Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΚΑΣΤΕΣ
Προσπάθειες να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις

Να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφαση του Μισθοδικείου - με τις υπέρογκες αυξήσεις στους δικαστές - προσπάθησε χτες ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρ. Κεδίκογλου. Ο ανώτατος δικαστικός παράγοντας σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η απόφαση του Μισθοδικείου «έκρινε μόνο το νομικό ζήτημα» και πως «οι αποδοχές των διοικητικών υπαλλήλων δεν μπορεί να είναι ανώτερες των αποδοχών των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων».

Στην ίδια ανακοίνωση ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι η πραγματική διαφορά στις αποδοχές που θα προκύψουν για τους δικαστικούς λειτουργούς δε θα υπερβαίνει το ποσό του 15%-25% και πως η καταβολή αυτού του ποσού θα επέλθει μετά την πάροδο αρκετών ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μισθοδικείο, υπό την προεδρία του Ρ. Κεδίκογλου, δεν προσδιόρισε τη διαφορά των αποδοχών που δικαιούται η συγκεκριμένη δικαστής που προσέφυγε στα δικαστήρια, αλλά παρέπεμψε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο να εκκαθαρίσει με άλλες αποφάσεις τα ποσά που αναλογούν στην εν λόγω δικαστική λειτουργό, αλλά και στους άλλους δικαστές.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Μισθοδικείου ανοίγει το δρόμο για την καταβολή αναδρομικών πενταετίας στους δικαστές, ενώ μεσοπρόθεσμα αναμένονται αυξήσεις στις σημερινές αποδοχές των δικαστών τουλάχιστον κατά 50%.

Ειδικότερα, με την υπ' αριθμό 13/06 απόφαση το Μισθοδικείο έκρινε ότι οι αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου πρέπει να εξισωθούν με αυτές του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ). Ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ για μια πενταετία εισέπραξε 716.657 ευρώ, ενώ ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου 447.203 ευρώ, γεγονός που του δίνει το δικαίωμα να εισπράξει αναδρομικά τα επιπλέον ποσά.

Στο μεταξύ έχει εκδοθεί και άλλη απόφαση από το Μισθοδικείο με οριακή πλειοψηφία (5-4), η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, απορρίπτει την αίτηση δικαστικού λειτουργού για εξομοίωση και ουσιαστικά κατεβάζει τον πήχη των διεκδικήσεων. Η νέα απόφαση δέχεται μόνο την εξομοίωση του αρεοπαγίτη με το μισθό του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών (γύρω στις 9.000 ευρώ). Παράλληλα, το δικαστήριο ζητάει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις για να γνωρίζει τις αποδοχές του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καθοριστούν αναλογικά οι αποδοχές του αρεοπαγίτη.

Οι αποδοχές των βουλευτών

Οσον αφορά τους βουλευτές, σύμφωνα με το Ζ' Ψήφισμα του Συντάγματος του 1975, οι αποδοχές τους ακολουθούν αυτές των δικαστικών. Ετσι εάν ισχύσει η πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου, οι αποδοχές του προέδρου του Αρείου Πάγου θα φθάσουν τα 10.271 ευρώ μηνιαίως και τότε θα συμπαρασυρθούν αντίστοιχα και οι αποδοχές των βουλευτών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Γ' αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Τραγάκης η βουλευτική αποζημίωση είναι σήμερα 5.495 ευρώ (χωρίς τα διάφορα επιδόματα), η σύνταξη με τέσσερα χρόνια θητεία 1.373 ευρώ και με 17 χρόνια φθάνει στα 4.356 ευρώ. Κατά τον ίδιο η πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου δεν αφορά τις αποδοχές των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, αλλά μόνο όσους δικαστικούς προσέφυγαν σε αυτό. Στο ερώτημα τι θα γίνει εάν προσφύγει στα δικαστήρια κάποιος βουλευτής ζητώντας την αύξηση των αποδοχών του στο ύψος των αποδοχών του προέδρου του Αρείου Πάγου, απάντησε ότι η όποια απόφαση θα αφορά μόνο τον ίδιο και όχι όλους τους βουλευτές, ενώ για αντίστοιχη προσφυγή συνταξιούχων βουλευτών είπε ότι η Βουλή δεν έχει καμία αρμοδιότητα παρέμβασης, αφού αυτοί πληρώνονται από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Η μη αποδοχή της αύξησης στις αποδοχές των βουλευτών μπορεί να γίνει με πολιτική απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος (έχει ισχύ νόμου) όπως έγινε το 1992, όταν οι βουλευτές παραιτήθηκαν από αντίστοιχη αύξηση των αποδοχών τους, που προέκυπτε από το νέο μισθολόγιο των δικαστικών.

Μιλώντας στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου κάλεσε τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων να παραιτηθούν από τις αυξήσεις που αποφάσισε το Μισθοδικείο και είπε ότι το ίδιο πρέπει να πράξουν και όλοι (σ.σ. βουλευτές) όσων οι αποδοχές συμπαρασύρονται.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ