Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
«Μεταρρυθμίσεις» δίχως «φρένο»
  • «Δε φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις πριν τις εκλογές»
  • «Δε βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές»

Με αμείωτη ένταση θα συνεχιστεί η υλοποίηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων σε όλα τα μέτωπα, διαμήνυσε ο Κ. Καραμανλής, επιχειρώντας να τις προφυλάξει από τη φημολογία για πρόωρες εκλογές, που ωστόσο δεν απέκλεισε κατηγορηματικά.

Παράλληλα, έκανε επίδειξη πυγμής απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, την ικανοποίηση των οποίων αποκάλεσε «σπάταλη πολιτική».

Ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα του πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης για το επόμενο διάστημα, αναγόρευσε ως ύψιστο καθήκον την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να «φρενάρουν» λόγω της εκλογολογίας. «Δε βλέπω γιατί να πάμε σε πρόωρες εκλογές. Δε θα φρενάρουμε τις μεταρρυθμίσεις. Θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ρυθμό την πολιτική μας», τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Μπρατισλάβα. Ισχυρίστηκε ότι «οι μεταρρυθμίσεις είναι κοινωνική ανάγκη», μπερδεύοντας τις ανάγκες του ΣΕΒ με αυτές του λαού, ενώ δε δίστασε να επικαλεστεί τα γκάλοπ, αλλά και τις δημοτικές εκλογές για να υποστηρίξει ότι «η μεταρρυθμιστική πολιτική είναι αποδεκτή από τον κόσμο»(!). Προσδιορίζοντας τον τρόπο που θα κινηθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, είπε: «Μένουν 16 μήνες έως τις εκλογές. Πάντα κάναμε προσεκτικά τις μεταρρυθμίσεις. Με σύνεση και με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Ολα γίνονται με συνετό τρόπο. Δε βλάπτει αυτό στην πολιτική. Ωφελεί. Δεν ισχύει η συμβατική λογική ότι φρενάρουμε πριν από τις εκλογές. Δε συνδέονται οι μεταρρυθμίσεις με τις εκλογές».

Ξεχνώντας τα περί «αυτοδιοικητικής ψήφου» στις δημοτικές εκλογές, επικαλέστηκε το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών για να υποστηρίξει πως «δεν προκύπτει ότι εκφράστηκε κάποιου είδους δυσαρέσκεια στην πολιτική μας. Θα συνεχίσουμε, λοιπόν, χωρίς να χάσουμε το μομέντουμ. Ενάμισης χρόνος είναι πολύς χρόνος».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η λιτότητα θα συνεχιστεί εσαεί και δεν έχει ημερομηνία λήξης, επειδή δόθηκε από την Κομισιόν το «πράσινο φως» για έξοδο από την επιτήρηση της οικονομίας. «Η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια για σπάταλη πολιτική, όπως γινόταν στο παρελθόν. Την πολιτική "βγαίνουμε από την επιτήρηση και ελάτε παιδιά να μοιράσω απερίσκεπτα" εγώ την απορρίπτω. Θα είναι εθνικό δράμα», είπε χαρακτηριστικά. Προδίκασε μάλιστα ότι στη σημερινή συνάντησή τους ο Γ. Αλογοσκούφης και ο Β. Πολύδωρας «θα συμφωνήσουν», γιατί «δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές».

Αναφερόμενος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ - Τουρκίας, είπε πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα γίνει. Η Ευρώπη πάντα βρίσκει διέξοδο. Η εξεύρεση κοινής γραμμής πλεύσης είναι πιο δύσκολη στην Ευρώπη των "25" από ό,τι στην Ευρώπη των "15". Περιμένουμε την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής λίγο πριν από τη Σύνοδο Κορυφής και φαίνεται ότι το θέμα θα παραπεμφθεί στους ηγέτες».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών, ο πρωθυπουργός αυτό που κατάλαβε ήταν ότι «στην Αμερική λειτουργεί το δημοκρατικό σύστημα. Ολα έδειχναν τον τελευταίο καιρό και οι μετρήσεις ότι αυτό θα ήταν το αποτέλεσμα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ