Πέμπτη 23 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΙΝΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ»
«Χαράτσι» και στην προληπτική ιατρική

Και νέα χαράτσια στις ατομικές δαπάνες για την Υγεία επιχειρεί να επιβάλει η κυβέρνηση. Με το άρθρο 59 (παρ. 4) του «μίνι ασφαλιστικού» που βρίσκεται στη Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει τη συμμετοχή των ασφαλισμένων στα έξοδα για τις εξετάσεις προληπτικής ιατρικής. Συγκεκριμένα, στο άρθρο προβλέπεται ότι με υπουργική απόφαση μπορεί «να ορίζεται συμμετοχή του ασφαλισμένου στις δαπάνες προληπτικής ιατρικής, που προβλέπεται από το άρθρο 33 του ν. 2676/1999 (Α1) και την ΚΥΑ Φ.7/οικ. 1624/4-11-1999 (Β2053)». Δηλαδή, συμμετοχή του ασφαλισμένου στους προγνωστικούς ελέγχους, στους εμβολιασμούς, στις εξετάσεις για γυναικολογικό καρκίνο, καρκίνο του προστάτη κ.ά.

Με τον τρόπο αυτό, οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με νέες ατομικές δαπάνες, υπονομεύεται παραπέρα ο καθολικός χαρακτήρας της ασφάλισης της υγείας, αλλά και η δυνατότητα πρόληψης και έγκαιρης αντιμετώπισης σοβαρών ασθενειών.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις χτες ο υπουργός Απασχόλησης προσπάθησε να ελιχθεί, υποστηρίζοντας ότι θα πληρώσουν μόνο κάποιοι που μπορούν οικονομικά και πως έτσι θα διευρυνθεί η προληπτική ιατρική σε μεθόδους και σε ομάδες. Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω από την πρόθεσή της, αλλά λέει εκ των υστέρων ότι θα συνδέσει την επιβάρυνση για τις προληπτικές εξετάσεις με εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή, με τον ισχυρισμό ότι κάποιοι που οικονομικά δύνανται θα πρέπει να πληρώνουν, η κυβέρνηση επιμένει να ξηλώσει παραπέρα τον δωρεάν χαρακτήρα της υγείας. Και να υποχρεώνει ασφαλισμένους να πληρώνουν για εξετάσεις και δεύτερη φορά, πέραν των ασφαλιστικών εισφορών τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ