Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
«ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
«Στο μέλι» της ρύθμισης και οι κατασκευαστές

Ωφελημένοι από τη ρύθμιση σε βάρος του ΙΚΑ και οι εργολήπτες δημόσιων έργων με τροπολογία που κατατέθηκε χτες στο «μίνι Ασφαλιστικό»

Είχε δεν είχε η κυβέρνηση τελικά επέκτεινε τη χαριστική ρύθμιση για τα χρέη τους προς το ΙΚΑ και στους εργολήπτες δημόσιων έργων. Χτες, και ενώ το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν περιείχε τη συγκεκριμένη ρύθμιση για τις κατασκευαστικές εργοληπτικές εταιρείες δημόσιων έργων, ο υπουργός Απασχόλησης κατέθεσε νέα τροπολογία προσθήκη, με την οποία στη χαριστική ρύθμιση θα περιλαμβάνονται και αυτές. Σημειώνεται, ότι σε μια πρώτη εκδοχή του σχεδίου νόμου, η κυβέρνηση είχε περιλάβει τη σχετική διάταξη, την οποία όμως απέσυρε στη συνέχεια, έπειτα από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και κάτω από το βάρος των καταγγελιών ότι δεκάδες μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες έργων του δημοσίου κλέβουν το ΙΚΑ και δεν αποδίδουν τις εργατικές εισφορές. Για τις καταγγελίες μάλιστα αυτές, ο υπουργός είχε ανακοινώσει ότι γίνεται ΕΔΕ, της οποίας το πόρισμα μέχρι στιγμής δεν έχει γνωστοποιηθεί.

Ετσι μέσα σ' αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε, αλλά δεν «ξέχασε» τους μεγαλοκατασκευαστές. Και χτες κατέθεσε στη Βουλή τη συγκεκριμένη τροπολογία με την οποία, στη ρύθμιση συμπεριλαμβάνονται και οι εργολήπτες δημόσιων έργων. Ως εκ τούτου, πέρα από το χάρισμα τεραστίων ποσών, οι κατασκευαστές θα πάρουν φορολογική ενημερότητα και με αυτό τον τρόπο θα εισπράξουν άμεσα ποσά από το δημόσιο τα οποία δεν τους εκταμιεύονταν λόγω των χρεών προς το ΙΚΑ.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, ότι όπως αναφέρεται στην Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την παραπάνω ρύθμιση προκαλείται «χρηματοοικονομικό κόστος από την επιτάχυνση των πληρωμών στους εργολάβους και αναδόχους έργων» και επιπλέον κόστος στο ΙΚΑ «από την καθυστέρηση της είσπραξης των εισφορών, το οποίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org