν έχει κυκλοφορήσει τη σχετική «Πράσινη βίβλο», με την οποία προετοιμάζεται το έδαφος για «ελεύθερες απολύσεις», κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και αντικατάστασή τους από ατομικές ή συμβάσεις ανά επιχείρηση κ.ά.

Στο όνομα της «μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών» προωθείται η «αναμόρφωση των συστημάτων συνταξιοδότησης και υγειονομικής περίθαλψης», πράγμα που σημαίνει απλά ότι συνολικά και ανά κράτος - μέλος θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αύξηση των εισφορών, μείωση των συντάξεων, κ.ά.

Στο πλαίσιο της ολομέτωπης επίθεσης κατά των λαών εντείνεται η πολιτική της λιτότητας, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, της περικοπής των κοινωνικών δαπανών, όπως επιτάσσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας της ΕΕ. Ακόμα και αν τα κράτη - μέλη περιορίσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% θα πρέπει να συνεχίσουν τη «σφιχτή» δημοσιονομική πολιτική για να μειώσουν το δημόσιο χρέος...

Στη Σύνοδο Κορυφής θα εγκριθούν συγκεκριμένες συστάσεις για κάθε κράτος - μέλος στο πλαίσιο του «εθνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων» που έχει υποβάλει προς έγκριση από τις Βρυξέλλες.

Σε ό,τι αφορά το «πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», που έχει καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από την κυβέρνηση να δεσμευτεί για ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη νέα «μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος», να ελαστικοποιήσει τις εργασιακές σχέσεις ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη η αγορά εργασίας, να μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές, να προωθήσει την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση κ.ά.

Στη Σύνοδο Κορυφής θα συζητηθεί η ενεργειακή πολιτική σε επίπεδο της ΕΕ, στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης των αγορών Ενέργειας και της αναζήτησης εναλλακτικών πηγών (σ.σ. πέραν της Ρωσίας), ενώ θα ληφθούν αποφάσεις και για τη συνέχιση των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων σε διάφορες χώρες του κόσμου, όπως το Ιράν, την Αφρική και τα Δυτικά Βαλκάνια.

Το χτεσινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ

Να προετοιμάσουν το έδαφος για την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Μάρτη στις Βρυξέλλες, κλήθηκαν χτες οι υπουργοί Εξωτερικών των «27», στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, που έλαβε χώρα στη βελγική πρωτεύουσα, με πρώτα θέματα στην ατζέντα την ενεργειακή πολιτική της ΕΕ και την προώθηση της Στρατηγικής της Λισαβόνας.

Με οδηγό τις «κλιματικές αλλαγές» και την προπαγάνδα κινδυνολογίας και διασποράς πανικού, βάσει των οποίων προωθούνται τα σχέδια της Ενωσης και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου περί «κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής», οι 27 ΥΠΕΞ της ΕΕ προσπάθησαν να καταλήξουν σε συμφωνία για το αν οι στόχοι περιβαλλοντικής προστασίας θα είναι δεσμευτικοί ή όχι για τα κράτη - μέλη, χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα και με το θέμα να μετατίθεται στη Σύνοδο...

Ωστόσο, το έδαφος για την πλήρη φιλελευθεροποίηση και απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς προλειαίνεται επί σειρά μηνών, με τελευταία κίνηση τη δημοσίευση του χτεσινού Ευρωβαρόμετρου, όπου τονίζεται η «ανησυχία των Ευρωπαίων για τις κλιματικές αλλαγές», αλλά και την πριμοδότησή τους υπέρ μιας ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής έναντι των εθνικών...

Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη, εκφράζοντας τις θέσεις της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κυνηγήσει και να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους, για τις κλιματικές αλλαγές, «έστω και αν δεν είναι δεσμευτικοί»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ