Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και προειδοποιήσεις για εμφύλιο

Βρετανική περιπολία στη Βασόρα

Associated Press

Βρετανική περιπολία στη Βασόρα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Το Ιράκ χρειάζεται τη βοήθεια του Ιράν για τη διασφάλιση της σταθερότητας» δήλωσε, μετά τη συνάντησή του με τον Ιρανό ομόλογό του, ο Ιρακινός Πρόεδρος, Ταλαμπανί, που μετέβη στην Τεχεράνη με δύο μέρες καθυστέρηση, εξαιτίας της κλιμάκωσης της ενδοκοινοτικής έντασης στη χώρα του, μετά το μακελειό στο Σαντρ Σίτι, την Πέμπτη. Ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, από την άλλη, επαναλάμβανε ότι «ένα σταθερό Ιράκ συμφέρει και το Ιράν και την περιοχή», ενώ προσφερόταν «να συζητήσει το θέμα με την Ουάσιγκτον, αρκεί να σταματήσει την προκλητική της συμπεριφορά».

Η συνάντηση έγινε ενώ ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωνε ότι «αν δεν υπάρξει δραστική τάχιστη αλλαγή της κατάστασης, το Ιράκ οδεύει σε εμφύλιο σπαραγμό», ενώ ο Ιρακινός πρωθυπουργός επέρριπτε τις ευθύνες στις πολιτικές ηγεσίες: «Για να είμαστε ειλικρινείς, η κατάσταση αντανακλά τα πολιτικά προβλήματα». Ο αλ Μάλικι θα συναντηθεί, στα μέσα της εβδομάδας, με τον Πρόεδρο Μπους στην Ιορδανία, αν και ο βασικός υποστηρικτής του, ακραίος σιίτης ηγέτης Μουκτάντα Σαντρ, απειλεί να αποσύρει τους βουλευτές και τους υπουργούς του σε περίπτωση πραγματοποίησης της συνάντησης.

Κατά τα άλλα, χτες, αμέσως μετά την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στη Βαγδάτη, ένοπλοι επιτέθηκαν κατά πολιτών, αλλά και αστυνομικών σημείων ελέγχου, σκοτώνοντας 6 πολίτες και τραυματίζοντας 6 αστυνομικούς και 4 στρατιώτες, ενώ ένα αμερικανικό «F- 16» συνετρίβη κοντά στη Φαλούτζα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο πιλότος του. Την Κυριακή, στην Χουσεϊνίγια, κατοχικές δυνάμεις σκότωσαν 11 πολίτες και τραυμάτισαν 5 σε επιδρομή.

Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν 3 Αμερικανούς στρατιώτες νεκρούς, ενώ το Παρίσι επιβεβαίωσε το θάνατο ενός υπαξιωματικού των γαλλικών μυστικών υπηρεσιών, στη Βασόρα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες. Τέλος, η Ρώμη γνωστοποίησε ότι αποσύρει και τους τελευταίους της στρατιώτες μέχρι τα τέλη του 2006, η Πολωνία μετέθεσε το όριο για τα τέλη του 2007, ενώ ο Βρετανός υπουργός Αμυνας μίλησε για σημαντικότατη μείωση μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Καρπίνσκι «δείχνει» Ράμσφελντ

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έδωσε το «πράσινο φως» για βασανισμό Ιρακινών κρατουμένων, δηλώνει σε συνέντευξή της στην ισπανική εφημερίδα «El Pais», η τέως διοικητής της διαβόητης φυλακής Αμπού Γκράιμπ, Τζάνις Καρπίνσκι.

Μάλιστα, η Καρπίνσκι ήταν κατηγορηματική: «Είδα έγγραφο με την υπογραφή Ράμσφελντ για την εφαρμογή συγκεκριμένων μεθόδων ανάκρισης... η υπογραφή ήταν πάνω από το τυπωμένο του όνομα και με τον ίδιο γραφικό χαρακτήρα υπήρχε και η φράση: "φροντίστε ώστε αυτά να εφαρμοστούν"»... «ο Ράμσφελντ έδωσε την εντολή να παραβιαστεί η Συνθήκη της Γενεύης, με τη μέθοδο της μη καταχώρισης των ονομάτων όλων των κρατουμένων».

Η Καρπίνσκι, που υποστηρίζει ότι έγινε η αποδιοπομπαίος τράγος, προκειμένου άλλοι να γλιτώσουν τη δίωξη (παύθηκε από τις τάξεις των Ενοπλων Δυνάμεων, το 2004) θα είναι μάρτυρας -κλειδί στις αγωγές που έγιναν στη Γερμανία εις βάρος του Ράμσφελντ και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων για εγκλήματα πολέμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ