Κυριακή 6 Αυγούστου 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Βιβλίο και διακοπές

Υπάρχουν μερικοί, τυχεροί φυσικά, που θα λείψουν όλον τον Αύγουστο. Καλά να περάσουν και να μη μας ξεχάσουν. Ευχόμαστε. Ομως, οι ευχές δε φτάνουν και επειδή θα θέλουν να περάσουν όσο καλύτερα γίνεται, ας πάρουν μερικά βιβλία μαζί τους, βιβλία καλά, που θα κάνουν τις ώρες της ξεκούρασης να μοιάζουν πιο ωραίες. Εμείς προτείνουμε τα εξής:

«Οδός Αγγέλλων» του Τζον Πρίστλεϊ (εκδόσεις«ΣύγχρονηΕποχή»). Ο Τζον Μπόιτον Πρίστλεϊ είναι ένας από τους γνωστότερους συγγραφείς και δοκιμιογράφους. Αρχισε την καριέρα του σαν κριτικός Λογοτεχνίας. Το πρώτο μυθιστόρημα «Οι καλοί σύντροφοι» κυκλοφόρησε το 1929. Ακολούθησε η «Οδός Αγγέλων», που για πολλούς θεωρείται το καλύτερό του μυθιστόρημα. Οπως και στα άλλα έργα αυτής της περιόδου, πραγματεύεται το θέμα του με ευαισθησία και χιούμορ. Ξέρει τον περίγυρο. Παιδί είχε δουλέψει κλητήρας σε γραφείο, χωρίς να παραβλέπει πόσο το σύστημα και το ανελέητο οικονομικό χάος καθορίζει τη ζωή των ηρώων του, δεν περιορίζεται στη συμπόνια. Τους συμπονάει, αλλά και τους κρίνει με ρεαλισμό και τρυφερότητα, με χιούμορ και με μια λεπτή δόση ειρωνείας, σκιτσάρει τα πρόσωπα του έργου. Τέλος, είναι ένα βιβλίο που δε θα μετανιώσουν όσοι το πάρουν μαζί τους στις διακοπές.

«Η σιδερένια Φτέρνα» του Τζακ Λόντον (εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή») είναι η πολυσήμαντη ονομασία, που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας για να προσδιορίσει την πλουτοκρατία και το λαό. Ο Τζακ Λόντον υπήρξε σοσιαλιστής και επαναστάτης σοσιαλιστής. Ο Ανατολ Φρανς, που προλογίζει αυτό το εξαιρετικό βιβλίο, σημειώνει: «Ο άνθρωπος, που σ' αυτό το βιβλίο ξεχωρίζει την αλήθεια και προβλέπει το μέλλον, ο σοφός, ο δυνατός, ο καλός άνθρωπος ονομάζεται Ερνεστ Εβερχαρντ. Οπως και ο συγγραφέας, ανήκε στις εργαζόμενες τάξεις και δούλεψε με τα χέρια του. Γιατί πρέπει να ξέρετε πως αυτός που πέθανε νέος έγραψε πενήντα καταπληκτικούς τόμους, που σφύζουν από ζωή και νοημοσύνη, ήταν γιος αγρότη και άρχισε να βγάζει το ψωμί του στα δέκα του μόλις χρόνια, πουλώντας εφημερίδες. Ο ήρωάς του, ο Ερνεστ Εβερχαρντ, είναι γεμάτος θάρρος, δύναμη και ευγένεια ψυχής, χαρακτηριστικά όλα αυτά που μοιράζεται με τον συγγραφέα που τον έπλασε». Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό βιβλίο, που οπωσδήποτε πρέπει να το διαβάσετε.

«Η Μάνα του καλοκαιριού» του Βασίλη Λιόγκαρη (Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή»). Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα που καλύπτει την τραγική περίοδο 1922 - 1962, μέσα από εμπειρίες, τις σχέσεις και τις αντιθέσεις μιας προσφυγικής οικογένειας.

Και, φυσικά, μην ξεχάσετε να εφοδιαστείτε με το εξαιρετικό βιβλίο του δικού μας ανθρώπου, του συναδέλφου Νίκου Μπογιόπουλου «Βαλκάνια 78 μέρες «στόχος» του Νότου», εκδόσεις «Ριζοσπάστης» - «Σύγχρονη Εποχή». Οι 78 μέρες που συγκλόνισαν την κοινή γνώμη και που έκαναν την ανθρωπότητα να βυθιστεί στην ντροπή και στο πένθος. Μέρες που δεν πρέπει να ξεχάσουμε. Ποτέ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ