Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πασίδηλη η έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διεκδίκηση

«

Η Γερμανία κήρυξε τον πόλεμο στους Ελληνες ιδιώτες, ατομικά ή ενάντια στο ελληνικό κράτος; Υπάρχει προηγούμενο άλλης χώρας, που να μπήκαν στη διαδικασία αυτής της περιπέτειας των ατομικών αγωγών οι πολίτες της; Και αν δεχτούμε ότι κάποιος από τα εκατομμύρια των Ελλήνων μπορεί να δικαιωθεί μέσα από τις δικαστικές περιπέτειες, τι θα γίνει με τη δημόσια περιουσία που καταστράφηκε, με τα κοινωφελή έργα που ξεθεμελιώθηκαν, με τη λεηλασία του αμυντικού υλικού κλπ.;».

Τα παραπάνω ερωτήματα έθετε στη Βουλή το ΚΚΕ το 1995. Σήμερα, πέντε χρόνια μετά, θα μπορούσαν να επαναδιατυπωθούν προς τους αρμόδιους υπουργούς κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο και να αποδώσουν μια πραγματικότητα 70.000 περίπου ατομικών αγωγών στα ελληνικά δικαστήρια, μια πραγματικότητα που θέλει τη χώρα μας να είναι η μοναδική από 18 χώρες που δεν έχει διεκδικήσει - και ούτε προτίθεται να το πράξει - και δεν έχει λάβει αποζημιώσεις από τη Γερμανία.

Η υπόθεση των δικαστικών αποφάσεων για κατασχέσεις και η προσπάθεια εφαρμογής τους, ήρθε να επιβεβαιώσει την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρχικά πατώντας σε δύο βάρκες, δήλωνε πως ναι μεν «σεβόμαστε τη δικαστική απόφαση», αλλά «οι κατασχέσεις είναι βεβιασμένες κινήσεις», «απαιτείται άδεια του υπουργού Δικαιοσύνης» κ.ά., στη συνέχεια όμως πέταξε και το τελευταίο φύλλο συκής και τάχθηκε σαφώς εναντίον της διαδικασίας κατασχέσεων επικαλούμενος το «εθνικό συμφέρον».

Δε δίστασε μάλιστα όταν ο δικαστικός επιμελητής προχώρησε στη διαδικασία κατάσχεσης του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε, να ταχθεί με το πλευρό της Γερμανίας και να δικαιολογήσει ακόμα και το διάβημα διαμαρτυρίας του Γερμανού πρέσβη, λέγοντας πως αυτό κινείται σε πνεύμα που δε διαταράσσει τις καλές σχέσεις των δύο χωρών και έχει περισσότερο χαρακτήρα αναφοράς ενός θέματος που η Γερμανία θεωρεί σημαντικό.

Προφανώς όμως δεν έχει την ίδια άποψη και ο Γερμανός πρέσβης που την ίδια μέρα απειλούσε μέσω ραδιοφωνικού σταθμού πως αν τέτοιες ενέργειες - δηλαδή κατασχέσεις - γίνουν γνωστές στη γερμανική κοινή γνώμη, τότε οι Γερμανοί τουρίστες θα το σκεφτούν πολύ σοβαρά να επισκεφτούν τη χώρα μας.

Βεβαίως πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης ότι «θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια, για να εξευρεθεί πολιτική λύση», δεν αναιρούν την ουσία της κυβερνητικής πολιτικής στο συγκεκριμένο θέμα.

Πώς φτάσαμε στις κατασχέσεις

Η διαδικασία των κατασχέσεων κινήθηκε μετά την άρνηση της Γερμανίας να συμμορφωθεί με απόφαση ελληνικού δικαστηρίου και να καταβάλει αποζημιώσεις στα θύματα του μαρτυρικού Διστόμου Βοιωτίας, που τον Ιούνη του 1944 κάηκε και λεηλατήθηκε από τα Ες Ες, που δολοφόνησαν 218 κατοίκους του.

Τον Οκτώβρη του 1997 στο Πρωτοδικείο Λιβαδειάς εκδικάστηκε η αγωγή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας, που απαιτούσε από το γερμανικό δημόσιο, να αποζημιώσει τα θύματα του Διστόμου. Η απόφαση του δικαστηρίου επιβάλλει στο γερμανικό δημόσιο την καταβολή αποζημιώσεων εννέα δισεκατομμυρίων δραχμών.

Τρία χρόνια μετά, τον Απρίλη του 2000, ο Αρειος Πάγος απορρίπτει την αίτηση της Γερμανίας για αναίρεση της απόφασης του Πρωτοδικείου. Παρά αυτή του την απόφαση το γερμανικό δημόσιο αρνείται και πάλι να καταβάλει αποζημιώσεις.

Κατόπιν αυτής της άρνησης, ο συνήγορος των θυμάτων κινεί τη διαδικασία κατάσχεσης και στις 11 Ιούλη γίνεται η κατάσχεση του κτιρίου του Ινστιτούτου Γκαίτε. Η γερμανική πλευρά, όπως άλλωστε δηλώνει και ο Γερμανός πρέσβης, προτίθεται να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει την ανακοπή της διαδικασίας. Από την πλευρά των θυμάτων, έγινε ήδη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Χανς Αϊχλερ στις παραπάνω εξελίξεις, που ερμηνεύεται και ως προσπάθεια να προλάβει το «κακό προηγούμενο» που δημιουργεί για τη Γερμανία το δεδικασμένο, για παρόμοιες περιπτώσεις και σε άλλες χώρες. Σύμφωνα με τη γερμανική έκδοση των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» (7 Ιούλη), ο υπουργός «απαίτησε από τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης να μη ζητήσουν επανορθώσεις από ζημιές του Β` Παγκοσμίου πολέμου»!

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κορόνες χωρίς αντίκρισμα από την κυβέρνηση(2011-01-14 00:00:00.0)
«Να αποδοθούν γερμανικές αποζημιώσεις στα θύματα του Διστόμου»(2008-11-28 00:00:00.0)
Δικαίωση των Γερμανών από τον Αρειο Πάγο(2002-06-29 00:00:00.0)
Προσπαθεί να αποφύγει τις κατασχέσεις το γερμανικό δημόσιο(2001-07-17 00:00:00.0)
Εγινε η κατάσχεση στο Ινστιτούτο Γκαίτε(2000-07-12 00:00:00.0)
Επιδιώκεται κατάσχεση περιουσίας του γερμανικού δημοσίου στην Ελλάδα(2000-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ