Κυριακή 24 Δεκέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΕΝΤΕ ΚΟΥΒΑΝΩΝ
Ανάγκη να δυναμώσει η διεθνής πίεση για την απελευθέρωσή τους

Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση των «πέντε»
Από τις μεγάλες διαδηλώσεις στην Ουάσιγκτον για την απελευθέρωση των «πέντε»
Με μια νέα καμπάνια ενημέρωσης για την υπόθεση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται πάνω από 8 χρόνια στις φυλακές των ΗΠΑ θυμούνται οι Κουβανοί και οι φίλοι της Κούβας την επέτειο των 5 χρόνων από τη στημένη δίκη, που διεξήχθη στο Μαϊάμι, όπου και καταδικάστηκαν με ιδιαίτερα βαριές ποινές οι Κουβανοί αντιτρομοκράτες.

Η νέα διεθνής καμπάνια, που κάλεσε ο Πρόεδρος της Κουβανικής Εθνοσυνέλευσης της Λαϊκής Εξουσίας, Ρικάρντο Αλαρκόν, για τις 12 μέχρι και 27 Δεκέμβρη, ξεδιπλώνει τις πολύμορφες δραστηριότητές της τόσο στην Κούβα όσο και σε μια σειρά χώρες της Λατινικής και Κεντρικής Αμερικής, αλλά και στις ΗΠΑ, στον Καναδά, στη Νότια Αφρική, στην Ισπανία, στη Γαλλία, καθώς και άλλες χώρες της Ευρώπης, την Ουκρανία, τη Ρωσία και αλλού. Στόχος της καμπάνιας είναι να «σπάσει η σιωπή» των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και να γίνει γνωστός ο λόγος της άδικης φυλάκισης των «πέντε» στις ΗΠΑ.

Ηδη, έχουν πραγματοποιηθεί εκδηλώσεις στο Κεμπέκ, όπου οι φίλοι της Κούβας ξεκίνησαν καμπάνια συλλογής υπογραφών για την αποφυλάκιση των «πέντε», καθώς και οικονομική εξόρμηση, ενώ στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με προβολή ταινίας, συζήτηση, καθώς και τη συγκέντρωση οικονομικού ποσού για την Επιτροπή. Στην Ουκρανία έχει ξεκινήσει η διεξαγωγή μιας σειράς πολύμορφων εκδηλώσεων καθόλο το Δεκέμβρη, με παρουσίαση βιβλίου, άρθρα στον Τύπο, καθώς και συνάντηση - συζήτηση με Ουκρανούς βουλευτές που είναι μέλη της Κουβανο-Ουκρανικής Φιλίας. Στη Μεγάλη Βρετανία, ο αγγλικανός ιερέας, Γκόφρεϊ Ντένις - που από το 1994 ηγείται της Καμπάνιας Αλληλεγγύης με την Κούβα και πρόσφατα μάλιστα επισκέφθηκε τον Χεράρντο Ερνάντες και τον Ραμόν Λαμπανίνιο στη φυλακή - ανακοίνωσε ότι θα σταλούν χριστουγεννιάτικες κάρτες στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, με την απαίτηση να απελευθερωθούν οι πέντε Κουβανοί. Ενώ στις ΗΠΑ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης πραγματοποίησε διαμαρτυρία στις 20 Δεκέμβρη μπροστά στα γραφεία της εφημερίδας «Δε Νιου Γιορκ Τάιμς», απαιτώντας να σπάσει η σιωπή που υπάρχει στα ΜΜΕ για την υπόθεση των «πέντε».

Οι πέντε Κουβανοί πατριώτες, Χεράρντο Ερνάντες Νορντέλο, Ραμόν Λαμπανίνιο Σαλαζάρ, Αντόνιο Γκερέρο Ροντρίγκες, Φερνάντο Γκονζάλες Γιορτ και Ρενέ Γκονζάλες, που συνελήφθησαν το Σεπτέμβρη του 1998 και εξακολουθούν να βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, όλο αυτό το διάστημα, έχουν υποστεί σημαντικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, όπου, μεταξύ άλλων, κρατήθηκαν επί 17 μήνες σε απομόνωση, αλλά και η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέτει δυσκολίες στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον να τους επισκεφθεί.

Το έγκλημά τους: Προστάτευσαν την πατρίδα τους

Οι πέντε Κουβανοί, ανταποκρινόμενοι στα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση της Κούβας για να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη επιθετικότητα των τρομοκρατικών οργανώσεων, ιδιαίτερα τη δεκαετία του '90, διείσδυσαν στις οργανώσεις αυτές, συνέλεξαν πληροφορίες, ενημέρωσαν τις κουβανικές αρχές και βοήθησαν να αποτραπούν ενέργειες κατά της Κούβας και του λαού της.

Τον Ιούλη του 1998, το κουβανικό υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε επίσημα κλιμάκιο υπαλλήλων του FBI για όλη τη δραστηριότητα και τις παράνομες και εγκληματικές ενέργειες που οργανώνονται από το έδαφος των ΗΠΑ και τις οργανώσεις αντικουβανών στο Μαϊάμι. Παρέθεσε βίντεο και κασέτες, αποδεικτικό υλικό γι' αυτήν τη δραστηριότητα των αντικουβανικών εγκληματικών οργανώσεων. Και στις 12 Σεπτέμβρη του ίδιου χρόνου, ήρθε η απάντηση της αμερικανικής κυβέρνησης που συνέλαβε τους «πέντε», προσάπτοντάς τους την κατηγορία της κατασκοπίας ενάντια στις ΗΠΑ.

Σε αναμονή για την απάντηση

Η ιδιαίτερης σημασίας καμπάνια έρχεται σε μια στιγμή που αναμένεται αυτές τις μέρες η απόφαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από το Εφετείο της Ατλάντα, τα οποία και προσκόμισε η υπεράσπιση των «πέντε» στις 19 Νοέμβρη. Η υπεράσπιση άσκησε έφεση στην απόφαση του 11ου Εφετείου της Ατλάντα, που στις 10 Αυγούστου του 2006 επικύρωσε τις καταδίκες των πέντε Κουβανών και αποφάσισε την παράταση της κράτησής τους στις αμερικανικές φυλακές, απορρίπτοντας κάθε ενδεχόμενο να υπάρξει νέα δίκη. Η απόφαση αυτή ήρθε ένα χρόνο μετά από την απόφαση του ίδιου δικαστηρίου (9/8/2006) που ανέφερε πως οι «πέντε» δεν είχαν δίκαιη δίκη στο Μαϊάμι και ζητούσε να επαναληφθεί. Είχε προηγηθεί, κάτω από την πίεση του διεθνούς κινήματος αλληλεγγύης, η απόφαση της Ομάδας Εργασίας ενάντια στις Αυθαίρετες Κρατήσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών στις 27/5/05, που αναγνώρισε ότι η στέρηση της ελευθερίας των πέντε Κουβανών είναι αυθαίρετη και παράνομη και προέτρεψε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να βάλει τέλος στη φυλάκισή τους.

Η υπεράσπιση, όπως ανέφερε ο Λεονάρντ Ουάινγκλας, δικηγόρος των «πέντε» σε πρόσφατη συνέντευξή του, έχει καταθέσει τρεις συμπληρωματικές εκθέσεις, δίνοντας, όμως, έμφαση σε τέσσερα βασικά ζητήματα: Κατ' αρχήν ζητά την αφαίρεση της κατηγορίας της συνωμοσίας για τη διάπραξη φόνου - το οποίο ποτέ δεν αποδείχτηκε σε καμία περίπτωση. Δεύτερο, ζητά να αναιρεθεί λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων η κατηγορία της συνωμοσίας για κατασκοπία, χαρακτηρίζοντας υπερβολικές τις ποινές ισόβιας κάθειρξης που δόθηκαν. Τρίτον, αμφισβήτησε τη διαδικασία της δίκης, αφού η υπεράσπιση στερήθηκε της δυνατότητας εξέτασης σημαντικών στοιχείων και αποδείξεων, καθώς η κυβέρνηση έσπευσε να τα χαρακτηρίσει «απόρρητα» και μετά επικαλέστηκε την Πράξη Προστασίας Απόρρητων Πληροφοριών. Και, τέταρτον, ανέφερε ότι ο τόπος (Μαϊάμι) εκδίκασης είναι άμεσα συνδεδεμένος με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κούβα, οπότε δεν παρείχε τα εχέγγυα για τη δίκαιη αντιμετώπισή τους από τους δικαστές και τους ενόρκους.

Η απαίτηση της απελευθέρωσης των πέντε Κουβανών πατριωτών γίνεται σήμερα ολοένα και πιο επιτακτική. Η πρόσφατη διεθνής καμπάνια που διεξήχθη από τις 12 Σεπτέμβρη έως τις 6 Οκτώβρη με μεγάλη επιτυχία σε κάθε ήπειρο του πλανήτη μας αποτέλεσε σημαντικό μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην Ελλάδα, η σημαντική πρωτοβουλία του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας, αλλά και του ΠΑΜΕ να συγκεντρώσει χιλιάδες υπογραφές αποτέλεσε ένα λιθαράκι στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Η 2η διεθνής καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες μπορεί να ευαισθητοποιήσει κάθε καλοπροαίρετο άνθρωπο, ώστε να δυναμώσει τον κίνημα αλληλεγγύης ακόμα περισσότερο, και να απαιτηθεί η άμεση αποφυλάκιση των «πέντε» και η επιστροφή στην πατρίδα τους.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ