Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Κατακραυγή και απαίτηση για επαναπρόσληψη

Στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στο χτύπημα της πάλης ενάντια στη μαύρη εργασία στις τουριστικές επιχειρήσεις "σημαδεύει" η απόλυση της κομμουνίστριας συνδικαλίστριας Γεωργίας Λιόλη

Δεν έχει όρια το θράσος των μεγαλοξενοδόχων της Ζακύνθου, όπου αναβιώνει ο πιο σκληρός εργασιακός μεσαίωνας με ισχυρές δόσεις αυταρχισμού, αλλά και άγριου αντικομμουνισμού. Αποκορύφωμα αυτού του κλίματος είναι η προχτεσινή παράνομη απόλυση της Γεωργίας Λιόλη,αντιπροέδρου του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ζακύνθου, μέλους της διοίκησης της κλαδικής Ομοσπονδίας και γραμματέα της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, από το ξενοδοχείο "ΝΤΙΑΝΑ ΠΑΛΛΑΣ" του Π. Μάργαρη.

Ο ίδιος ο Π. Μάργαρης ανακοίνωσε προχτές στη συνδικαλίστρια ότι απολύεται και αφού η ίδια επέστρεψε στη δουλιά μετά από αναρρωτική άδεια. Η αυθαιρεσία και η προκλητικότητα του ξενοδόχου δε σταμάτησε εκεί... Οταν η Γεωργία Λιόλη ζήτησε την απόλυσή της γραπτώς, ο ξενοδόχος τόλμησε να επιχειρήσει να τη βγάλει από το ξενοδοχείο με τη βία, ωρυόμενος "φύγε γιατί θα εγκληματήσω"!

Με το μέρος του μαινόμενου ξενοδόχου συντάχθηκε και η αστυνομία, που όχι μόνο κάλυψε την παρανομία του, αλλά προχώρησε σε μια πρωτοφανή ενέργεια, στη σύλληψη της απολυμένης με την παντελώς αστήριχτη κατηγορία της "διατάραξης οικιακής ειρήνης"!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού,με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει έντονα τη "σκόπιμη απόλυση", σημειώνοντας πως "η παραβίαση των νόμων, των συμβάσεων εργασίας, της εργατικής νομοθεσίας, η πλήρης ασυδοσία με σκοπό τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, την τρομοκράτηση των εργαζομένων, είναι αυτό που επιδιώκεται με τη δίωξη της συνδικαλίστριας".

Η ΕΕ της Ομοσπονδίας καλεί το υπουργείο Εργασίας και τη Δικαιοσύνη να παρέμβουν για την επαναπρόσληψη της απολυμένης και να πάρουν όλα τα μέτρα για να μπει ένα τέρμα σ' αυτή την επίθεση των εργοδοτών.

ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ: Τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες

Με αφορμή την αυθαίρετη και παράνομη απόλυση της Γραμματέα της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ Γεωργίας Λιόλη από το ξενοδοχείο "ΝΤΙΑΝΑ ΠΑΛΛΑΣ", η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ σε ανακοίνωση - καταγγελία που εξέδωσε τονίζει:

"Εργατοϋπάλληλοι της Ζακύνθου.

Ο ξενοδόχος Παναγιώτης Μάργαρης παράνομα και ετσιθελικά χθες (σσ την περασμένη Τρίτη) στις 7 το πρωί εμπόδισε τη Γ. Λιόλη, γραμματέα της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ και εκλεγμένο μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Επισιτισμού Ελλάδας να πιάσει δουλιά στην επιχείρησή του, στην οποία από το 1992 εργαζόταν κανονικά.

Στη νόμιμη αντίδραση της εργαζόμενης αντέδρασε με απειλές "φύγε γιατί θα σε σκοτώσω" που επαναλήφθηκαν μπροστά και σε αστυνομικό όργανο.

Η αστυνομία, αντί να πιάσει τον παράνομο Μάργαρη, παράνομα αποπειράθηκε να εφαρμόσει διαδικασία αυτόφωρου στην εργαζόμενη για διατάραξη οικιακής γαλήνης!

Την πήραν στο αστυνομικό τμήμα μαζί με τον πρόεδρο του ΕΚ Ζακύνθου.

Η αστυνομία αγνόησε και δεν ασχολήθηκε με τις απειλές του εργοδότη, που έχουν στοιχεία αυτόφωρου.

Η Επιθεώρηση Εργασίας έκανε ένα τηλέφωνο και εκδήλωσε έτσι το ενδιαφέρον της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την τρομοκρατική παρανομία του εργοδότη, ενώ γνωρίζει ότι για να απολυθεί συνδικαλιστής χρειάζεται να προσφύγει ο εργοδότης στη σχετική επιτροπή του υπουργείου Εργασίας.

Οπως ήταν φυσικό, η παραπάνω τρομοκρατική ενέργεια αυτογελοιοποιήθηκε. Μάζεψαν και τα αυτόφωρα, έφτιαξαν μια ψευτοαπόλυση το μεσημέρι στην οποία φαίνεται ότι η εργαζόμενη χθες δούλευε, ενώ ήταν ταυτόχρονα παράνομα στην αστυνομία.

Εργατοϋπάλληλοι της Ζακύνθου

Πέρα από τη γελοιοποίηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση, ενός ολόκληρου μηχανισμού αυθαιρεσίας και τρομοκρατίας σε βάρος των εργαζόμενων που κυριαρχεί στον Επισιτισμό στη Ζάκυνθο και όχι μόνο στο χώρο αυτό, αναδεικνύεται μεγαλόπρεπα το αντεργατικό και αντιλαϊκό μέτωπο μεγαλοξενοδόχων - πολυεθνικών - κυβέρνησης και του κράτους τους που θορυβήθηκε από την απήχηση που είχε στους εργαζόμενους η πρόσφατη παρέμβαση της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ με ανακοίνωση στις 23 Ιούλη 1999 και συνέντευξη Τύπου για την τρομοκρατία που επικρατεί στο χώρο του Επισιτισμού και για τη συγκάλυψη που κάνουν οι διάφοροι υπεύθυνοι στη Ζάκυνθο.

Ο αντεργατικός μηχανισμός, λοιπόν, υπάρχει. Οχι μόνο συμβαίνουν, δυστυχώς, ότι καταγγείλαμε τότε, αλλά, όπως είναι γνωστό, γίνονται και πολύ χειρότερα στους τόπους δουλιάς.

Ο Π. Μάργαρης και οι πολιτικοί του προϊστάμενοι είναι γελασμένοι ότι το ΚΚΕ τρομοκρατείται από τέτοια. Εχει μεγάλη διαδρομή, ιστορία και αντοχή. Αντεξε σε πολύ χειρότερα.

Εργατοϋπάλληλοι στον Επισιτισμό, εργατοϋπάλληλοι όλης της Ζακύνθου, με ψηλά το κεφάλι μαζί με τους κομμουνιστές τρομοκρατήστε τους τρομοκράτες. Ζακυνθινοί εργαζόμενοι. Κάθε χτύπημα και αφαίρεση δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζόμενων είναι γενικότερο πρόβλημα δημοκρατίας,εντάσσεται σε ένα πιο αυταρχικό και αντιδημοκρατικό συνολικά καθεστώς που ετοίμασαν σε βάρος μας οι πολυεθνικές, η ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο μονόδρομο της ΟΝΕ με τη συμπαιγνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΣΥΝ) και την ξεδιάντροπη τακτική των πλειοψηφιών των διοικήσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ προσπαθεί να καταργήσει κάθε νόμο προστασίας των εργαζόμενων, κάθε δικαίωμα και κατάχτηση.

Είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη να οικοδομήσουμε το αντίπαλο δέος απέναντι στην πλουτοκρατία, στην κυβέρνηση και στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Η ισχυροποίηση του ΚΚΕ, η οικοδόμηση του λαϊκού μετώπου είναι η άλλη λύση, είναι ο δικός μας δρόμος στη λογική της σύγκρουσης και της ανατροπής με τη συγκεκριμένη πολιτική. Ετσι θα περιφρουρηθούν οι κατακτήσεις μας, θα ανοίξει ο δρόμος για νέες καταχτήσεις. Η αντίσταση θα γίνει πιο αποτελεσματική και η διέξοδος προς όφελος του λαού ορατή και δυνατή".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ