Παρασκευή 19 Γενάρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αδιαπραγμάτευτο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το πανεπιστημιακό άσυλο βρίσκεται στο επίκεντρο μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης, κατασυκοφάντησης, με στόχο τον περιορισμό έως την πλήρη κατάργησή του. Και για την επίτευξη αυτού του στόχου υπονομεύεται με κάθε μέσον. Ωστόσο, τώρα συμπίπτει με μια ξεχωριστή συγκυρία, με την παράλληλη εκστρατεία της πλήρους ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, με αιχμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, το οποίο θέτει εμπόδια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Η εκστρατεία ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο εκφράζεται με κάθε μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των προβοκατόρικων ενεργειών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα από μια συνεχή προπαγάνδα, που αναπαράγεται από τα μέσα ενημέρωσης, γίνεται συστηματικά προσπάθεια διαστρέβλωσης της ουσίας του ασύλου. Η κατάχτηση αυτή της πανεπιστημιακής κοινότητας και γενικότερα του λαϊκού κινήματος ήταν πάντα καρφί στο μάτι των αντιδραστικών δυνάμεων και όλων αυτών που εκπροσωπούν και στηρίζουν την καπιταλιστική επέλαση και εμπορευματοποίηση κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

Αποσιωπούν ότι το άσυλο ήταν πάντα συνυφασμένο με την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, την ελεύθερη έρευνα και την ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση. Οι ελευθερίες αυτές, απαραβίαστες για τους πανεπιστημιακούς χώρους, βρίσκονται στο στόχαστρο μιας ενορχηστρωμένης επίθεσης. Βεβαίως, αυτές οι ελευθερίες και η εμβέλειά τους βγαίνουν έξω από τα όρια των πανεπιστημίων και αφορούν συνολικά στην κοινωνία και στο λαό. Στην εκστρατεία αυτή υπονόμευσης του θεσμού του ασύλου προβάλλονται πλευρές και κατασκευάζονται ψευτοδιλήμματα, ώστε να ταυτίζεται στις συνειδήσεις ότι το άσυλο καλύπτει περιθωριακού χαρακτήρα ενέργειες (που βλάπτουν το κίνημα), αμφίβολης προέλευσης και κινήτρων.

Η επίθεση στο άσυλο, το οποίο διασφαλίζει τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, αλλά και το δημοκρατικό έλεγχο του πανεπιστημίου από το φοιτητικό και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα, σχετίζεται και με τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις για το πανεπιστήμιο, όπου η εκπαίδευση και η έρευνα αλλά και η ίδια η ζωή των φοιτητών θα ελέγχονται από πολυεθνικές εταιρείες, ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, όπως το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Πολύ περισσότερο το πανεπιστημιακό άσυλο είναι εμπόδιο στα λεγόμενα ιδιωτικά πανεπιστήμια που από κοινού ετοιμάζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ή στα ιδιωτικοποιημένα πανεπιστήμια.

Ομως, ο πόλεμος ενάντια στο πανεπιστημιακό άσυλο έχει και πολιτικοϊδεολογικές στοχεύσεις. Αποτελεί μέρος της συνολικότερης επίθεσης στο δικαίωμα στη μόρφωση, στην ελεύθερη ιδεολογικοπολιτική δράση, στην ελευθερία της επιστημονικής έρευνας, η οποία δεν μπορεί να συνυπάρξει με την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων. Αλλωστε, η επίθεση αυτή είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού που αφορά στην αποδυνάμωση των λαϊκών αγώνων και στην προώθηση αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην εργασία και στα λαϊκά δικαιώματα, στο πλαίσιο της στρατηγικής της Λισαβόνας και της διακήρυξης της Μπολόνια.

Η υπεράσπιση, λοιπόν, του πανεπιστημιακού ασύλου είναι υπόθεση του φοιτητικού κινήματος και των πανεπιστημιακών, γενικότερα του λαϊκού κινήματος, που πρέπει να αντισταθεί στην επιδιωκόμενη κατάργησή του σε συνδυασμό με την εναντίωσή του σ' αυτούς που, εκούσια ή ακούσια, δεν έχει σημασία, δίνουν άλλοθι στην επίθεση ενάντιά του συμβάλλοντας στην υπονόμευσή του. Το άσυλο ήταν πάντα αναπόσπαστο μέρος των λαϊκών ελευθεριών και κατακτήσεων και ως τέτοιο είναι αδιαπραγμάτευτο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ