Παρασκευή 23 Φλεβάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπόρευμα οι υπηρεσίες που παρέχουν οι δήμοι

Υπογράφτηκε η εγκύκλιος για το νέο πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων των δήμων

Στην επιχειρηματική δραστηριότητα παραδίδεται σχεδόν το σύνολο των αρμοδιοτήτων των δήμων, με άμεσες συνέπειες στους εργαζόμενους που απειλούνται με απόλυση αλλά και στους δημότες που επωμίζονται νέα χαράτσια για τη χρήση των όποιων υπηρεσιών. Με εγκύκλιο για «το νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Επιχειρήσεων των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ)» που υπέγραψε χτες ο υπουργός Εσωτερικών, μπαίνει ουσιαστικά σε εφαρμογή ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, οι διατάξεις του οποίου προβλέπουν εν ολίγοις την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα, το ξεπούλημα της δημοτικής περιουσίας, τη λειτουργία των δήμων με σκοπό το κέρδος.

Τα ανωτέρω αποτελούν ταυτόχρονα και κριτήρια για την εκκαθάριση των υφιστάμενων δημοτικών επιχειρήσεων που προβλέπει η εγκύκλιος ότι πρέπει να γίνει μέσα στο χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2007 πολλές δημοτικές επιχειρήσεις θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν, ώστε να εναρμονιστούν με το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους το οποίο διαχωρίζει τις επιχειρήσεις των ΟΤΑ σε δημοτικές επιχειρήσεις και ανώνυμες εταιρείες. Η... μέριμνα που λαμβάνεται για το πλεονάζον προσωπικό των επιχειρήσεων, είναι η μεταφορά του σε υπηρεσίες του δήμου ή η απόλυσή του. «Σε περίπτωση που ήθελε κριθεί από το δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αυτό απολύεται με απόφασή του, η οποία λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του ΔΣ του συνόλου των μελών του, ύστερα από πρόταση του ΔΣ της νέας επιχείρησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην εγκύκλιο. Οι δε εργαζόμενοι που θα προσλαμβάνονται εφεξής στις επιχειρήσεις θα έχουν σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, σηματοδοτώντας ακόμη ένα πλήγμα στη μονιμότητα.

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα οι δημοτικές και κατ' όνομα κοινωφελείς, επιχειρήσεις των ΟΤΑ θα δραστηριοποιούνται σε τομείς κοινωνικής προστασίας, παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού, περιβάλλοντος, δημοτικής συγκοινωνίας. Για την άσκησή τους προβλέπεται η είσπραξη εύλογης αποζημίωσης από τους αποδέκτες, δηλαδή η επιβολή νέου χαρατσιού προς τους δημότες. Μάλιστα προβλέπεται η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων αυτών από τα ταμεία των δήμων, δηλαδή από τα χρήματα που προορίζονται για τους δημότες. Οι δε αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου των επιχειρήσεων δεν υπόκεινται σε έγκριση από τον οικείο Γενικό γραμματέα Περιφέρειας. Τα οικονομικά τους υποβάλλονται σε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές.

Δίνεται επίσης η δυνατότητα στους δήμους να φτιάχνουν και ανώνυμες εταιρείες, στις οποίες μετέχουν ιδιώτες κατά 50%. Ανώνυμη εταιρεία μπορεί να συσταθεί για την εκμετάλλευση της δημοτικής περιουσίας ή των κοινόχρηστων χώρων, τη διαχείριση αρχαιολογικών χώρων, μέχρι και τη δημιουργία Ναυτιλιακής Εταιρείας. Δεν επιτρέπεται οι ανώνυμες εταιρείες να συμμετέχουν σε ποδοσφαιρικές, τραπεζικές και ασφαλιστικές ανώνυμες εταιρείες. Η δε διοίκηση των εταιρειών ανατίθεται σε διευθύνοντα σύμβουλο, ο οποίος - όπως ορίζεται - «δεν μπορεί να είναι αιρετός».

Τέλος, σύμφωνα με την εγκύκλιο αναμένεται η σύσταση Μητρώου Επιχειρήσεων, η εγγραφή στο οποίο είναι απαραίτητη προκειμένου να ξεκινήσει μια επιχείρηση τις... συναλλαγές της!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ