Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
"Χτύπησε κόκκινο"!

Οι περίπου 500.000 "επίσημοι" άνεργοι του Β' τριμήνου του 1998 καταρρίπτουν στην πράξη τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης για την "ορθότητα" της πολιτικής της. Με "ψίχουλα" καλούνται να ζήσουν οι άνεργοι, όταν επιδοτούνται αδρά οι εργοδότες στο όνομα της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας

Η σκληρή, οδυνηρή γι' αυτούς που τη ζουν, πραγματικότητα της μεγάλης αύξησης της ανεργίας, το χρόνο που πέρασε από την προηγούμενη ΔΕΘ, δε διέψευσε απλώς την αφελή προπαγάνδα, τη διαστρέβλωση και τη δημαγωγία, στην οποία συνηθίζουν να αναλώνονται όλοι οι πρωθυπουργοί, αλλά την έκανε "φύλλο και φτερό".

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού την Πέμπτη, για μια "συμβολική" αύξηση του εξευτελιστικού και επί τρία χρόνια "παγωμένου" επιδόματος ανεργίας και την παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε ορισμένους άνεργους που δεν είχαν ακόμη αυτό το δικαίωμα, δεν μπορούν να πείσουν και τον πιο ευκολόπιστο, για τις "καλές" προθέσεις της κυβέρνησης. Πολύ περισσότερο, που ανακοινώθηκε και το χάρισμα των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών κατά 50%, για κάθε νέα θέση εργασίας! Ενα μέτρο που χτυπάει ανελέητα τα ασφαλιστικά ταμεία και μπορεί να οδηγήσει σε αθρόες απολύσεις και επαναπροσλήψεις!

Το Β τρίμηνο του 1998,οι άνεργοι έφτασαν τους 478.500,από τους οποίους οι 223.300 ήταν νέοι ηλικίας 20-29 ετών. Το ποσοστό ανεργίας έφτασε στο 10,8%,ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 1997 ήταν 9,6%.Αυτά είναι και τα πιο πρόσφατα στοιχεία. Ειδικότερα, την περίοδο Απρίλη - Ιούνη 1998,οι άνεργοι νέοι μεταξύ 15-19 ετών ήταν 43.800.Μεταξύ 20-24 ετών ήταν 124.500.Μεταξύ 25-29 ετών ήταν 98.800.Μεταξύ 30-44 ετών ήταν 141.400.Μεταξύ 45-64 ετών ήταν 68.200 και 1.900 από 65 ετών και άνω.

Η κατάσταση αυτή διαμορφώθηκε σε μια περίοδο που κυβερνητικά στελέχη υποστήριζαν ότι η ανεργία θα εμφανιστεί μειωμένη, λόγω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Απασχόληση και των προγραμμάτων κατάρτισης και δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ ότι μεταξύ 1998-2000 δημιουργούνται οι "όροι απασχόλησης ή ενίσχυσης 260.000 ανέργων", από τους οποίους είναι νέοι οι 200.000.

Τελικά, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, το Β τρίμηνο του 1998 υπήρξε 3% αύξηση της απασχόλησης, δηλαδή 113.832 νέες θέσεις εργασίας. Βεβαίως, αυτές οι θέσεις δεν είναι δημιούργημα της κυβέρνησης, αλλά αποτέλεσμα μιας αναμενόμενης πορείας του δείκτη απασχόλησης, την οποία εκμεταλλεύεται και οικειοποιείται αδικαιολόγητα η κυβέρνηση, για να παρουσιάσει "έργο" και να αμβλύνει τις άσχημες εντυπώσεις από την ανεξέλεγκτη άνοδο της ανεργίας, που προκαλεί η πολιτική της!

Επιπλέον, στοιχεία του ΟΑΕΔ έδειξαν ότι η πλειοψηφία των θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν τους πρώτους μήνες του 1999 ήταν διάρκειας μέχρι και 6 μηνών στην πλειοψηφία τους!Σημαντικό ποσοστό αυτών των θέσεων εργασίας δεν ήταν μόνο μερικής διάρκειας, αλλά και μερικής απασχόλησης.Μάλιστα, ο ΟΑΕΔ, στα νέα του προγράμματα, έχει συμπεριλάβει και τη χρηματοδότηση δημιουργίας θέσεων μερικής απασχόλησης!

Σήμερα, εκτιμάται ότι η πραγματική ανεργία έχει ξεπεράσει το 13%.Αυτή είναι η πραγματικότητα, πίσω από τις σκόπιμες αοριστολογίες του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε λόγο για απασχόληση ή "ενίσχυση" 260.000 ανέργων.

Η κυβέρνηση κατόρθωσε στην πράξη να αυξήσει την ανεργία και να υπονομεύσει και τις όποιες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν. Θέσεις εργασίας μικρής διάρκειας, στο πλαίσιο των ελαστικών θέσεων εργασίας, είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της. Νέοι εργαζόμενοι μπαίνουν στην παραγωγή χωρίς δεδομένο ωράριο εργασίας, με αποδοχές μικρότερες και από τις βασικές σε πολλές περιπτώσεις, με μερική ασφάλιση. Ολα αυτά, βεβαίως, γίνονται από την κυβέρνηση στον όνομα των ανέργων και της μείωσης της ανεργίας!

Δεν είναι μικρής σημασίας και τα στοιχεία για τη μείωση των θέσεων εργασίας στον αγροτικό και βιομηχανικό τομέα, ως δείγμα γραφής για το μοντέλο ανάπτυξης που οραματίζεται η κυβέρνηση για τη χώρα μας, στα πλαίσια της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, μεταξύ 1990-1997, οι απασχολούμενοι στη Γεωργία μειώθηκαν από 890.000 σε 765.000.Στη βιομηχανία, από 912.000 έφτασαν τους 865.000!

Προς κατάργηση του επιδόματος ανεργίας

Η επιδότηση της ανεργίας αποτελεί μια ιδιαίτερα ενοχλητική, μια "ασύμφορη" παροχή για την κυβέρνηση, καθώς η προώθηση των "ενεργητικών μέτρων" για την απασχόληση, εκείνων δηλαδή των μέτρων που διοχετεύουν στους εργοδότες τεράστια ποσά για καταρτίσεις και δημιουργία "νέων" θέσεων εργασίας, απειλούν και συρρικνώνουν καθημερινά τον μέχρι τώρα ρόλο του ΟΑΕΔ.

Ηδη, είναι σχεδόν έτοιμη μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας,η οποία έχει παραγγελθεί από το υπουργείο Εργασίας και σαν αντικείμενο έχει την κατάργηση ή τον περιορισμό μιας σειράς επιδομάτων, που χορηγεί ο ΟΑΕΔ!

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει παλιότερα ότι δεν πρέπει να δίνονται κίνητρα στους ανέργους για να μην εργάζονται!Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής, το επίδομα ανεργίας που δίνεται στη χώρα μας σήμερα, είναι από τα χαμηλότερα και μικρότερης διάρκειας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Εμπρακτα η κυβέρνηση έδειξε πώς αντιμετωπίζει το θέμα, έχοντάς το καθηλώσει επί τρία χρόνια στις 3.120 δρχ. την ημέρα! Η εξαγγελία του πρωθυπουργού για την αύξησή του αποτελεί μια κοροϊδία για τους ανέργους, καθώς υπολογίζεται ότι θα φτάσει τις 3.452 δρχ. την ημέρα!


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ