Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εγκρίθηκε απ' το Ευρωκοινοβούλιο η νέα Κομισιόν

Εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο η νέα Κομισιόν Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ καταψήφισαν, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ υπέρ, "αποχή" ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).- Η διορισμένη για μια πενταετία από τις 15 κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) νέα εικοσαμελής Κομισιόν, υπό την προεδρεία του Ιταλού, πρώην πρωθυπουργού, Ρομάνο Πρόντι, έλαβε χτες, ως Σώμα, ψήφο έγκρισης από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο με 404 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 27 αποχές. Μετά και από τη χτεσινή τυπική επικύρωση του διορισμού από το Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών - μελών (ΚΟΡΕΠΕΡ), η νέα Κομισιόν ορκίζεται την Παρασκευή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο και θα συνεδριάσει για πρώτη φορά επίσημα το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες. Η απερχόμενη, παραιτηθείσα Κομισιόν υπό τον Ζακ Σαντέρ, έπαυσε τυπικά να υπάρχει από χτες τα μεσάνυχτα.

Η έγκριση τής νέας Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν αναμενόμενη,παρά την προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων για δήθεν "αμφιβολίες", ιδιαίτερα από πλευράς του δεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Διαρροές υπήρξαν μόνο από κάποιους Βρετανούς και Γερμανούς βαυαρούς συντηρητικούς ευρωβουλευτές. Μαζικά υπέρ της νέας Κομισιόν ψήφισαν οι σοσιαλιστές, οι φιλελεύθεροι και οι πράσινοι, ιδιαίτερα οι Γερμανοί που έχουν για πρώτη φορά "δικιά" τους επίτροπο. Η Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς αντέδρασε έντονα, τόσο στην προεδρία του Ρομάνο Πρόντι, όσο και στη σύνθεση της εικοσαμελούς Κομισιόν, κατηγορώντας για "ροπή προς το νεοφιλελευθερισμό". Από τους Ελληνες ευρωβουλευτές μόνο το ΚΚΕ ψήφισε κατά, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ απείχαν της ψηφοφορίας, και το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ υπερψήφισαν τον Ρ. Πρόντι και τη νέα Κομισιόν.

Η διήμερη παρουσία του Ρ. Πρόντι και της "ομάδας" του, χαρακτηρίστηκε από έξαλλο "εκσυγχρονιστικό" νέο - φιλελευθερισμό, δημαγωγική προπαγάνδα και υποκριτική διάθεση απέναντι στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που παραμένει χωρίς πραγματικές εξουσίες, αλλά παρ' όλα αυτά είναι το μόνο εκλεγμένο όργανο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι "προγραμματικές" δηλώσεις Πρόντι χαρακτηρίζονται από απόκρυψη των πραγματικών διαθέσεων, ιδιαίτερα όσον αφορά το πρόγραμμα πολιτικής οικονομίας μέχρι το 2005. Οι δύο αναφορές του Ρ. Πρόντι, καθολικού, τραπεζίτη και πρώην πρωθυπουργού, στο οικονομικό πρόγραμμα είναι ενδεικτικές για το τι σχεδιάζεται στις Βρυξέλλες. Ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν έκανε ειδική αναφορά στο συνταξιοδοτικό, το οποίο "πρέπει να προσαρμοστεί στις δημογραφικές τάσεις", στο σύνολο της ΕΕ,και στη γενική "μεταρρύθμιση του κράτους πρόνοιας", ενώ προανήγγειλε την πρώτη οικονομική πρωτοβουλία της νέας Κομισιόν, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι, τον προσεχή Δεκέμβρη, που αφορά στην (...) "απογείωση της πληροφορικής και στη γενικευμένη χρήση του Ιντερνετ".

Οσον αφορά τη διεύρυνση προς Ανατολάς, ο Ρ. Πρόντι διέκρινε τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες σε "προοδευμένες" σχετικά με την ευρωπαϊκή "ολοκλήρωση", δηλαδή τις ανάγκες του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου και τις "άλλες". Για τις πρώτες ζήτησε να οριστεί "μια συγκεκριμένη ημερομηνία ένταξης", παρόλο που αυτό "θα απαιτήσει μεγάλη μεταβατική περίοδο για να λυθούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα ένταξης". Για τις υπόλοιπες πρότεινε μια (...) "εικονική ένταξη" που θα τις αγκιστρώνει μακροπρόθεσμα στην ΕΕ.

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται στη "θεσμική μεταρρύθμιση" για κατάργηση του βέτο και γενίκευση της ειδικής πλειοψηφίας σ' όλες τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην ΕΕ, καθώς και στη ριζική αλλαγή της δομής και της λειτουργίας της ίδιας της Κομισιόν υπέρ των ισχυρών κρατών - μελών. Ο Ρ. Πρόντι πρότεινε η σχετική Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΔ) για τα "θεσμικά" να αρχίσει ήδη από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ελσίνκι, τον προσεχή Δεκέμβρη, ώστε να "ολοκληρωθούν" πολιτικά οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και του Αμστερνταμ που καθορίζουν πλέον τη δομή και τη λειτουργία της ΕΕ. Οσον αφορά την περιβόητη "διαφάνεια" της Κομισιόν, ο Ρ. Πρόντι "άδειασε" το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κάνοντας λόγο για "πολιτική αξιολόγηση" ενδεχομένων σκανδάλων, στα οποία θα εμπλακούν μελλοντικά οι επίτροποι. Υποβάθμισε ακόμη και το "θεσμικό" δικαίωμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να έχει λόγο στη σύναψη διεθνών συμφωνιών και στις νέες προσχωρήσεις, κάνοντας λόγο για δικαίωμα επιλογής της Κομισιόν που θα εξαρτάται από την "αποτελεσματική διαπραγμάτευση" (!!!). Παρ' όλα αυτά, η νέα Κομισιόν πήρε ψήφο έγκρισης και μέχρι τέλος 1999, προς αντικατάσταση της παραιτηθείσας επιτροπής Σαντέρ, και από 22/1/2000 για μια πενταετία που θα είναι η "κανονική" της θητεία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ