Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Επιμένει προκλητικά η κυβέρνηση Σινιόρα

ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ενέκρινε η «ακρωτηριασμένη» λιβανική κυβέρνηση τη σύσταση διεθνούς δικαστηρίου για τους δράστες και τους ηθικούς αυτουργούς της δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, το Φλεβάρη του 2005. Το ζήτημα έχει εξελιχθεί σε αιχμή της αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που τείνει να λάβει επικίνδυνες διαστάσεις ιδιαίτερα μετά τη δολοφονία, την περασμένη βδομάδα, του υπουργού Βιομηχανίας και στελέχους του κυβερνώντος κόμματος των Χριστιανών Φαλαγγιτών, Πιερ Τζεμαγέλ.

Οι σιιτικές παρατάξεις «Χεζμπολάχ» και «Αμάλ», όπως και ο Χριστιανός όψιμος πολιτικός τους συνεργάτης Μισέλ Αούν, δήλωναν ότι δε διαφωνούν, επί της αρχής, με τη σύσταση του δικαστηρίου. Επιμένουν, όμως, ότι θα πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση αφού έχουν αλλάξει οι συνθήκες μετά τον πόλεμο του καλοκαιριού μετά την ισραηλινή εισβολή. Το αίτημά τους για ανάληψη 1/3 των υπουργείων και για δικαίωμα βέτο σε σημαντικές πολιτικές αποφάσεις δεν έγινε δεκτό και έτσι απέσυραν τους υπουργούς τους από την κυβέρνηση, που πλέον λειτουργεί με 17 από τα 24 μέλη της.

Ο πρωθυπουργός Σινιόρα, που στηρίζεται από τις αυτοαποκαλούμενες «αντισυριακές» και φιλοαμερικανικές πολιτικές δυνάμεις, δεν έκανε δεκτές τις παραιτήσεις και υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση παραμένει νόμιμη, αφού διαθέτει ακόμη την πλειοψηφία των υπουργών της. Αντίθετα, η λεγόμενη «φιλοσυριακή» αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν είναι νόμιμη και κατ' επέκταση είναι αντισυνταγματικές όλες οι αποφάσεις της, εφόσον δεν εκπροσωπούνται σε αυτήν (μετά τις παραιτήσεις) όλα τα θρησκεύματα όπως ορίζεται από το νόμο.

Χτες, η απόφαση για σύσταση του διεθνούς δικαστηρίου παραπέμφθηκε στο κοινοβούλιο και στην Προεδρία προς έγκριση, αν και δεν έμοιαζε διόλου πιθανό ο Πρόεδρος Λαχούντ να την υπογράψει. Παρά τις, περί του αντιθέτου, διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Σινιόρα, όλοι εκτιμούσαν ότι η κυβερνητική έγκριση αποτελεί πρόκληση και περιφρόνηση προς την αντιπολίτευση, που διαμήνυσε ότι θα προχωρήσει στις μαζικές διαδηλώσεις που είχε προαναγγείλει αμέσως μετά το πέρας της περιόδου πένθους για τον Τζεμαγέλ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ