Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΕΣΒΟΥ
Εκβιάζει για μερική απασχόληση οκτώ μήνες το χρόνο

Από 1η Δεκέμβρη απολύεται όποιος δεν αποδεχτεί τη νέα κατάπτυστη σύμβαση

Η κατάπτυστη ατομική σύμβαση
Η κατάπτυστη ατομική σύμβαση
Μετά τους ναυτεργάτες που κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου πετιούνται μαζικά από τα ακτοπλοϊκά πλοία, επειδή οι εφοπλιστές ακινητοποιούν αυθαίρετα τα πλοία τους, σειρά παίρνουν τώρα οι υπάλληλοι των ναυτιλιακών εταιρειών. Οι περίπου 20 υπάλληλοι της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου έχουν τεθεί σε υποχρεωτική άδεια και για να επανέλθουν στην εργασία τους θα πρέπει να υπογράψουν το κατάπτυστο κείμενο που εξέδωσε στις 15 Νοέμβρη η εταιρεία, με τίτλο «Ατομική Σύμβαση Μερικής Απασχόλησης». Να υπογράψουν ότι αποδέχονται να δουλεύουν με πλήρες ωράριο και αποδοχές από τις 15 Ιούνη έως τις 15 Σεπτέμβρη και με ωράριο μερικής απασχόλησης, τεσσάρων ωρών ημερησίως για την υπόλοιπη περίοδο του χρόνου! Οσοι δεν το αποδεχτούν, την 1η Δεκέμβρη θα απολυθούν!

Οι εργαζόμενοι της ΝΕΛ δεν είναι οι μόνοι στον κλάδο που καλούνται να πληρώσουν τη νύφη της πολιτικής της «ελεύθερης αγοράς» και της ανταγωνιστικότητας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, την οποία συνεχώς ενισχύουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με απανωτά προνόμια. Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει η παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΔΑΣ), τα τελευταία 3 χρόνια, περίπου 1.000 ναυτιλιακοί υπάλληλοι, βρέθηκαν στις λίστες της ανεργίας! Συγκεκριμένα 50 της ΔΑΝΕ, 93 της ROC (οι εφοπλιστές Ποταμιάνος και Λοΐζος μεγαλομέτοχοι της εταιρείας επιδοτήθηκαν από την κυβέρνηση και επανήλθαν με νέες εταιρείες) πάνω από 500 της ΠΛΟΤΙΝ ΤΡΑΒΕΛ, 37 της SEALINK, 67 της SARLIS CONTAINER LINES & SARLIS AGGELOPOYLOS ΝΑΥΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ.

Ομως, ο κλάδος των ναυτιλιακών υπαλλήλων πλήττεται ταυτόχρονα και από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό που εκφράζεται από τις παρατάξεις ΣΥΝ, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ που πλειοψηφούν στη διοίκηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό (ΠΑΣΕΝΤ). Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΝΤ Θ. Βασιλόπουλος στέλεχος του ΣΥΝ και ο γραμματέας Κώστας Κοντογιάννης προτρέπουν τους υπαλλήλους της ΝΕΛ να αποδεχτούν την ατομική σύμβαση...«για να μην τα χάσουν όλα»!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ