Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ
Ολοι μιλούν για οργανωμένο σχέδιο

Ξέσπασε στις 2.15 το πρωί, τέθηκε υπό έλεγχο από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις

Κινδύνεψε η Πεντέλη χτες τα ξημερώματα από τους εμπρηστές, αλλά ευτυχώς αυτή τη φορά κινητοποιήθηκαν άμεσα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα να αποτραπεί μια μεγάλη πυρκαγιά, ανάλογη με αυτή που είχαμε το 1998. Ολα τα στοιχεία από τον τρόπο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά στην Πεντέλη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ήταν οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών, σύμφωνα με τον αρχηγό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Π. Φούρλα.

Η φωτιά εκδηλώθηκε χτες στις 2.15 το πρωί στη θέση Σπηλιά του Νταβέλη και γρήγορα άρχισε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Στο σημείο που εκδηλώθηκε, η περιοχή είναι σχετικά δύσβατη και δεν υπάρχουν ούτε κατοικίες ούτε κάποιες άλλες δραστηριότητες που να δικαιολογούν τον εμπρησμό από αμέλεια. Ακόμη και εκπρόσωποι από τις εθελοντικές δυνάμεις φρούρησης της περιοχής δήλωναν ότι οι εμπρηστές έδρασαν οργανωμένα και «έπιασαν τους εθελοντές στον ύπνο».

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής αυτή τη φορά ενήργησαν γρήγορα. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρέθηκαν 130 οχήματα, 700 πυροσβέστες, 25 υδροφόρες των δήμων της περιοχής, αλλά και οι εθελοντικές ομάδες πυροσβέστης, που και αυτές συνέβαλαν τα μέγιστα στην κατάσβεση.

Με το πρώτο φως της ημέρα ήρθε και «η εξ ουρανού βοήθεια», όταν στη «μάχη» της πυρκαγιάς μπήκαν 10 πυροσβεστικά αεροπλάνα και οκτώ ελικόπτερα. Λίγο μετά της 7.00 η ώρα το πρωί η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αττική τη χτεσινή ημέρα ήταν σε κατάσταση γενικής επιφυλακής. Οι πρώτες πληροφορίες έλεγαν χτες ότι κάηκαν εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης και, παρά τις προσπάθειες των δυνάμεων πυρόσβεσης, τρία σπίτια.

Σε δηλώσεις του ο αρχηγός της Πυροσβεστικής μίλησε ανοιχτά για εμπρησμό. Μάλιστα, είπε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία μόλις εκδηλώθηκε η πυρκαγιά δέχτηκε πολλά ύποπτα τηλέφωνα που έκαναν λόγο για φωτιά σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπως Ωρωπό, Ελευσίνα κλπ, που είχαν στόχο να διασπάσουν τις δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος. Επίσης, ο Π. Φούρλας είπε ότι η ώρα και το σημείο που εκδηλώθηκε η φωτιά οδηγούν στο συμπέρασμα πως πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.

  • Στο μεταξύ μέχρι χτες το απόγευμα σε εξέλιξη βρισκόταν πυρκαγιά στη θέση Καμαρίτσα στα Ψαχνά Εύβοιας. Στον τόπο της πυρκαγιάς, βρίσκονταν 50 άνδρες και έξι οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ