Παρασκευή 10 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες της στη Λισαβόνα

Αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν έως την Κυριακή 12 του Νοέμβρη στη Λισαβόνα οι εργασίες της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενείται από το Πορτογαλικό ΚΚ, με θέμα: «Κίνδυνοι και δυνατότητες από τη διεθνή κατάσταση. Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού και το ενεργειακό πρόβλημα. Οι αγώνες των λαών, οι εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής, η προοπτική του σοσιαλισμού».

Στη Συνάντηση παίρνει μέρος πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα. Στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Μπάμπης Αγγουράκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων. Να υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη Συνάντηση καθορίστηκε στις 27 του Μάη 2006 στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, όπου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν - όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις - και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που δεν είναι μέλη της.

Στη Λισαβόνα συνεδρίασε χτες η Ομάδα Εργασίας που εξέτασε τα τεχνικά ζητήματα για τη Συνάντηση η οποία ξεκινά στις 10 το πρωί σε αίθουσα συνεδριάσεων του ξενοδοχείου «Σάνα Μετροπόλιταν». Η πρωινή συνεδρίαση, που θα ανοίξει με ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ, Ζερόνιμο ντε Σόουζα, θα είναι ανοιχτή στα ΜΜΕ και θα ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των κομμάτων. Μέχρι χτες είχε επιβεβαιωθεί η συμμετοχή 72 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων από όλο τον κόσμο και ήδη είχαν φτάσει στη Λισαβόνα 65 αντιπροσωπείες.

Σε υψηλό επίπεδο είναι η εκπροσώπηση των κομμάτων αφού συμμετέχουν 26 Γενικοί Γραμματείς και Πρόεδροι. Εχουν ανακοινωθεί οι συμμετοχές του Μπλέιντ Νζιμάντε, ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), του Φερνάντο Ραμίρες Εστενιόζ, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, και άλλων κορυφαίων στελεχών των κομμάτων.

Αύριο βράδυ με τη συμμετοχή των αντιπροσωπειών θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση στην πόλη Αλμάδα, γειτονική της Λισαβόνας, με θέμα «Πορτογαλικό ΚΚ: 85 χρόνια αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται». Στην εκδήλωση αυτή, εκτός από τον ΓΓ του Πορτογαλικού ΚΚ, θα μιλήσουν οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών από το ΚΚ Νότιας Αφρικής, το ΚΚ Κούβας, το ΚΚΕ, το Λιβανέζικο ΚΚ και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι αντιπροσωπείες στη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης αναμένεται να αξιολογήσουν τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και τους αγώνες των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος, την κοινή δράση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα, όπως η καμπάνια ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, οι κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο στο Λίβανο και στο Ιράκ, οι δραστηριότητες ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη «Στρατηγική της Λισαβόνας», για την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος διεθνώς, αλλά και η πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση για τα ζητήματα Παιδείας. Επίσης, θα συζητηθούν οι καμπάνιες αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, στη Βενεζουέλα, στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και άλλους αγωνιζόμενους λαούς, καθώς και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα του σοσιαλισμού και την 90ή επέτειο της Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ