Το 1998 ο τζίρος των εταιριών έφτασε συνολικά τα 100 δισ. δραχμές
Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια γιγάντωση του επιχειρηματικού τομέα στο χώρο της υγείας.
Ετσι, ο τζίρος των εταιριών στο χώρο της υγείας έφθασε συνολικά το '98 τα 100 δισ., εκ των οποίων μόλις 10 κλινικές καλύπτουν το 60% του τζίρου (Ιατρικός Τύπος, τεύχος Μάη 2000).
- Τα διαγνωστικά κέντρα το διάστημα '85-'96 παρουσίασαν μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 26%. Λειτουργούν πάνω από 400 στη χώρα. Κάθε χρόνο εξετάζουν 5 εκατομμύρια κατοίκους.
- Οι επενδύσεις του «ΥΓΕΙΑ» για τη χρονική περίοδο 1999-2004 αγγίζουν τα 5 δισ. δρχ. Το 1998 τα έσοδά του έφθασαν τα 16 δισ. και τα κέρδη τα 3,1 δισ. δρχ.
- Εισαγωγή του «ΙΑΣΩ» και του «ΥΓΕΙΑ» στο χρηματιστήριο, με στόχο την άντληση νέων κεφαλαίων ώστε να διευρυνθεί η δράση του ιδιωτικού κεφαλαίου στην υγεία σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, π.χ., δημιουργία νέων κλινών, επέκταση δραστηριοτήτων εκτός Αττικής, εξαγορά μικρότερων ιατρικών μονάδων (Ιατρικός Τύπος, τεύχος Μάη 2000). Και οι δυο εταιρίες ανακοίνωσαν τη δημιουργία παιδιατρικών κέντρων και συνεδριακών κέντρων.
Το «ΙΑΣΩ» το '96 είχε κέρδη 76 εκατομμύρια, το '97 1,007 δισ., Το 1998 2,3 δισ. και το 1999 3,5 δισ. Δηλαδή τον τελευταίο χρόνο τα καθαρά κέρδη προ φόρων παρουσίασαν ποσοστό αύξησης 34,3% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.
Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Ομίλου Αποστολόπουλου, για την πορεία ανάπτυξης που ακολούθησε ο ιδιωτικός τομέας υγείας και για τη μελλοντική εξέλιξή του μετά την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων.
Ο Ομιλος Αποστολόπουλου εκτός των παραπάνω εταιριών περιλαμβάνει το Απολλώνιο Θεραπευτήριο, την κλινική «Ιασις» (εξαγοράστηκε πριν δυο μήνες), την πρώην «Κλινική Αγ. Διονυσίου» στη Δάφνη, την πρώην «Κλινική Αγ. Νικολάου» (κλινική Δυτικής Αττικής) και μια κλινική στο Παγκράτι (εξαγοράστηκε στις αρχές του 2000).
Επίσης, στη δυναμικότητα του Ομίλου ανήκει και το πρόσφατα εγκαινιασθέν (χωρίς άδεια λειτουργίας) Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο στη Θεσ/νίκη που διαθέτει 445 κλίνες. Το νοσοκομείο αυτό θα εξυπηρετεί εκτός από τους Ελληνες και ασθενείς από τις άλλες χώρες των Βαλκανίων διαμέσου δικτύου διαγνωστικών κέντρων που ήδη διαθέτει ο Ομιλος στο Βουκουρέστι, στην Πράγα, στη Φιλιππούπολη όπως επίσης και ένα νοσοκομείο 70 κλινών στη Μόσχα.
Μέχρι το τέλος του 2000 η δυναμικότητα του Ομίλου προγραμματίζεται να ανέλθει σε συνολικά 1.250 κλίνες, ενώ το σύνολο των εργαζομένων του θα ανέλθει σε περίπου 4.500 άτομα.
Σε συνεργασία βρίσκονται οι Αποστολόπουλος και Κοντομηνάς, που περιλαμβάνει την εξαγορά από τον Αποστολόπουλο του 30% της «Ευρωκλινικής» (ανήκει στον Κοντομηνά) και το 20% των μετοχών της INTERAMERICAN Δοήθειας.
Ο Κοντομηνάς σχεδιάζει τη συνεργασία του Ομίλου του με την «ALTEC» και την είσοδο της «Ευρωκλινικής» στο χρηματιστήριο.
Ο Ομιλος Interamerican μέσω της «Ευρωκλινικής Αθηνών» εξαγόρασε την «Αθηναϊκή Κλινική» προσθέτοντας στο δυναμικό της 100 κλίνες και αξιόλογη υποδομή εξοπλισμού. Επίσης την περασμένη Παρασκευή εξαγόρασε την «Παιδιατρική Κλινική Αθηνών» με 100 κρεβάτια στα Πατήσια.
Η Euromedica ιδρύθηκε το '96 με την επωνυμία «Εγκέφαλος Νήσων Αιγαίου ΑΕ - Γενικό Ερευνητικό και Θεραπευτικό Κέντρο». Είναι διαγνωστικό κέντρο που συνεργάζεται με την Interamerican. Το '99 αγοράστηκε από την AXO Holdings.
Ενισχύεται η επιχειρηματική δραστηριότητα των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στον τομέα της υγείας. Επεκτείνουν τη δράση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) δημιουργώντας ολοκληρωμένα πακέτα (ΗΜΟ) τα οποία εισάγονται από τις ΗΠΑ και τα εν λόγω συστήματα στηρίζονταν σε μια αλυσίδα παροχής ιατρικής βοήθειας στο σπίτι σε διαγνωστικό κέντρο και στην κάλυψη μέρους των εξόδων για νοσηλεία στο νοσοκομείο. Δηλαδή, προσφέρουν ολοκληρωμένη (πρωτοβάθμια έως τριτοβάθμια) ιατρική κάλυψη στον πελάτη χωρίς να απαιτείται απαραίτητα η νοσηλεία του.
Οι μεγάλες ασφαλιστικές εταιρίες με την εφαρμογή της κάρτας υγείας και της αποκλειστικής συνεργασίας με νοσηλευτικά ιδρύματα, προχωρούν είτε στη συμμετοχή σε ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, είτε στη συνεργασία με αρκετά απ' αυτά.
Τα συστήματα (ΗΜΟ) εισήχθησαν στην Ελλάδα στα τέλη του '99 πρώτα από την Interamerican (Medisystem) και ακολούθησαν η «La Vie» και η «Ασπίς Πρόνοια» (Ωρα Υγείας), πληρώνουν αδρά οι πολίτες. Τα κέρδη χρήσεως (προσφορών) των ασφαλιστικών εταιριών μεταξύ '97-'98 αυξήθηκαν κατά 82,68%. Στις ασφαλιστικές εταιρίες οι ασφαλίσεις ζωής αποτελούν το 51,2% έναντι 48,8% που είναι οι ασφαλίσεις κατά ζημιών.