Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Δεκέμβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9664

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΑΚΡΙΒΕΙΑ κατατρώνε μισθούς και συντάξεις

Μέσα στο 2006 οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν κατά 2-3%, οι τιμές ανέβηκαν κατά 10, 20 ή και 30%, ενώ τα κέρδη πολλών επιχειρήσεων εμφανίζουν προκλητική άνοδο πάνω από 100%

Εισοδήματα καθηλωμένα, τιμές απογειωμένες και χρέη στο φουλ. Αυτή είναι η κατάσταση που καθημερινά αντιμετωπίζει η μέση λαϊκή οικογένεια, μια κατάσταση που γίνεται ακόμα πιο δύσκολη τούτες τις μέρες, που οι εργαζόμενοι έρχονται αντιμέτωποι με τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις των γιορτών. Τα πλήγματα που δέχεται η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων είναι πολλαπλά, αλλά αποδεικνύονται το απαραίτητο λίπασμα για την ολοένα και πιο θεαματική αύξηση των κερδών της οικονομικής ολιγαρχίας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: Μέσα στη χρονιά που φεύγει οι μισθοί και οι συντάξεις αυξήθηκαν 2-3%. Οι τιμές στη χριστουγεννιάτικη αγορά είναι ακριβότερες κατά 10, 20 και 30%. Τα χρέη από καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 23,5%. Τα κέρδη πολλών επιχειρήσεων εμφανίζουν άνοδο πάνω από 100%. Η εικόνα την επόμενη χρονιά θα γίνει πιο άσχημη και η κατάσταση θα χειροτερεύει συνεχώς, μέχρις ότου οι εργαζόμενοι πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και ανατρέψουν την εφαρμοζόμενη πολιτική.


ΣΕΛ.  3

ΜΑΘΗΤΕΣ - ΦΟΙΤΗΤΕΣ
Τα 'ψαλαν στην κυβέρνηση...

«Καλήν ημέρα υπουργέ/

Ηρθαμε εδώ παρέα/

Να σας τα ψάλουμε καλά/

Σε σας και σ' όλη την παρέα/

Που συζητάτε στη Βουλή/

Νύχτα - καμιά φορά και μέρα/

Να μη μαθαίνει ο λαός/

Για πράγματα σπουδαία/

Πέντε ευρώ πληρώνετε/

Κάθε παιδιού κεφάλι/

Κι εμείς στα φροντιστήρια/

Δίνουμε ένα τσουβάλι...»

Με τα λόγια αυτά, τα 'ψαλαν χτες το μεσημέρι μαθητές και φοιτητές στο Μέγαρο Μαξίμου και στο υπουργείο Παιδείας. Κι ας βρήκαν μπροστά τους ΜΑΤ και κλούβες.

Σήμερα το πρωί, φοιτητές και σπουδαστές θα κάνουν εξόρμηση στη Βαρβάκειο Αγορά για να ενημερώσουν τους εργαζόμενους, ενώ, λίγο αργότερα, στον πεζόδρομο της Ερμού θα παρουσιάσουν θεατρικά και μουσικά δρώμενα. Το απόγευμα, οι μαθητές διοργανώνουν εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας.


ΣΕΛ.  9


Associated Press

ΣΟΜΑΛΙΑ
Γενίκευση της σύγκρουσης

Αιθιοπικά επιθετικά ελικόπτερα και άρματα μάχης οδεύουν προς τη Σομαλία, ενώ γύρω απ' την Μπαϊντόα συνεχίζονταν οι σφοδρές μάχες. Η ανάφλεξη απειλεί να «ρουφήξει» όλες τις χώρες της περιφέρειας.


ΣΕΛ.  12

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ