Τρίτη 28 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Ζητούν πίσω τις αποζημιώσεις!

Πρωτοφανής μεθόδευση του ΕΛΓΑ σε βάρος των αμπελουργών

Να επιστρέψει μέρος της αποζημίωσης που πήρε για την καταστροφή του αμπελιού του, από τον παγετό της περιόδου 2001-2002, απαιτεί από Λαρισαίο αμπελουργό η διοίκηση του ΕΛΓΑ! Με έγγραφο που απέστειλε στον συγκεκριμένο παραγωγό, που εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΦΡΟΓΚΥ - τα στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση του «Ρ» - εκβιαστικά, ζητά, εντός τεσσάρων μηνών, την επιστροφή 2.506,40 ευρώ από το ποσό των 10.025, 60 ευρώ που πήρε για κάλυψη του χαμένου εισοδήματος. Να σημειωθεί ότι όσοι αμπελοκαλλιεργητές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ΦΡΟΓΚΥ πήραν για την κάλυψη χαμένου εισοδήματος 800 ευρώ ανά στρέμμα για τα αμπέλια με επιτραπέζια σταφύλια, 600 ευρώ ανά στρέμμα για τα οινοποιήσιμα σταφύλια και 1.000 ευρώ για εκρίζωση και επαναφύτευση, ανεξαρτήτως της ποικιλίας.

Ανάλογα «ραβασάκια», δε, φαίνεται να πήραν και άλλοι πληγέντες αγρότες της περιοχής, με βάση την υπ' αριθμόν 74/27-5-2005 απόφαση της διοίκησης του ΕΛΓΑ, που πάρθηκε ύστερα και από τη σχετική εισήγηση του προέδρου της Ν. Κατσαρού, στην οποία αναφέρεται ότι «θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες καταλογισμού, βεβαίωσης και είσπραξης μέσω ΔΟΥ, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν επιστρέψουν τα οφειλόμενα ποσά σε συγκεκριμένο λογαριασμό του ΕΛΓΑ, εντός προθεσμίας τεσσάρων μηνών από την παραλαβή του εγγράφου».

Οσον αφορά στο πρόσχημα που χρησιμοποιεί η διοίκηση του ΕΛΓΑ για να δικαιολογήσει την απαράδεκτη ενέργειά της σε βάρος του Λαρισαίου παραγωγού, είναι ότι αυτός μετά την καταστροφή του αμπελιού του, όπου είχε επιτραπέζια σταφύλια, προχώρησε στην εκρίζωση και επαναφύτευση του με την ποικιλία «μοσχάτο», την οποία και χαρακτηρίζει μόνο ως «οινοποιήσιμη». Συνδέει, δηλαδή, αυθαίρετα, την αποζημίωση για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, με τη διαδικασία εκρίζωσης και επαναφύτευσης. Και στη συνέχεια χαρακτηρίζει το μοσχάτο μόνο ως «οινοποιήσιμο», αν και θεωρείται και επιτραπέζιο, για να ζητήσει την επιστροφή των 2.506,40 από τον παραγωγό. Ο εν λόγω αμπελουργός, όμως, αποζημιώθηκε με το ποσό των 10.025, 60 ευρώ μόνο για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις καταστροφές, κάτι που δεν έχει καμία σχέση με το ποια ποικιλία καλλιέργησε στη συνέχεια.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΕΛΓΑ στο έγγραφό του, «διαπίστωσε την εκ παραδρομής καταχώριση των πρακτικών ανασύστασης... χωρίς να ληφθεί υπόψη η διαφοροποίηση στην ποικιλία των αμπελιών (οινοποιίας - επιτραπέζια), με επακόλουθο να σας έχει καταβληθεί εκ μέρους του ΕΛΓΑ με πίστωση του τραπεζικού σας λογαριασμού ΑΤΕ, χρηματικό ποσό, το οποίο δε δικαιούσθε».

Είναι ολοφάνερο ότι η απόφαση προέκυψε με διάφορες αλχημείες που συνηθίζει η διοίκηση του ΕΛΓΑ, για να «βγάλει από τη μύγα ξίγκι», γεγονός που έχει προκαλέσει την οργή και αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Πολλοί, δε, αναρωτιούνται για το αν κάποιος αποζημιώθηκε για καταστροφές αμπελιών με οινοποιήσιμη ποικιλία σταφυλιού, και στη συνέχεια προχώρησε στην επαναφύτευση με ποικιλία επιτραπέζιου σταφυλιού, θα πάρει, επιπλέον, το ποσό των 200 ευρώ; Βεβαίως, ξέρουν ότι απάντηση δε θα πάρουν. Εχουν συνειδητοποιήσει, άλλωστε, ότι και ο ΕΛΓΑ αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ, που στόχο έχει την επίσπευση του ξεκληρίσματός τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ