Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «κλεφτοπόλεμος»

Μετά «το καλά μελετημένο και ακίνδυνα εκτελεσμένο χτύπημα της Παρασκευής» στην αμερικανική πρεσβεία, όπως έγραφε την περασμένη Δευτέρα ο αρθρογράφος του «Ελεύθερου Τύπου», Χρ. Πασαλάρης, είχαμε άλλον έναν έντονο «κλεφτοπόλεμο» μεταξύ Αστυνομίας και «γνωστών - αγνώστων» στη διάρκεια του προχτεσινού πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, με κυνηγητά, δακρυγόνα και χημικά, μολότοφ και πέτρες, πυρπολήσεις και καταστροφές μερικών ΙΧ κλπ. Ακολούθησαν οι γνωστές σε όλους εντυπωσιακές εικόνες έντασης των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων και οι «φλογισμένες» πρωτοσέλιδες φωτογραφίες στις περισσότερες απ' τις χτεσινές εφημερίδες. Κι από κοντά, άρθρα και σχόλια, που βάζουν και πάλι στο στόχαστρό τους το πανεπιστημιακό άσυλο και τους αγώνες των εργαζομένων, απαιτώντας την επιβολή της έννομης τάξης και ζητώντας απ' την κυβέρνηση και την Αστυνομία να πάρουν όλα τα απαραίτητα γι' αυτό μέτρα.

«Απομένει, λοιπόν, στον σκεπτόμενο πολίτη να καταλήξει ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι ζημιώθηκαν», όπως έγραφε στο προαναφερόμενο άρθρο ο Χρ. Πασαλάρης, από τα όσα έγιναν προχτές. Κι όχι μόνο να καταλήξει - συμπληρώνουμε εμείς - αλλά και να υπερασπιστεί τα δημοκρατικά του δικαιώματα, αποκρούοντας τα όποια νέα αντιδημοκρατικά μέτρα και καταδικάζοντας τις προβοκάτσιες που στρώνουν το έδαφος για την επιβολή τους.

Η προίκα

Για «ομογενοποίηση» του στόλου των «Ολυμπιακών Αερογραμμών» (ΟΑ), με τη μίσθωση πέντε νέων αεροσκαφών «Boeing 737», έκανε λόγο προ ημερών ο αρμόδιος υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Μ. Λιάπης, προσθέτοντας παράλληλα ότι «κοινός στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης είναι η ιδιωτικοποίηση της εταιρείας».

Ωστόσο, σύμφωνα με καταγγελίες των πιλότων των ΟΑ, εκείνο που διαφαίνεται μέχρι στιγμής, παρά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις, είναι η ενοικίαση, την τελευταία στιγμή, «άγνωστης προέλευσης και αμφίβολης ποιότητας ξένων αεροσκαφών μαζί με τα πληρώματα». Οι πιλότοι κάνουν λόγο για «ζημιογόνες επιλογές», που οδηγούν σε «περαιτέρω απαξίωση και συρρίκνωση της εταιρείας προς όφελος των ανταγωνιστών».

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση διά του υφυπουργού Οικονομικών Π. Δούκα συνεχίζει την... αλληλογραφία με την Κομισιόν για το συμψηφισμό των 560 εκατ. ευρώ που επιδίκασε υπέρ των ΟΑ το Διαιτητικό Δικαστήριο, με τα εξοντωτικά πρόστιμα που επέβαλαν αυθαίρετα οι Βρυξέλλες για δήθεν παράνομες οικονομικές ενισχύσεις προς την εταιρεία. Κατά τον Π. Δούκα, «υπάρχουν σοβαροί επενδυτές» που ενδιαφέρονται για την εταιρεία, αλλά περιμένουν πρώτα να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την ΕΕ. Περιμένουν, δηλαδή, με άλλα λόγια και την «προίκα» των 560 εκατ. ευρώ, που υποχρεώνεται να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο προς την εταιρεία για την παραδώσουν στους επίδοξους επενδυτές.

Προς την «Αυγή»

Εχει καταντήσει συνήθεια πια για την «Αυγή» και μια φορά το μήνα εγκαλεί το «Ρ» για τα ρεπορτάζ του στα ναρκωτικά.

Στις 8/12/2006 ο Β.Β. σε σχόλιό του υπό τον τίτλο «Τα ψεύδη του "Ριζοσπάστη" για τα ναρκωτικά» κατακεραύνωσε την εφημερίδα μας ότι ουδέποτε η ΕΙΝΑΠ και η ΟΕΝΓΕ εξέφρασαν οποιαδήποτε αντίρρηση για τη θεραπεία με υποκατάστατα. Και με εισαγγελικό ύφος η λαλίστατη «Αυγή» έγραφε: «Προκαλούμε τον "Ριζοσπάστη" να αποδείξει το αντίθετο». Την επομένη, ο «Ρ» απάντησε με τρία σχόλια στη χυδαιότητα της «Αυγής» και επανήλθε μια βδομάδα μετά, σημειώνοντας πως, παρά τις αποδείξεις του, (Β)ου(Β)άθηκε η «Αυγή».

Χτες η «Αυγή» επανήλθε με άρθρο του (Β)ασίλη (Β)ενιζέλου: «Ψεύδεται για τα ναρκωτικά ο "Ριζοσπάστης"» είναι ο τίτλος του άρθρου και με το ίδιο εισαγγελικό ύψος προκαλεί το «Ριζοσπάστη» να κατονομάσει ποιοι «εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών στη σύσκεψη απέδειξαν ότι - υπό τις παρούσες συνθήκες - τα νοσοκομεία δεν μπορούν να αναλάβουν τη χορήγηση μεθαδόνης» στη σύσκεψη για το Εθνικό Σχέδιο Δράσης στις 16/12/2006...

Θα λέγαμε, αντί η «Αυγή» να εγκαλεί το «Ρ», ας ζητήσει καλύτερο ρεπορτάζ απ' το συντάκτη της - εκτός και η εξάρτηση απ' τη συκοφαντία είναι πια καθολική και μη αναστρέψιμη...

Πανηγύρια

Με... κοκορέτσια, αρνιά στη σούβλα και εμβατήρια από την μπάντα της Πυροσβεστικής, αντάξια μιας γνήσιας παραδοσιακής φιέστας, εγκαινίασαν χτες οι πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης τα πρώτα 13 καταστήματα της νέας κρεαταγοράς του Ρέντη. Ανάλογου επιπέδου ήταν και οι ομιλίες των υπουργών που δεν παρέλειψαν να επιδοθούν σε ευχολόγια για την ποιότητα των προϊόντων που φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών. Αλλά οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά πως με τέτοια δεν αντιμετωπίζονται ούτε τα προβλήματα στην ποιότητα των κρεάτων που πωλούνται ούτε η ακρίβεια.

Διαρκές έγκλημα

Παρά την έντονη λαϊκή αντίδραση, η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε προχτές στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής την «επιχείρηση» αναθεώρησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, συνεχίζοντας τη δασοκτόνα πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Η εμμονή της είναι απόλυτα ερμηνεύσιμη. Με τον τρόπο αυτό, όπως κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, μεταβάλλει τη δημόσια γη και το περιβάλλον γενικότερα σε εμπόρευμα, ανοίγει το δρόμο για την άγρια κερδοσκοπία σε βάρος των δασών από το μεγάλο κεφάλαιο, τις επιδιώξεις του οποίου πιστά υπηρετεί.

Αν με την προηγούμενη αναθεώρηση του 2001 του ΠΑΣΟΚ άνοιξε ο δρόμος ώστε να δοθεί το δικαίωμα στο κεφάλαιο να παρεμβαίνει στα δημόσια δάση, κατοχυρώθηκε συνταγματικά η ιδιωτικοποίηση των δασών και του περιβάλλοντος, άλλαξε ο ορισμός του δάσους, ώστε να αποχαρακτηριστούν εκατομμύρια στρέμματα δασών, δεν είναι φαίνεται αρκετά όλα αυτά για όσους βλέπουν τα δάση ως αντικείμενο στυγνής κερδοσκοπίας. Γι' αυτό και η κυβέρνηση της ΝΔ ανέλαβε την υποχρέωση να γενικεύσει και να επιταχύνει τον αποχαρακτηρισμό τους, με τη νέα αναθεώρηση, επικαλούμενη διάφορα αστήριχτα προσχήματα και καπηλευόμενη κάποια υπαρκτά προβλήματα, τα οποία, όμως, η πολιτική της δημιούργησε. Τι θα γίνει - υποστηρίζει υποκριτικά - με τις «διαμορφωμένες καταστάσεις»; Μα αν δεν ήθελε να υπάρξουν αυτές οι καταστάσεις, τότε γιατί τόσα χρόνια δε συνέταξε το Εθνικό Κτηματολόγιο και Δασολόγιο; Γιατί δεν προχώρησε τον χωροταξικό σχεδιασμό;

Είναι απλό: Ολες αυτές οι «διαμορφωμένες καταστάσεις» τη βόλευαν για να αλιεύει ψήφους και τώρα τη βολεύουν για να εξασφαλίσει ανοχή στην παράδοση της δημόσιας περιουσίας στο μεγάλο κεφάλαιο. Αλλωστε, και η συγκεκριμένη αναθεώρηση εντάσσεται στη γενικότερη πολιτική της των ιδιωτικοποιήσεων, που έχει ως αποτέλεσμα το «γενικό ξεπούλημα» της δημόσιας περιουσίας, σε όφελος της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά από κει που σταμάτησε το ΠΑΣΟΚ: Στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των δημόσιων επιχειρήσεων (τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ, κ.ά.), καθιστώντας πανάκριβες τις υπηρεσίες τους για το λαό. Στην παραχώρηση στο μεγάλο κεφάλαιο των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που τις ακριβοπλήρωσε ο ελληνικός λαός για να τις βλέπει πλέον μόνο με... το «κιάλι». Στις «συμβάσεις παραχώρησης», με τις οποίες οι εθνικοί οδικοί άξονες περνούν στα χέρια λίγων ιδιωτικών ομίλων, φέρνοντας υπέρογκες αυξήσεις στα διόδια. Στην κατάρτιση νομοσχεδίου με το οποίο οι κοινόχρηστοι αιγιαλοί και παραλίες παραδίδονται βορά στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου, αποκλείοντας τη δωρεάν πρόσβαση του λαού στη θάλασσα!

Για το ΚΚΕ τα δάση, όπως και η υπόλοιπη δημόσια περιουσία, είναι κοινωνική ιδιοκτησία και λαϊκή περιουσία και για κανέναν απολύτως λόγο δε θα πρέπει να δοθούν για αξιοποίηση και κερδοσκοπία στα διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Πολύ περισσότερο όταν τα δάση, πέραν των άλλων, αποτελούν πολύτιμο κοινωνικό αγαθό για το λαό μας, για την ίδια τη ζωή, αφού εμποδίζουν τα φαινόμενα απερήμωσης και πλημμυρών, ενώ χρησιμεύουν ως φίλτρα καταπολέμησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Γι' αυτό και η επίθεση που γίνεται εναντίον τους με τις αναθεωρήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ αποτελεί ένα διαρκές έγκλημα που θίγει όχι μόνο τις σημερινές, αλλά και τις μελλούμενες γενιές.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Οι ... αγανακτισμένοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΑΛΛΟΝ ΤΑ ΕΧΟΥΝ μπερδέψει λίγο τα πράγματα οι κυβερνώντες, αναφορικά με το πανεπιστημιακό άσυλο. Να τους θυμίσουμε μήπως ότι ...δεν το χάρισε κανείς αυτό το δικαίωμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα; Το κέρδισε, ιστορικά και με μεγάλο τίμημα.

Και οι κυβερνώντες - οι σημερινοί ή οι χτεσινοί - είναι οι τελευταίοι που μπορούν να κρίνουν και να μιλάνε για «κατάχρηση» ή οτιδήποτε άλλο σκαρφιστούν. Η μόνη σίγουρη κατάχρηση που γίνεται είναι αυτή που κάνει η κυβέρνηση, νομοθετώντας υπέρ της ιδιωτικοποίησης και της υποβάθμισης της παιδείας.

Οσο για την υποτιθέμενη κυβερνητική αγανάκτηση μετά τα προχτεσινά επεισόδια, ας μας επιτρέψουν να έχουμε τις αμφιβολίες μας. Ούτως ή άλλως είχαν βάλει «στο μάτι» το πανεπιστημιακό άσυλο.

Σας θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα περίπου τεχνηέντως αυτή η υπόθεση «άνοιξε» με συζητήσεις σε τηλεοπτικά κανάλια σε «νεκρό χρόνο». Εκεί όπου βρέθηκαν πολλοί «αγανακτισμένοι» δημοσιολόγοι να θεωρητικοποιούν αυτά που σήμερα ετοιμάζονται από τα επιτελεία του υπουργείου Παιδείας.

ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ που η εργοδοσία απαιτεί συνεχώς νέα προνόμια ζήτησε χτες ο υφυπουργός Εργασίας Γεράσιμος Γιακουμάτος. Αφήστε τους να ζητάνε είπε, «τι σχέση έχει; Κι εγώ ζητάω την Σάρον Στόουν»...

Το πρόβλημα είναι ότι ουδέποτε έχουμε δει τον Γεράσιμο Γιακουμάτο σε ...ραντεβού με την Σάρον Στόουν και ελπίζουμε (για το καλό της Αμερικανίδας ηθοποιού) να μην το δούμε ποτέ.

Ομως αιτήματα της εργοδοσίας που πρώτα διατυπώνονται και στη συνέχεια υλοποιούνται στο όνομα της ανταγωνιστικότητας βλέπουμε κάθε μέρα. Και το υπουργείο Εργασίας είναι αυτό που πρωταγωνιστεί στη θεσμοθέτησή τους.

Το ότι η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του προσπαθεί να πείσει για το «φιλολαϊκό» της πρόσωπο δεν μπορεί να εξαπατήσει πλέον κανέναν. Μόνο να εκθέτει ανεπανόρθωτα όσους αναλαμβάνουν αυτόν το ρόλο μπορεί.


Γρηγοριάδης Κώστας

«Πλάτη» στην καρκινογόνο καύση

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μόλις χτες δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση της ΚΟΑ του ΚΚΕ, στην οποία, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι η ραγδαία επιδείνωση του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων οφείλεται στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, που έχουν επίκεντρο: Τη διαιώνιση της συγκέντρωσης όλων των σκουπιδιών της Αττικής στο Θριάσιο. Τη διατήρηση των υπέρογκων αντισταθμιστικών τελών που πληρώνει ο λαός. Την «καλλιέργεια» του επικείμενου αδιεξόδου ώστε να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η καρκινογόνος και πανάκριβη καύση. Την ανάθεση στο μεγάλο κεφάλαιο κερδοφόρων τομέων της επεξεργασίας και διάθεσης των στερεών αποβλήτων.

Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της ανακοίνωσης της ΚΟΑ 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή, αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους που επί δέκα χρόνια τροφοδότησαν και αυτοί το αδιέξοδο, ουσιαστικά εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά στις νέες μεθόδους διαχείρισης, δηλαδή στην καύση και τις παραφυάδες της! «Η κάθε κυβέρνηση - λένε οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ - κρίνεται από τη δυνατότητα προσαρμογής της πολιτικής της στη μόνιμη ανάγκη εκσυγχρονισμού των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων»...

Ανοιχτό το θέμα της καύσης άφησε χτες και ο τομεάρχης ΥΠΕΧΩΔΕ του ΠΑΣΟΚ, Α. Λοβέρδος, λέγοντας ότι το νέο πρόγραμμα του κόμματος θα μιλά για νέες τεχνολογίες.

Κάτι τέτοια ακούν τα διάφορα διεθνή και ντόπια μονοπώλια και ετοιμάζονται να εισβάλουν με προτάσεις για την κατασκευή ενός ή δύο ή - ακόμη - και 10 εργοστασίων καύσης στην Αττική!

Μόνος χαμένος ο λαός, που εκτός από πολλαπλάσια δημοτικά τέλη που θα κληθεί να πληρώσει, θα «χορτάσει» και με τόνους καρκινογόνων διοξινών...

Εκβιασμοί

Το ότι ο ωμός εκβιασμός είναι ένα από τα μέσα που χρησιμοποιεί ο ιμπεριαλισμός για να φτάνει στους στόχους του δεν είναι τίποτα καινούριο. Επίσης καθόλου καινούριο δεν είναι πως οι ΗΠΑ εκβιάζουν όλο αυτό τον καιρό την ηγεσία της Σερβίας, προκειμένου να δεχτεί την ανεξαρτησία του Κοσσόβου. Και βεβαίως οι ιμπεριαλιστές εκβιάζουν. Το ζήτημα όμως είναι και ποιες δυνατότητες τους δίνουν οι «εκβιαζόμενες» κυβερνήσεις για να μπορούν να το κάνουν. Αν ας πούμε η επιδίωξή τους είναι η ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ που μαζί με τις ΗΠΑ λίγα χρόνια πριν τη βομβάρδισαν, σ' αυτό θα «πατήσουν» να σε χτυπήσουν. Ετσι ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, κ. Μάικλ Πολτ, σε προχτεσινή συνέντευξή του ισχυρίστηκε πως το Κόσσοβο είναι ένα προφανές εμπόδιο στο δρόμο της Σερβίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς η Ενωση δε θέλει να «εισάγει» στους κόλπους της καμιά ανεπίλυτη διαμάχη. Επομένως, το ζήτημα δεν είναι μόνο το πώς ο Αμερικανός πρέσβης μιλά για την ΕΕ και τη Σερβία, αλλά και το τι κάνει η κυβέρνηση της χώρας. Πάντως, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως στον ιμπεριαλισμό αυτό που επιβάλλεται είναι το δίκαιο του ισχυρού.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αδιαπραγμάτευτο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστημιακό άσυλο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης, κατασυκοφάντησης, με στόχο τον περιορισμό έως την πλήρη κατάργησή του. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου υπονομεύεται με κάθε μέσον. Ωστόσο, τώρα συμπίπτει με μια ξεχωριστή συγκυρία, με την παράλληλη εκστρατεία της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, με αιχμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο θέτει εμπόδια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η εκστρατεία ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο εκφράζεται με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των προβοκατόρικων ενεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από μια συνεχή προπαγάνδα, που αναπαράγεται από τα μέσα ενημέρωσης, γίνεται συστηματικά προσπάθεια διαστρέβλωσης της ουσίας του ασύλου. Η κατάχτηση αυτή της πανεπιστημιακής κοινότητας και γενικότερα του λαϊκού κινήματος ήταν πάντα καρφί στο μάτι των αντιδραστικών δυνάμεων και όλων αυτών που εκπροσωπούν και στηρίζουν την καπιταλιστική επέλαση και εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αποσιωπούν ότι το άσυλο ήταν πάντα συνυφασμένο με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την ελεύθερη έρευνα και την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Οι ελευθερίες αυτές, απαραβίαστες για τους πανεπιστημιακούς χώρους, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης. Βεβαίως, αυτές οι ελευθερίες και η εμβέλειά τους βγαίνουν έξω από τα όρια των πανεπιστημίων και αφορούν συνολικά στην κοινωνία και στο λαό. Στην εκστρατεία αυτή υπονόμευσης του θεσμού του ασύλου προβάλλονται πλευρές και κατασκευάζονται ψευτοδιλήμματα, ώστε να ταυτίζεται στις συνειδήσεις ότι το άσυλο καλύπτει περιθωριακού χαρακτήρα ενέργειες (που βλάπτουν το κίνημα), αμφίβολης προέλευσης και κινήτρων.

Η επίθεση στο άσυλο, το οποίο διασφαλίζει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, αλλά και το δημοκρατικό έλεγχο του πανεπιστημίου από το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, σχετίζεται και με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το πανεπιστήμιο, όπου η εκπαίδευση και η έρευνα αλλά και η ίδια η ζωή των φοιτητών θα ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολύ περισσότερο το πανεπιστημιακό άσυλο είναι εμπόδιο στα λεγόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια που από κοινού ετοιμάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή στα ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια.

Ομως, ο πόλεμος ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο έχει και πολιτικοϊδεολογικές στοχεύσεις. Αποτελεί μέρος της συνολικότερης επίθεσης στο δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη ιδεολογικοπολιτική δράση, στην ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, η οποία δεν μπορεί να συνυπάρξει με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, η επίθεση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στην αποδυνάμωση των λαϊκών αγώνων και στην προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία και στα λαϊκά δικαιώματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και της διακήρυξης της Μπολόνια.

Η υπεράσπιση, λοιπόν, του πανεπιστημιακού ασύλου είναι υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημιακών, γενικότερα του λαϊκού κινήματος, που πρέπει να αντισταθεί στην επιδιωκόμενη κατάργησή του σε συνδυασμό με την εναντίωσή του σ' αυτούς που, εκούσια ή ακούσια, δεν έχει σημασία, δίνουν άλλοθι στην επίθεση ενάντιά του συμβάλλοντας στην υπονόμευσή του. Το άσυλο ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων και ως τέτοιο είναι αδιαπραγμάτευτο.

Τα συγχαρητήρια

Την ανησυχία του για το γεγονός ότι η ΕΕ δεν είναι ακόμη σε πλήρη θέση «να επεμβαίνει και να πείθει στρατιωτικά σύμφωνα με τις δικές της επιδιώξεις και σκέψεις (σ.σ. της ΕΕ)» εξέφρασε, μεταξύ άλλων, ο Θεόδωρος Πάγκαλος προχτές το βράδυ στο Ζάππειο, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα «Οι προκλήσεις της Γερμανικής Προεδρίας στην ΕΕ το α΄ εξάμηνο του 2007», που διοργάνωσαν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού και το Γ΄ Δημοτικό Διαμέρισμα του Δήμου Αθηναίων υπό την αιγίδα της γερμανικής πρεσβείας.

Μάλιστα, για να γίνει πιο σαφής, αναφερόμενος στα γεγονότα που σημάδεψαν την Αλβανία πριν από δέκα χρόνια περίπου, όταν ο λαός εξεγέρθηκε ενάντια στην κυβέρνηση Μπερίσα, σημείωσε την αδυναμία τότε της ΕΕ να παρέμβει, και υπογράμμισε: «Δεν είναι δυνατόν η ΕΕ να μην έχει την ευχέρεια να επεμβαίνει και να επιλύει τα προβλήματα με βάση τις επιδιώξεις της».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Πάγκαλος εκφράζει τέτοιου είδους αντιδραστικές απόψεις και μάλιστα να πλειοδοτεί σε αυτές. Ωστόσο, αυτή τη φορά, για τις απόψεις του αυτές απέσπασε και τα συγχαρητήρια του Γερμανού πρέσβη, Βόλφγκανγκ Σουλτχάις. Φαίνεται πως η μνημειώδης όσο και θεαματική πολιτική κωλοτούμπα του κυρίου Πάγκαλου, όταν προ ετών αποκάλεσε τη Γερμανία «γίγαντα με γυάλινα πόδια» για να αναιρέσει λίγες ώρες αργότερα σαν βρεγμένη γάτα, ανήκει πια στο παρελθόν... Ο κ. Πάγκαλος μεγαλούργησε πάλι. Εύγε του!



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ