Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Να φύγουν οι βάσεις του θανάτου

Μέρα αντιιμπεριαλιστικής δράσης σήμερα για όλες τις μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου. Οι δυνάμεις της ειρήνης δίνουν αγωνιστικό ραντεβού για να διατρανώσουν την απόφασή τους ν' αγωνιστούν ενάντια στην πολιτική της εξάρτησης, να απαιτήσουν να απομακρυνθούν οι βάσεις και να πάψει η Ελλάδα να λειτουργεί ως ένα απέραντο στρατόπεδο και ορμητήριο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Για να φύγουν οι βάσεις που εδώ και περίπου δύο δεκαετίες φεύγουν... Οι βάσεις, που, όπως κατά καιρούς έχουν υποστηρίξει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, φύγανε... Οι βάσεις που όμως μένουν.

Τις βάσεις αυτές τις είδαμε στο ρόλο που παίξανε στη διάρκεια της πρόσφατης βάρβαρης επιδρομής κατά της Γιουγκοσλαβίας. Είδαμε τι ρόλο έπαιξε συνολικά η Ελλάδα και ιδιαίτερα το βόρειο τμήμα της, που μεταβλήθηκε σε ορμητήριο των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που εισέβαλαν στη Γιουγκοσλαβία, των δυνάμεων κατοχής, που σήμερα κατέχουν το Κοσσυφοπέδιο. Οι βάσεις, τα σύμβολα αυτά της υποτέλειας της χώρας μας στους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, τα σύμβολα της εμπλοκής της στα πολεμικά σχέδια της παλιάς και της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων, μένουν στη θέση τους και εκσυγχρονίζονται, ώστε ν' ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των μακελάρηδων των λαών.

Μπορεί η κυβέρνηση να πίστεψε ότι ο λαός θα ξεχάσει. Εκανε δε και κάνει ό,τι μπορεί γι' αυτό. Ομως, τα γεγονότα δεν την αφήνουν να συγκαλύψει πλήρως τα όσα πίσω από τις πλάτες του ελληνικού λαού συντελούνται με δική της ευθύνη. Ο λαός αντιστέκεται και το φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα ορθώνει το ανάστημά του. Το κίνημα ειρήνης αποκαλύπτει αυτά που γίνονται και οργανώνει την αντίσταση και τη λαϊκή πάλη ενάντια στην καθυπόταξη της χώρας και τη μετατροπή της σε πολεμικό ορμητήριο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Εδωσε το "παρών" του σε όλη τη διάρκεια των ΝΑΤΟικών επιδρομών κατά της Γιουγκοσλαβίας. Σήκωσε ανάστημα και παρεμπόδισε τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Σήμερα λοιπόν στην Πελοπόννησο, δίνεται ένα μεγάλο ραντεβού. Οι αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις ενώνουν τις δυνάμεις τους για να εναντιωθούν στην ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις που η κυβέρνηση ετοιμάζει και στην παραπέρα εξάπλωση των διαφόρων ΝΑΤΟικών "διευκολύνσεων", όπως κατ' ευφημισμό καλούνται τα αμερικανοΝΑΤΟικά ορμητήρια. Ειδικά στην Πελοπόννησο οι δυνάμεις της εθνικής ανεξαρτησίας και της ειρήνης βάζουν στο στόχαστρο τη βάση του Αράξου, όπου εκτός από πολεμικό ορμητήριο είναι και χώρος αποθήκευσης των ατομικών βομβών που οι Αμερικάνοι διατηρούν στην Ελλάδα.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα στο λαό και τη νεολαία για αντίσταση σε όσους υποθηκεύουν το μέλλον του. Ενα κάλεσμα για τις κινητοποιήσεις που έρχονται, στις 25 Σεπτέμβρη, ημέρα που η ΕΕΔΥΕ την έχει κηρύξει ως ημέρα πανελλαδικής δράσης ενάντια στις βάσεις, και στις 3 Οκτώβρη, που θα πραγματοποιηθεί παμπελοποννησιακή περικύκλωση της βάσης του Αραξου. Ο ελληνικός λαός ξέρει να σηκώνει το ανάστημά του στον ιμπεριαλισμό και με τον αγώνα του μπορεί να ανατρέψει τα σχέδια αυτών που παραδίδουν τη χώρα σιδεροδέσμια στους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ