Σελ. /28
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 24 Νοέμβρη 2006 - αριθ. φύλλου: 9639

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Νέα βάρη στα λαϊκά στρώματα και φοροελαφρύνσεις για τους «έχοντες»
  • Τα μεγάλα εισοδήματα, των κάποιων δεκάδων χιλιάδων ευρώ το χρόνο, αφορούν οι περίφημες φοροελαφρύνσεις της κυβέρνησης.
  • ΚΚΕ: Γίνεται φανερό ότι για να απολαύσουν οι εργαζόμενοι τον πλούτο που παράγουν, πρέπει να αντιπαλέψουν και να ανατρέψουν την αντιλαϊκή πολιτική.

ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΜΕΤΡΩΝ εμπορευματοποίησης της Υγείας

Αγρια και συνεχώς μεγαλύτερα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα και συνθήκες παραδείσου για τα επιχειρηματικά κέρδη θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση

Την ορμητική επέλαση της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης στο χώρο της Υγείας προωθεί η κυβέρνηση με την «Εθνική Στρατηγική για την Υγεία», που παρουσίασε χτες ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο υπουργός διακήρυξε την «επανίδρυση του δημόσιου συστήματος Υγείας», όπου τα νοσοκομεία θα «είναι αυτοτελή και θα έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης», ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγοράζουν τις υπηρεσίες Υγείας σε τιμές, των οποίων μια πρώτη γεύση δίνεται με το «μίνι ασφαλιστικό».

Ο υπουργός Υγείας μίλησε για δέκα άξονες μεταρρυθμίσεων και υποσχέθηκε «ως μεσοπρόθεσμο στόχο» την ανάπτυξη Δικτύου Αστικών Κέντρων Υγείας και την εφαρμογή του Οικογενειακού Γιατρού. Στην ουσία, όμως, εκχώρησε αυτές τις υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής φροντίδας στον εθελοντισμό, στις μη κυβερνητικές οργανώσεις και την Εκκλησία, ενώ παρουσίασε ως στρατηγικό στόχο της κυβέρνησης την «εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Ταυτόχρονα, το ίδιο σχέδιο προετοιμάζει ευνοϊκότερο περιβάλλον για την επιχειρηματική δράση, ανοίγοντας, μάλιστα, διάπλατα τις πόρτες στο κεφάλαιο που δρα διεθνώς στην Υγεία μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Την ίδια στιγμή, το «μίνι ασφαλιστικό» θέλει να επιβάλει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις δαπάνες υπηρεσιών Προληπτικής Ιατρικής.


ΣΕΛ.  8,    10   -   11

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
«Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις... »

Την ίδια ώρα που ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσίαζε το σχέδιο για τη διεύρυνση της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών Υγείας, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά - που χτες απεργούσαν - μαζί με τους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθήνας διαδήλωναν έξω από το υπουργείο Υγείας με συνθήματα: «Αυξήσεις - προσλήψεις και όχι κοροϊδία, δώστε λεφτά για δωρεάν Υγεία», «εξάωρο, πενθήμερη δουλιά, ανθρώπινες συνθήκες και όχι στη σκλαβιά» και «τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις - δώστε κρατικές επιχορηγήσεις».


ΣΕΛ.  10   -  11

Συγχώνευση...

Δ. Δασκαλόπουλος, πρόεδρος του ΣΕΒ, σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ* στη Θεσσαλονίκη:

«Απόρησα με τον εαυτό μου, πώς εγώ ένας άνθρωπος του στυγνού κατεστημένου εισχωρώ σε σοσιαλδημοκρατικές απόψεις, όταν διάβασα τη μελέτη του ΙΣΤΑΜΕ "Η στρατηγική της Λισαβόνας και οι προκλήσεις των μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα". Γιατί οι απόψεις μας ταυτίζονται. Νομίζω ότι μπορούμε να δούμε ακόμα και μία συγχώνευση του ΣΕΒ με το ΙΣΤΑΜΕ και άλλων κοινωνικών εταίρων. Αυτό δείχνει πως έχουν πέσει οι διαχωριστικές γραμμές. Δείχνει ευρωπαϊκή ωριμότητα. Συμφωνώ απόλυτα».

*Το ΙΣΤΑΜΕ (Ινστιτούτο Στρατηγικών και Αναπτυξιακών Μελετών «Ανδρέας Παπανδρέου»), είναι το επίσημο ίδρυμα μελετών του ΠΑΣΟΚ.Associated Press

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Λουτρό αίματος

Εκτός ελέγχου τείνει να βγει η κατάσταση στο Ιράκ, μετά το χτεσινό μακελειό στη σιιτική παραγκούπολη Σαντρ Σίτι. Στους 157 οι νεκροί της χτεσινής μέρας, ακόμη περισσότεροι οι τραυματίες.


ΣΕΛ.  15
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΗΝ ΚΕΝ ΤΣΕΧΙΑΣ
«Οχι βραβεία σ' όσους διώκουν κομμουνιστές»

Διαδήλωση καταδίκης του αντικομμουνισμού από την ΚΟΑ του ΚΚΕ και την ΚΝΕ, με αφορμή τη βράβευση του Προέδρου της Τσεχίας από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας.


ΣΕΛ.  6   -   7


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org