Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Διαρκής πόλεμος κατά των μεταναστών

Σε εξέλιξη η λεγόμενη επιχείρηση «τρένο»

Οι παραστρατιωτικοί αναμένοντας να εξολοθρεύσουν τους «βαρβάρους» μετανάστες

Associated Press

Οι παραστρατιωτικοί αναμένοντας να εξολοθρεύσουν τους «βαρβάρους» μετανάστες
«Εν τω συνόλω οι πράκτορες προσήγαγαν 1.282 παράνομους εργαζόμενους, λόγω της παραβίασης των διοικητικών κανονισμών μετανάστευσης, στις εγκαταστάσεις της "Swift Co". Εξ αυτών σε βάρος των 65 ασκήθηκαν επίσης διώξεις για παραβιάσεις των νόμων που σχετίζονται με την αντιποίηση ταυτότητας ή άλλα εγκλήματα όπως η επανείσοδος στη χώρα μετά την απέλασε».

Το τμήμα αυτό της ανακοίνωσης του Γραφείου Επιβολής του Νόμου περί Τελωνείων και Μετανάστευσης (Immigration and Customs Enforcement Agency - ICE), συνιστά το αποτέλεσμα των επιδρομών των πρακτόρων της ICE σε μονάδες της «Swift Co», εταιρείας παρασκευής και συσκευασίας τυποποιημένου κρέατος με έδρα το Τέξας. Σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, οι επιδρομές έγιναν κατά την πρωινή βάρδια στις μονάδες στο Γκρίλεϊ, της πολιτείας του Κολοράντο (261 συλλήψεις), στο Χάιρουμ στην πολιτείας της Γιούτα (145 συλλήψεις), στο Γουέρθινγκτον στην πολιτεία της Μινεσότα (230 συλλήψεις), στο Μάρσαλταουν στην πολιτεία της Αϊόβα (90 συλλήψεις), στο Γκράνταϊλαντ της πολιτείας της Νεμπράσκα (261) και τέλος στο Κάκτους της πολιτείας του Τέξας (295 συλλήψεις). Οι συλληφθέντες εργάτες είναι μετανάστες κυρίως από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Μεξικό, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, το Ελ Σαλβαδόρ, το Περού αλλά και από το Λάος, το Σουδάν, την Αιθιοπία και άλλες χώρες.

Τι το ιδιαίτερο όμως έχει μία επιχείρηση των αρχών εναντίον «παράνομων Μεταναστών» και για ποιους λόγους απασχόλησε τόσο πολύ τα αμερικανικά ΜΜΕ;

Καταρχήν, η επιχείρηση αυτή έλαβε χώρα μόλις μερικές ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, και αποτελεί μέρος, σύμφωνα με το ICE, της «επιχείρησης τρένο» και φυσικά μέρος του ευρύτερου πολέμου κατά των μεταναστών, ή «της παράνομης μετανάστευσης» όπως αρέσκονται να την εμβαπτίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Μπιλ Κονρόι, στο «Narconews», η εταιρεία «Swift Co», εδώ και καιρό έχει μπει στο στόχαστρο των αρχών.

Παραδόξως, είχε μπει στο στόχαστρο κατά τη διάρκεια των μεγάλων κινητοποιήσεων, τον περασμένο Απρίλη και Μάη, ενάντια στο ρατσιστικό μεταναστευτικό νόμο που προωθούσε ο Λευκός Οίκος. Οι επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα την απέλαση αρκετών μεταναστών και την απόλυση άλλων οι οποίοι δεν είχαν πρόβλημα με τα χαρτιά τους. Και τώρα, λίγο πριν τα Χριστούγεννα... «Ποιος συλλαμβάνει παράνομους μετανάστες τα Χριστούγεννα που έρχονται να δουλέψουν στα σφαγεία χοίρων;» θα δηλώσει πηγή μέσα στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας (DHS), για να συμπληρώσει «πώς κάνει αυτό τη χώρα μας ασφαλέστερη; Το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την τιμή του κρέατος».

Και πρόκειται για μία εταιρεία που μόνο η ταυτότητά της, βάσει των στοιχείων που καταθέτει στο χρηματιστήριο, είναι αποκαλυπτική: Μητρική εταιρεία της «Swift Co» είναι η «Hicks Muse» που πρόσφατα μετονομάστηκε σε «HM Capital Partners» και ο ιδρυτής της Τόμας Ο. Χικς ξεκίνησε την επέκταση της εταιρείας* του αγοράζοντας έκταση από τον ίδιο τον Πρόεδρο Τζορτζ Ου. Μπους το 1998, ενώ αποτελεί μία από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης του Μπους και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Ακρατος ρατσισμός

Και εάν η εμφανιζόμενη ως «διαπλοκή» είναι κάτι αυτονόητο, αποτελεί μόνο τη μία διάσταση της είδησης. Η άλλη, η ουσιαστική και πραγματική έχει αποτυπωθεί στον πρόσφατο νόμο, που επικυρώθηκε κυριολεκτικά «εν μία νυκτί», μετά από μήνες διαβουλεύσεων και αντιγνωμιών. Ηταν ένα από τα τελευταία «δώρα» των Ρεπουμπλικανών προς τον Πρόεδρο Μπους ενώπιον της διαγραφόμενης ήττας του κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοέμβρη.

Η επιεικέστερη εκδοχή του νόμου που τελικά υιοθετήθηκε από τη Γερουσία και επικυρώθηκε από τον Μπους, είναι ανατριχιαστική: είναι ένας χάρτης δικαιωμάτων των εργοδοτών. Ο ταξικός του χαρακτήρας είναι ξεκάθαρος όταν καθορίζει ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται παρανόμως στις ΗΠΑ περισσότερο από πέντε χρόνια, τότε πληρώνοντας ένα βαρύ πρόστιμο έχουν δικαίωμα να καταθέσουν τα χαρτιά τους για να πάρουν την πράσινη κάρτα, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις ΗΠΑ και να επιστρέψουν νομίμως και υπό όρους εφόσον τους δεχτούν. Ολοι όσοι κάνουν αίτηση θα πρέπει να έχουν έναν «εργοδότη» ως χορηγό, που αυτός θα καθορίσει το καθεστώς εργασίας... Ενώ σε μια προσπάθεια στήριξης της παρακμάζουσας αγροτικής οικονομίας προβλέπεται η χορήγηση «μπλε κάρτας» ή το «καθεστώς του φιλοξενούμενου εργάτη», με την οποία θα μπορούν να δουλέψουν στον τομέα της αγροτικής οικονομίας όσο διάστημα ήταν αναγκαίο, αλλά δε θα είχαν δικαίωμα να αλλάξουν τομέα εργασίας! Κάτι που έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν με το πρόγραμμα μπρασέρο, όπου εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες γης από το Μεξικό, από το 1942, όταν και υπογράφτηκε η διμερής συμφωνία διαρκούντος του Β' Παγκόσμιου Πολέμου, έως τη δεκαετία '60 οικοδόμησαν την αγροτική οικονομία των ΗΠΑ.

Τέλος, προβλέπει και την ανέγερση τείχους, μήκους 1.126 χλμ, κατά μήκος των νότιων συνόρων της χώρας, παρά τις μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του σχεδίου και στις δύο χώρες τους τελευταίους μήνες και την καταδίκη του από την κυβέρνηση του Μεξικού.

Οι ΗΠΑ με το τείχος αλλά και τη δράση των παραστρατιωτικών ομάδων «Minutemen» δείχνουν ως «πηγή κακού» το Μεξικό. Εξάλλου, όπως τονίζουν, ο αριθμός των μεταναστών στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 16% περίπου τα τελευταία 5 χρόνια, κυρίως λόγω των αφίξεων νέων μεταναστών από το Μεξικό. Νέα έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταγραφής Πληθυσμού αναφέρει ότι από τα 280 εκατομμύρια που ζουν στις ΗΠΑ, 41 εκατομμύρια είναι Λατινο-Αμερικανικής καταγωγής και απ' αυτά τα 27 εκατομμύρια προέρχονται απ' το Μεξικό. Επίσης, η έκθεση δείχνει ότι ολοένα και περισσότεροι μετανάστες αποφεύγουν πολιτείες όπως η Καλιφόρνια και η Νέα Υόρκη και εγκαθίστανται σε νοτιοανατολικές και μεσοδυτικές πολιτείες που παραδοσιακά δεν είχαν συνηθίσει σε μεγάλους αριθμούς ξένων.

Ετσι η συνεχιζόμενη διαμάχη και η καταστολή ενάντια στους μετανάστες, συγκαλύπτει ένα οικονομικό παγόβουνο το οποίο εάν δεν αναγνωριστεί εγκαίρως θα «διαλύσει» τις ΗΠΑ. Εσκεμμένως αδιαφορούν τα ΜΜΕ όταν ανακρούουν συναγερμό για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τα συνεχιζόμενα κύματα μεταναστών που εισρέουν στις ΗΠΑ, περί της ουσίας του μεταναστευτικού ζητήματος.

Χτυπώντας συναγερμό

Εν αρχή ως ερώτημα πρέπει να τεθείτο ερώτημα, ποιος είναι πραγματικά «παράνομος» μετανάστης, ειδικά σε περιοχές που αποτελούν το ένα τρίτο της συνολικής εδαφικής επικράτειας των ΗΠΑ και οι οποίες στην πραγματικότητα αποτελούσαν έδαφος του Μεξικού πριν τη συμφωνία της Γουαδελούπης Ιντάλγκο του 1848; Πρόκειται για εδάφη κλαπέντα από το μεξικανικό λαό από μερικούς Αγγλοσάξονες «βαρόνους της γης». Για τον αγωνιστή -διανοούμενο Ερνέστο Γκαλάρσα - ήταν ένας εκ των οργανωτών του αγροτικού κινήματος του «προγράμματος μπρασέρος» - οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της συμφωνίας αυτής είναι «τα εργατικά χέρια από τη μία πλευρά των συνόρων και το κεφάλαιο και τα καλύτερα κομμάτια της γης από την άλλη πλευρά». Μόνο που πια βρίσκονται στην «άλλη πλευρά» και διεκδικούν. Οι πρόσφατες τεράστιες κινητοποιήσεις είναι ενδεικτικές της δυναμικής των μεταναστών, όπως και οι συνεχείς αγώνες διεκδίκησης εργατικών δικαιωμάτων. Γεγονός που κάνει κάποιους αναλυτές να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου μιλώντας για... «το νέο αίμα που θα αναγεννήσει το εργατικό κίνημα». Κάτι προφανώς επικίνδυνο για την ολιγαρχία.

Τέλος, μια διαφορετικής ποιότητας διάσταση του «πολέμου κατά των μεταναστών», κατά αναλυτές, είναι οι ανησυχίες περί «αλλοίωσης ή μετάλλαξης της αμερικανικής ταυτότητας» και αναφέρουν χαρακτηριστικά: όταν ο αμερικανικός πληθυσμός έφτασε τα 300 εκατομμύρια, στις 17 Οκτώβρη 2006, τα πράγματα ήταν πιο συγκεχυμένα από ό,τι στο παρελθόν, αναφέρει σε πρόσφατο άρθρο το περιοδικό «Life». Υποψήφια για τον «τίτλο» ήταν αυτή τη φορά πολλά μωρά, που γεννήθηκαν λίγα δευτερόλεπτα πριν ή μετά την καθορισμένη ώρα, στις 7.46 το πρωί τοπική ώρα, στην ανατολική Ακτή. Το κοινό σημείο των περισσοτέρων από αυτά, πάντως, ήταν η ισπανόφωνη καταγωγή τους, γεγονός που για τον Σάμιουελ Χάντινγκτον, του «πολέμου των πολιτισμών», απειλεί την αγγλοσαξονική αμερικανική ταυτότητα.

*(πηγές www.commoncause.org, www.salon.com, www.opensecrets.org)


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ