Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ηχητική διασύνδεση με τον εγκέφαλο

Ελπίδες για μερική αποκατάσταση της ακοής σε όσους έχουν κατεστραμμένο ακουστικό νεύρο

Για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με βαριά κώφωση τα κοχλιακά προσθετικά έχουν δώσει κάποια λύση. Αυτές οι συσκευές ερεθίζουν ηλεκτρικά το ακουστικό νεύρο μέσα στον κοχλία, επιτρέποντας σε αρκετούς κωφούς να συνομιλούν χωρίς να βλέπουν τα χείλη του συνομιλητή τους. Αλλά για εκείνους που έχουν βλάβη και στα δύο ακουστικά νεύρα οι συσκευές αυτές δεν προσφέρουν τίποτα. Ερευνητές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ ετοιμάζουν μια λύση για το πρόβλημα αυτό. Μια συσκευή που θα συνδέεται απευθείας με τον εγκέφαλο και συγκεκριμένα με τον προμήκη μυελό, στο σημείο όπου εισέρχεται και το ακουστικό νεύρο.

Οπως και τα κοχλιακά προσθετικά, η συσκευή αυτή αποτελείται από έναν εξωτερικό επεξεργαστή φωνής και έναν δέκτη τοποθετημένο μόνιμα κάτω από το δέρμα πίσω από το αυτί. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι το καλώδιο από το δέκτη παρακάμπτει τον κοχλία και προχωρά ως τον προμήκη μυελό, σε μια από τις περιοχές υποδοχής ακουστικών πληροφοριών.

Οι συσκευές αυτού του είδους δεν είναι εντελώς νέες. Υπάρχουν ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το πρόβλημα είναι ότι το μόνο που κατάφερναν είναι η βελτίωση της ικανότητας των κωφών να διαβάζουν τα χείλη και να ακούν ήχους του περιβάλλοντος, αλλά όχι να καταλαβαίνουν την ομιλία χωρίς να βλέπουν το συνομιλητή τους. Η περιορισμένη αποτελεσματικότητά τους οφείλεται στο γεγονός ότι οι περιοχές λήψης ακουστικών πληροφοριών στον προμήκη μυελό παρουσιάζουν μια διαστρωμάτωση, όπου κάθε στρώμα αντιλαμβάνεται ήχους διαφορετικής συχνότητας. Οσο βαθύτερα είναι το στρώμα τόσο υψηλότερης συχνότητας ήχους αντιλαμβάνεται. Για να γίνει αντιληπτή η ανθρώπινη ομιλία πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον 4 κανάλια διαφορετικής συχνότητας. Η νέα συσκευή θα διαθέτει 6 ακροδέκτες από ιρίδιο, διαφορετικού μήκους έτσι ώστε να συνδέεται με 6 διαφορετικά στρώματα.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Scientific American»


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ