Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά στους δρόμους του αγώνα

Αγωνιστικά συλλαλητήρια πραγματοποιούν την ερχόμενη βδομάδα οι αγρότες της Θεσσαλίας, της Θεσσαλονίκης, της Λέσβου, της Φθιώτιδας κλπ., ενάντια στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική

Την ερχόμενη βδομάδα ξεκινούν οι νέες κινητοποιήσεις της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με συλλαλητήρια που διοργανώνει η ΠΑΣΥ σε διάφορες περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, συλλαλητήρια (με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα) θα πραγματοποιηθούν:

  • Την Τετάρτη 24 Γενάρη στην Καρδίτσα (11 π.μ., κεντρική πλατεία), στο Αίγιο (10.30 π.μ, έξω από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης) και στη Λέσβο (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη).
  • Την Πέμπτη 25 Γενάρη, στη Αγιά Λάρισας (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στη Φθιώτιδα με συγκέντρωση στην πλατεία Πάρκου στη Λαμία στις 11 π.μ.
  • Το Σάββατο, 27 Γενάρη, στον Τύρναβο (11 π.μ., κεντρική πλατεία).
  • Τη Δευτέρα, 29 Γενάρη, στα Τρίκαλα (11 π.μ., κεντρική πλατεία) και στα Φάρσαλα (11 π.μ., διασταύρωση Βασιλί του δρόμου Λάρισας - Φαρσάλων).

Οι κινητοποιήσεις θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές και στις 5 Φλεβάρη οι αγρότες της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη Νέα Χαλκηδόνα.

Στους Νομούς Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, αλλά και Εύβοιας και της Φωκίδας, οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ οργανώνουν περιοδείες, ομιλίες, συσκέψεις σε όλα τα αγροτοχώρια. Συσκέψεις θα πραγματοποιηθούν, στις 22 Γενάρη στην Ιστιαία, στις 25 Γενάρη στο Μαντούδι και στις 29 Γενάρη στην περιοχή της Κύμης, ενώ στην Αμφισσα θα γίνει συγκέντρωση στις 24 Γενάρη, στις 6.μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στην Καρδίτσα

Για την καλύτερη οργάνωση και προετοιμασία του συλλαλητηρίου στην Καρδίτσα χτες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών που συγκάλεσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας (ΕΟΑΣΝΚ). Με διακήρυξή της η ΕΟΑΣΝΚ καλεί σε μαζική συμμετοχή τους μικρομεσαίους αγρότες, διεκδικώντας το δικαίωμα να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν να καλλιεργούν τα χωράφια τους, την ολόπλευρη στήριξη της αγροτικής οικονομίας που θ' αξιοποιεί όλες τις παραγωγικές δυνατότητες και θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό των μικρομεσαίων αγροτών και θα έχει την ολόπλευρη στήριξη του κράτους, με την εκτέλεση βασικών έργων υποδομής.

Αναφερόμενη στον ένα χρόνο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, η ΕΟΑΣΝΚ επισημαίνει πως «φαίνεται πιο καθαρά ο στόχος της νέας ΚΑΠ για τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια. Δε δίνεται καμιά προοπτική στους νέους αγρότες με τη νέα ΚΑΠ που ψήφισαν και εφαρμόζουν η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ. Οι αρνητικές επιπτώσεις από την εφαρμογή των αντιαγροτικών πολιτικών συσσωρεύουν και νέα προβλήματα (όχι μόνο για την αγροτιά, αλλά και για τους εργαζόμενους)».

Οσον αφορά στα αιτήματα που θέτει, είναι:

* Αναπλήρωση του εισοδήματος στο ύψος των 360 ευρώ ανά στρέμμα για το βαμβάκι λόγω των επιπτώσεων της ΚΑΠ και των ζημιών.

* Επαναφορά των κατώτερων τιμών εγγύησης, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να εξασφαλίζουν βιώσιμο εισόδημα στους μικρομεσαίους αγρότες.

* Εγκαιρη διάθεση των αγροτοκτηνοτροφικών προϊόντων και προστασία της εγχώριας παραγωγής από τις αθρόες εισαγωγές, καθώς και ενίσχυση των εξαγωγών.

* Ανατροπή των κανονισμών που συρρικνώνουν βασικές καλλιέργειες και κλείνουν σημαντικές βιομηχανίες (ζάχαρη, λιπάσματα).

* Εκδημοκρατισμό και ενίσχυση των συνεταιρισμών για να περιορίσουν την ασυδοσία των εμποροβιομηχάνων και να μειώσουν το άνοιγμα της ψαλίδας στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή.

* Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος, έτσι ώστε να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και να καταβάλλει έγκαιρα τις αποζημιώσεις.

* Αναπροσαρμογή του ποσοστού υπολογισμού της επιστροφής του ΦΠΑ και καταβολή ολόκληρου του ποσού των επιδοτήσεων στους αγρότες, χωρίς παρακρατήσεις.

* Πραγματική ρύθμιση των αγροτικών χρεών.

* Αμεσος διπλασιασμός των αγροτικών συντάξεων των αγροτών, που θα δίνονται στα 60 για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες.

* Αμεσο σταμάτημα των διώξεων των αγροτών.

* Αμεση χρηματοδότηση από το κράτος και εκτέλεση αρδευτικών έργων από το φράγμα Σμοκόβου για να ποτιστούν τα χωράφια από το Λεοντάρι μέχρι την Ιτέα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ