Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Νικητής ο Ραφαέλ Κορέα

Associated Press

ΚΙΤΟ.--

Οι δημοσκοπήσεις, μέχρι την Παρασκευή, έδιναν ως «νικητή» του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών τον πιο πλούσιο άνθρωπο του Εκουαδόρ (Ισημερινός) Αλβαρο Νομπόα. Ομως διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα: Ο υποψήφιος της «Συμμαχίας για την Πατρίδα», Ραφαέλ Κορέα, αναδεικνύεται νικητής...

Τα έξιτ πολ και η γρήγορη καταμέτρηση βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος δίνουν νικητή τον Κορέα με 56,44% έναντι του 43,56% του Νομπόα, ενώ με καταμετρημένο το 52,34% των ψήφων, ο Κορέα συγκεντρώνει ποσοστό 67,03%, έναντι 32,97% του αντιπάλου του. Από τα 9.165.125 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους υπολογίζεται ότι η συμμετοχή θα κυμανθεί γύρω στο 75%.

Ο μεγιστάνας της μπανάνας, εκλεκτός της αμερικανικής κυβέρνησης, Αλβαρο Νομπόα που δεν αποδέχεται την ξεκάθαρη ήττα του σημειώνει ότι θα περιμένει «ψήφο την ψήφο» τα τελικά αποτελέσματα της καταμέτρησης που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα. Την ίδια στιγμή χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας Κίτο, προκειμένου να γιορτάσουν τη νίκη του Ραφαέλ Κορέα στις εκλογές. Ο ίδιος ο Κορέα σε ομιλία του προς τους οπαδούς του κάλεσε σε μια «επανάσταση των πολιτών»: «Αρχίζουμε να ανακτούμε τον Ισημερινό και να βγαίνουμε από τη νεο-φιλελεύθερη νύχτα που βάστηξε 20 χρόνια», είπε ο 43χρονος οικονομολόγος, υποστηρίζοντας πως η νίκη του δεν είναι προσωπικό επίτευγμα, αλλά η επικράτηση ενός πολιτικού σχεδίου που αναγνωρίστηκε από τους πολίτες.

Επίσης, στις πρώτες δηλώσεις προς δημοσιογράφους αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και τη διαγραφόμενη νίκη του τόνισε την «επιθυμία του, ώστε το Εκουαδόρ να γίνει μέλος του ΟΠΕΚ» και παράλληλα επέμεινε πως θα συγκαλέσει μια Συντακτική Εθνοσυνέλευση με πλήρεις αρμοδιότητες αμέσως μετά την προγραμματισμένη ορκωμοσία του στις 15 Γενάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ