Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βλαβερός ο αναθρώσκων... καπνός

Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ

Ο σημερινός μας τίτλος δεν αναφέρεται στη νοσταλγία του πολύπλαγκτου Οδυσσέα να δει "καπνόν αναθρώσκοντα", εκ της πατρικής οικίας, αλλά για τον καπνό που "βλάπτει σοβαρά την υγεία". Για όλα τα είδη του καπνίσματος που περιέχουν νικοτίνη και άλλες ουσίες που τη συνοδεύουν.

Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, κατέχουμε μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη, αλλά και στον κόσμο, σε ό,τι αφορά το κάπνισμα. Παράλληλα, όμως, είμαστε λαός με υψηλό δείκτη μακροβιότητας, που παρουσιάζει σοβαρά πνευμονολογικά, καρδιαγγειακά και άλλα σοβαρότερα προβλήματα.

Σχετικά με το κάπνισμα, προχωρούμε και στην... ισότητα των φύλων, αφού οι γυναίκες μιμήθηκαν το κάπνισμα και... εξισώθηκαν στα αντίστοιχα νοσήματα, περιλαμβανομένων διαταραχών του αναπαραγωγικού κύκλου κλπ.

Μια άλλη κατηγορία είναι οι παθητικοί καπνιστές, που υπομένουν "παθητικά", επίσης, τη μοίρα τους, αφού οι αρειμάνιοι του καπνίσματος αρνούνται τον περιορισμό των "ατομικών τους δικαιωμάτων", ακόμη και σε χώρους που θίγονται τα δικαιώματα κάποιων άλλων. Μερικοί μάλιστα από τους φανατικούς του τσιγάρου απειλούν ακόμη και με προσφυγή στους διεθνείς οργανισμούς, παρά την επιστημονική και έντυπη παραδοχή ότι το "τσιγάρο βλάπτει σοβαρά την υγεία". Εκείνες που μπορούν να πανηγυρίζουν σίγουρα είναι οι βιομηχανίες καπνού και τσιγάρων, αφού και αυτή η αποτρεπτική συμβουλή λειτουργεί ως διαφήμιση των προϊόντων τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αμερική, για παράδειγμα, δυο - τρεις από τους "Ράμπο" - διαφημιστές τσιγάρων, με το πλατύγυρο καουμπόικο καπέλο, το σκοινί - "λάσο" στα χέρια, αντί να διαβούν το κατώφλι των ονειρικών τοπίων που παρουσιάζουν με το τσιγάρο στο χέρι, πέρασαν οριστικά τη λίμνη της Αχερουσίας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχει στην ουσία η διεθνής των καπνιστών, ανεξάρτητα από την ταξική τους προέλευση και τις πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές και άλλες αντιλήψεις. Τούτο ερμηνεύει και το γεγονός ότι ακόμη και σε συνάξεις προοδευτικών χώρων, όπου το προεδρείο δεν επιτρέπει το κάπνισμα, τα αιωρούμενα δαχτυλίδια του "αναθρώσκοντος" καπνού κατακλύζουν τις αίθουσες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ