Σάββατο 25 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μέτρο καταλήστευσης των ασφαλισμένων

Γρηγοριάδης Κώστας

Δεκαετίες τώρα καταληστεύουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Μαζί, χέρι χέρι, οι εκάστοτε «πράσινοι» και «γαλάζιοι» κυβερνώντες και οι μεγαλοεπιχειρηματίες, τραπεζίτες και λοιπά μέλη του κλαμπ των «εχόντων και κατεχόντων». Εχουν χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους, νόμιμους και παράνομους και κάθε λογής προσχήματα, ακόμη και γελοία. Κι έρχεται τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ, με το πρόσχημα των αυξανόμενων συνεχώς δαπανών για την Υγεία, να επιβάλει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα για εξετάσεις προληπτικής ιατρικής. Κι ας γνωρίζουν ότι η διόγκωση των σχετικών δαπανών δεν οφείλεται στον φιλάσθενο χαρακτήρα των Ελλήνων ασφαλισμένων, ούτε σε κάποια... μαζική επιδημία κατά φαντασίαν ασθενών, αλλά στην πολιτική της εντεινόμενης εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας και στη μετατροπή των ασφαλιστικών ταμείων σε... κότες, που κάνουν χρυσά αυγά για τους φαρμακοβιομήχανους και τους επιχειρηματίες της Υγείας.

Αυτή είναι η αλήθεια. Οπως αλήθεια είναι ότι ο πραγματικός στόχος του προαναφερόμενου κυβερνητικού μέτρου είναι η ακόμη μεγαλύτερη καταλήστευση των λαϊκών στρωμάτων προς όφελος της ολιγαρχίας του πλούτου.

Τι σύμπτωση!

Να πλασάρει την αποκαλούμενη Ανώτατη Γενική Συνομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας (ΑΓΣΣΕ) - μια απόπειρα εγκαθίδρυσης του «κοινωνικού εταιρισμού» και στο χώρο των συνταξιούχων - ανέλαβε ο Λ. Αποστολίδης, πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, με το βιβλίο του «Συνταξιούχοι και Ασφαλιστική "Μεταρρύθμιση"». Σύμπτωση πρώτη: Ο συγγραφέας του, είναι ο νομικός σύμβουλος αυτής της «Συνομοσπονδίας». Σύμπτωση δεύτερη: το βιβλίο του είναι ειδική έκδοση για την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» η οποία το διένειμε μαζί με το χτεσινό της φύλλο, «ως μια μεγάλη προσφορά στους συνταξιούχους» και μάλιστα «εντελώς δωρεάν», δηλαδή την ημέρα που ξεκίνησε το πρώτο συνέδριο του μορφώματος αυτού που διεκδικεί και τον τίτλο της Συνομοσπονδίας, ενώ, στην πραγματικότητα είναι άλλος ένας «κοινωνικός εταίρος» που μαζί με τους υπόλοιπους θα κάνουν πλάτες στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Και πάντα σε βάρος των πραγματικών συμφερόντων των συνταξιούχων.

Χαώδης ανισότητα

Σύμφωνα με μια πρόσφατη έκθεση της Unisef, κάπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Παράλληλα, σε 2,6 δισεκατομμύρια ανέρχεται ο πληθυσμός - κυρίως στην Αφρική και στην Ασία - που δεν έχει πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής. Τέλος, κάπου 1,5 εκατομμύριο παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών, υπολογίζεται ότι πεθαίνουν κάθε χρόνο από διάρροιες, που προκαλούν οι συνθήκες φτώχειας, ανέχειας ή και έλλειψης φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή μερικές δεκάδες άνθρωποι - αυτοί που καταγράφονται κάθε χρόνο σε διάφορες επιθεωρήσεις ως οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο - συγκεντρώνουν στα χέρια τους προκλητικά έναν αμύθητο πλούτο, όσο οι κρατικοί προϋπολογισμοί αρκετών χωρών μαζί.

Πρόκειται, ασφαλώς, για μια χαώδη ανισότητα που κυριαρχεί στον πλανήτη και φαίνεται πλέον και «διά γυμνού οφθαλμού». Μια ανισότητα, που καθιστά ακόμη πιο επίκαιρες τις ιδέες του μαρξισμού - λενινισμού και του προλεταριακού διεθνισμού, όπως και την επιτακτική ανάγκη της επεξεργασίας κοινής στρατηγικής για το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Γεγονός που πιστοποιήθηκε και στην 8η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Λισαβόνα.

Η... δημοκρατία του αντικομμουνισμού

«Ο πρόεδρος της Τσεχίας είναι μια μεγάλη προσωπικότητα όχι μόνο στη χώρα του. Η πορεία του σημάδεψε τη χώρα του και στο πολιτικό αλλά και το πνευματικό επίπεδο. Διότι είναι γνωστό ότι η πορεία του κ. Κλάους σημάδεψε, το πέρασμα της Τσεχίας προς τη Δημοκρατία...». Αυτά και άλλα πολλά είπε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος υποδεχόμενος τον αντικομμουνιστή πρόεδρο της Τσεχίας, Βάτσλαβ Κλάους, που βρισκόταν τις μέρες αυτές στη χώρα μας για επίσημη επίσκεψη.

Σε ό,τι αφορά, πάντως, στη σημερινή «δημοκρατία» της Τσεχίας, ο καθένας μπορεί να καταλάβει τα ασφυκτικά πλαίσιά της, όταν απαγορεύει τη λειτουργία και δράση της Κομμουνιστικής Νεολαίας και αμφισβητεί τη νομιμότητα του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Τέλος πάντων, μπορούν να τον χαίρονται όσο θέλουν τον κ. Κλάους οι ντόπιοι ομοϊδεάτες, αλλά να τον παρουσιάζουν κι ως το... μέγα δημοκράτη, πάει πολύ!

Συνειδητά ψέματα

Αν πιστέψουμε αυτά που είπε προχτές ο επί των Οικονομικών υπουργός της κυβέρνησης της ΝΔ, τότε η Ελλάδα έχει το πιο ...«φιλολαϊκό» φορολογικό σύστημα του πλανήτη Γη! Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Γ. Αλογοσκούφης ισχυρίστηκε πως με το φορολογικό νομοσχέδιο (εγκρίθηκε προχτές από την Κυβερνητική Επιτροπή), η πλειοψηφία των Ελλήνων φορολογουμένων (περίπου 3,5 εκατ. φορολογούμενοι) ...δε θα πληρώνουν καθόλου φόρο!

Εξωραΐζοντας την προωθούμενη «μεταρρύθμιση» στα φυσικά πρόσωπα, ο υπουργός δεν περιορίστηκε στις αναφορές για σταδιακές μειώσεις φόρου από το 2007 έως το 2009 που «αφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογουμένους», αλλά προχώρησε παραπέρα, λέγοντας: «Οπως γνωρίζετε, υπάρχουν περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν πληρώνουν φόρο. Αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί, διότι το αφορολόγητο ανεβαίνει από τις 11.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ. Διευρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος - όπου εφαρμόζεται ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής που σταδιακά πέφτει στο 25% - και πηγαίνει στις 30.000 ευρώ. Για όλα τα μεσαία εισοδήματα προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Τα χαμηλά εισοδήματα, όπως ξέρετε, δε φορολογούνται διότι είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο».

Παραβλέπουμε τους ισχυρισμούς του υπουργού, περί «σταδιακών μειώσεων φόρου για όλα τα επίπεδα εισοδήματος», για να σταθούμε στο χοντρό ψέμα ότι σήμερα «περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο» και πως ο αριθμός αυτός «θα αυξηθεί» με τις νέες ρυθμίσεις! Δε φτάνει δηλαδή που οι κυβερνώντες - με τις πράσινες και τις γαλάζιες φορολογικές «μεταρρυθμίσεις» - μας έχουν ταράξει στους φόρους, μας ...δουλεύουν κι από πάνω, όπως έκανε και ο Γ. Αλογοσκούφης, παραβλέποντας σκόπιμα το γεγονός ότι τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν τα μαλλιά της κεφαλής τους στο κράτος για φόρους.

Αλήθεια, δεν ξέρει ο κύριος υπουργός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των λαϊκών νοικοκυριών, που ξοδεύει όλο το εισόδημά του για να τα «φέρει βόλτα», πληρώνει ΦΠΑ - για την προμήθεια ειδών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, ρούχα, παπούτσια, φάρμακα, φροντιστήρια κλπ. - που κυμαίνεται από 9% μέχρι και 19%; Είναι τυχαίο ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του αύξησαν τη φορολογική επιβάρυνση για όσους καπνίζουν, πίνουν, όπως επίσης και για τα υγρά καύσιμα (η φορολογία στα τσιγάρα φτάνει στο 75% και στα υγρά καύσιμα γύρω στο 40%); Μήπως ο κύριος υπουργός θέλει να μας πει πως οι φορολογούμενοι της κατηγορίας των 3 εκατομμυρίων που «δεν πληρώνουν καθόλου φόρους», εισφέρουν ...εθελοντικά στα ταμεία του κράτους (για ΦΠΑ και Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης) πάνω από 2 ευρώ για ένα πακέτο τσιγάρων των 3 ευρώ ή περίπου 40 ευρώ για κάθε 100 λίτρα βενζίνης;

Και δύο λεπτομέρειες: Πρώτον, οι έμμεσοι φόροι είναι οι πιο αντιλαϊκοί, επειδή ο άνεργος ή ο συνταξιούχος των 300 ευρώ το μήνα θα πληρώσει για το γάλα, το ψωμί, τα φάρμακα, τα τσιγάρα κλπ. τους ίδιους φόρους με το μεγαλοεπιχειρηματία ή μεγαλοεισοδηματία των 30.000 και των 300.000 ευρώ το μήνα! Δεύτερον, με τις γαλαζοπράσινες μεταρρυθμίσεις, που οδήγησαν στον περιορισμό των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος μόλις σε 3, οι άμεσοι φόροι τείνουν να εξομοιωθούν με τους - αντιλαϊκούς - έμμεσους φόρους...


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Τα ιστορικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ που έχουμε και τον Γιώργο Παπανδρέου και μαθαίνουμε ...Ιστορία σε αυτή τη χώρα. Ετσι λοιπόν χτες, με την ομιλία του στη Βουλή, πληροφορηθήκαμε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια είναι ένα ...κατάλοιπο του εμφυλίου.

Επίσης πληροφορηθήκαμε - ιστορικά πάντα - ότι όποιος αντιτίθεται στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων κατά βάσιν στηρίζει το «κράτος της δεξιάς», που με τη σειρά του αποσκοπεί στη χειραγώγηση συνειδήσεων και στη συντήρηση.

Οταν ακούει κανείς τέτοιες τοποθετήσεις και, μάλιστα, τέτοιου ...ιστορικού βάθους, έχει δυο επιλογές: 'Η να εξοργιστεί ή να γελάσει. Εκτός αν κάνει και το ένα και το άλλο, με οποιαδήποτε σειρά.

Πάντως, όπως κι αν προσπαθεί το ΠΑΣΟΚ να μπερδέψει τα πράγματα, η ουσία δεν αλλάζει: Με τη Νέα Δημοκρατία έχουν συμφωνήσει και συναινέσει να προχωρήσουν σε μια πολύ συγκεκριμένη κατεύθυνση. Απλά, προσπαθούν να συγκαλύψουν τα ίχνη της κοινής τους συμπόρευσης.

Αλλωστε, ο Κώστας Καραμανλής ήταν σαφέστατος χτες στη Βουλή, απευθυνόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου: Ψηφίστε - είπε - εσείς την αναθεώρηση του άρθρου 16 και στη συνέχεια βλέπουμε.

Εννοεί, προφανώς, ότι το ...νερό θα έχει μπει στο αυλάκι που θέλουν και οι λεπτομέρειες τακτοποιούνται αργότερα. Οσο για τους φοιτητές, τους εκπαιδευτικούς και τους εργαζόμενους, που αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση της Παιδείας, αυτοί ...είναι εκτός πραγματικότητας.

Δε δικαιούνται να διαφωνούν με όσα επιτάσσει ο «διεθνής ανταγωνισμός», η «ευρωπαϊκή πραγματικότητα» και, φυσικά, η «δημοκρατικά εκλεγμένη κυβερνητική πλειοψηφία». Εν ολίγοις, καλά θα κάνουν να πάψουν και να μιλάνε.

Γιατί - το γνωρίζουμε πια - πως οι «κυβερνητικές πλειοψηφίες» έχουν τους τρόπους τους να ...πείθουν, ακόμα κι αν αυτό τους χαλάει κάπως το «δημοκρατικό» προφίλ τους.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα θυμόμαστε, άλλωστε, τα «μαθητοδικεία», που έστησε το ΠΑΣΟΚ όταν προωθούσε τη μεταρρύθμιση Αρσένη, όπως και τις «επισκέψεις» ασφαλιτών - «παιδαγωγών» στα σχολεία.

Η Νέα Δημοκρατία έχει, φυσικά, τις δικές της σύγχρονες μεθόδους, όπως αυτή της ...ζαρντινιέρας.

Υποκατάσταση ... της μαστούρας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ως «παρωχημένο και επίπλαστο παραμύθι περί Ιπποκράτη» χαρακτηρίζει η χτεσινή «Αυγή» την επισήμανση του βουλευτή του ΚΚΕ - και γιατρού - Παναγιώτη Κοσιώνη, ο οποίος χαρακτήρισε σε συνέντευξη Τύπου «αδιανόητο ότι με νόμο ο γιατρός του ΕΣΥ που έχει βάλει το χέρι του στον όρκο του Ιπποκράτη θα έδινε υποκατάστατα».

Και καλά, η «Αυγή» μπορεί να μην άκουσε την παρατήρηση που έκανε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο τέως πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ -και επίσης γιατρός - Χρήστος Γιαννάκης. Ούτε τη διάβασε, όμως, την επόμενη μέρα στο «Ρ»; Απ' όσα ξέρουμε, αρκετοί συντάκτες της είναι φανατικοί αναγνώστες του...

Ο Χρήστος Γιαννάκης, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «Δεν μπορεί να το διανοηθεί κανείς - απαγορεύεται, άλλωστε, από την υπάρχουσα νομοθεσία - ο γιατρός να συνταγογραφεί ναρκωτικά. Οταν είχε ξαναέρθει αυτή η ιστορία πριν οχτώ χρόνια, όταν κάποιοι γιατροί είχαν αρχίσει να γράφουν "μοντέρνες" αγωγές, η παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών ήταν άμεση και διαγράφτηκαν».

Οφείλουμε, πάντως, να αναγνωρίσουμε στην «Αυγή» ότι υποστηρίζει την πολιτική «απελευθέρωσης» στη χορήγηση υποκαταστάτων, με αξιοσημείωτο ζήλο και συνέπεια. Αλλωστε, δεν είναι ο μόνος τομέας όπου ακολουθεί την τακτική αυτή. Ετσι γίνεται, όταν δεν έχεις να προσφέρεις ουσιαστικές διεξόδους και λύσεις στους εργαζόμενους. Προσφέρεις διαχείριση-συντήρηση της εξάρτησης και της μιζέριας...

Η άλλη όψη

Στη χτεσινή «περατζάδα» του από τη Λάρισα, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, επισκέφτηκε το Πανεπιστημιακό και το Νομαρχιακό Νοσοκομείο, εγκαινίασε ένα ιδιωτικό Κέντρο Φιλοξενίας Ηλικιωμένων και μίλησε στην ετήσια χοροεσπερίδα της Τοπικής Οργάνωσης της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «σχέδιο βελτίωσης της καθημερινότητας του πολίτη». Οι «λύσεις», όμως, που υποσχέθηκε περιλαμβάνονται στους δέκα άξονες που εξήγγειλε προχτές και επιταχύνουν την επέλαση και της εμπορευματοποίησης στο χώρο της Υγείας.

Τις ανάγκες των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των φτωχών αγροτών φρόντισαν να επισημάνουν στον υπουργό Υγείας οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Λάρισας - με επικεφαλής τον πρόεδρό του Τ. Τσιόγκα - της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων, οι οποίοι τον «συνάντησαν» κατά την επίσκεψή του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όπου και πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας. Εφτασαν εκεί κρατώντας πανό στο οποίο έγραφαν «Οχι στις φιέστες, υποχρέωση του κράτους η δημόσια, δωρεάν Υγεία».

Τα λαϊκά στρώματα πρέπει να έχουν ένα και μοναδικό άξονα: Την καταδίκη και ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που παράγει και αναπαράγει τα προβλήματα και στην Υγεία.

Τόσο δύσκολο είναι;

Ετσι τη βόλευε, έτσι το... κατάλαβε. Για την «Αυγή μιλάμε και το απαντητικό - υποτίθεται... - σχόλιό της σε ανάλογο της στήλης, σχετικά με τη θετική στάση του Α. Τσίπρα στο μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης, με την εμπορευματοποίηση των δημόσιων χώρων και τη μετατροπή των κοινωνικών δικαιωμάτων σε αντικείμενο κερδοσκοπίας. Η χτεσινή «Αυγή», λοιπόν, μας κατηγορεί, ότι... αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα των ιδιοκτητών ΙΧ να έρχονται στο κέντρο της Αθήνας και να παρκάρουν δωρεάν, όπου επιτρέπει ο Κ.Ο.Κ., δημιουργώντας καθημερινά χάος...

Ανεξάρτητα από την εξόφθαλμη διαστρέβλωση του σχολίου μας και τις γνωστές στην «Αυγή» θέσεις του ΚΚΕ, για την αντιμετώπιση του λεγόμενου κυκλοφοριακού προβλήματος, αναρωτιόμαστε, γιατί πρέπει να επεκταθεί η πολιτική της εμπορευματοποίησης και να επιβληθεί άλλο ένα χαράτσι στους εργαζόμενους, για να αντιμετωπιστεί δήθεν η όποια χαοτική σήμερα κατάσταση. Πάντως, η ελεγχόμενη στάθμευση, «ως εργαλείο μιας συνολικότερης ενεργητικής πολιτικής για το κυκλοφοριακό, που θα δίνει προτεραιότητα στα ΜΜΜ και τους πεζούς» - όπως γράφει η «Αυγή» - δεν αποτελεί απάντηση. Κι αυτό, γιατί ο Α. Τσίπρας τάχτηκε υπέρ του «εργαλείου», χωρίς να υπάρχει ούτε ίχνος της «συνολικότερης ενεργητικής πολιτικής». Τόσο δύσκολο είναι να το καταλάβει η «Αυγή»..;

Διατλαντικές «περίεργες διαπλοκές»

Το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο θεωρείται ως μια πιο «ανοιχτή» οργάνωση από ό,τι άλλες, περιλαμβανομένου του Hammerskin Nation, που έχει ιδρυθεί στο Τέξας των ΗΠΑ και δρα ως «ομπρέλα» για μικρές ακροδεξιές ρατσιστικές οργανώσεις της Πορτογαλίας. Στη γειτονική Ισπανία, σε ακροδεξιές οργανώσεις εκτιμάται ότι ανήκουν περίπου 10.000 άνθρωποι. Η εδρεύουσα στις ΗΠΑ οργάνωση Volksfront (Λαϊκό Μέτωπο) έχει καταστεί η σημαντικότερη νεοναζιστική οργάνωση - και - στην Ισπανία, σημειώνει η εφημερίδα «Ελ Παΐs».

Τα παραπάνω, μεταδόθηκαν πρόσφατα από το Γερμανικό Πρακτορείο και τα σημειώνουμε, καθώς φανερώνουν κάποιες «περίεργες διαπλοκές» ανάμεσα στις δυο ακτές του Ατλαντικού.

Το τηλεγράφημα σημείωνε, επίσης, ότι η ακροδεξιά επιχειρεί ...να προσποριστεί οφέλη, ενσταλάσσοντας φόβο για τη μεγεθυνόμενη παρουσία μεταναστών και ακόμη, ότι οι «σκίνχεντ» - όπως αποκαλούνται οι ακροδεξιοί που συχνά έχουν εντελώς ξυρισμένα κεφάλια - είναι συνήθως νέοι, με ελάχιστη μόρφωση και συχνά άνεργοι. Συγκεντρώνονται σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και συναυλίες, και προπαγανδίζουν τις ιδέες τους στο Διαδίκτυο. Οι Ισπανοί νεοναζί διαθέτουν ήδη έως και 100 διαδικτυακούς ιστοχώρους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ακρατη εμπορευματοποίηση της Υγείας

Οι δέκα άξονες της «Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία» που ανακοίνωσε προχτές ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, αποτελούν τη συνέχεια των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή απ' το Λονδίνο για τις «μεταρρυθμίσεις στην Υγεία» με αλλαγές που θα «γίνονται βήμα - βήμα». Ερχονται να προστεθούν στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό με τις άγριες περικοπές για τις υπηρεσίες Υγείας, οι οποίες λειτουργούν με κενές περισσότερες από 25.000 θέσεις νοσηλευτών και 3.000 θέσεις γιατρών. Κι έρχονται να στραγγαλίσουν οικονομικά τους εργαζόμενους στις υπηρεσίες Υγείας που - εκτός απ' τους μισθούς πείνας - έχουν γίνει και λάστιχο για να καλύψουν τις τρομακτικές ελλείψεις.

Ομως οι ίδιοι άξονες έρχονται να κάνουν πιο ευεπίφορο το περιβάλλον για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία. Ο υπουργός Υγείας πλέκοντας το εγκώμιο των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και απενοχοποιώντας τη σχέση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, διακήρυξε: «Το νέο κοινωνικό κράτος δίνει τέλος στο μονοπώλιο παροχής υπηρεσιών απ' το κράτος». Ηδη το κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο - είχε πάρει επίκαιρες θέσεις μέσα από συγχωνεύσεις, εξαγορές και συμπράξεις μεταξύ των επιχειρήσεων, καθώς ο χώρος της Υγείας έχει τετραπλάσια απόδοση σε σχέση με τη μέση απόδοση ολόκληρης της ελληνικής οικονομίας.

Οσο όμως ετοιμάζεται το κεφάλαιο για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη στο χώρο της Υγείας, άλλο τόσο - και περισσότερο - πρέπει να ετοιμάζονται τα λαϊκά στρώματα για μεγαλύτερα χαράτσια στην ώρα της ανάγκης. Αλλωστε η κυβέρνηση αποδεικνύεται συνεπέστατη σ' αυτό: «Το παλιό κοινωνικό κράτος πρόνοιας εξάντλησε τα χρηματοδοτικά όριά του» - κατά τον υπουργό Υγείας - και γι' αυτό τα νοσοκομεία μελλοντικά πρέπει να είναι αυτοτελή και να έχουν την ευθύνη της οικονομικής διαχείρισης. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα αγοράζουν τις υπηρεσίες και όσοι έχουν ανάγκη για εξετάσεις προληπτικής ιατρικής θα πληρώνουν επιπλέον χαράτσι, όπως προβλέπει το «μίνι-ασφαλιστικό» νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης.

Η επίθεση της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κεφαλαίου είναι ολομέτωπη και στους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας. Γι' αυτό και η αντίσταση πρέπει να είναι καθολική και η αντεπίθεση γενικευμένη. Δε φτάνει μόνο ο αγώνας των γιατρών και των εργαζομένων που ξεκίνησε ανήμερα της ανακοίνωσης των δέκα αξόνων και θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες. Οσο κρίσιμη είναι η ανάπτυξη των αγώνων άλλο τόσο κρίσιμος είναι ο προσανατολισμός των ίδιων των αγώνων. Πρέπει να είναι μακριά απ' τους ψευδεπίγραφους κοινωνικούς διαλόγους, όπου η κυβέρνηση - με τη συνδρομή των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών - αναζητεί συνενόχους στην αντιλαϊκή πολιτική της.

Τα λαϊκά στρώματα μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ πρέπει να πρωτοστατήσουν στην πάλη για την ανάπτυξη ενός ενιαίου αποκλειστικά δημόσιου συστήματος Υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για τους χρήστες και με σταθερές εργασιακές σχέσεις και ικανοποιητικές αμοιβές για τους λειτουργούς στις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας. Αυτός είναι ο ένας και μοναδικός άξονας για τους εργαζόμενους στην Υγεία και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org