Κυριακή 5 Σεπτέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Ο μεσαίωνας είναι εδώ!

Η "διαδρομή" της κυβερνητικής πολιτικής έχει περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, στο όνομα της ΟΝΕ

Χωρίς κανέναν ενδοιασμό, η κυβέρνηση μέσω των υπουργών της συνεχίζει να θριαμβολογεί για όσα έχει κάνει και όσα πρόκειται να κάνει, στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης,την ίδια στιγμή που η πολιτική της το υπονομεύει μέχρι την τελική διάλυσή του και την αντικατάστασή του, με τα εκτρωματικά μοντέλα, που επεξεργάστηκαν τα στελέχη της ΚΟΜΙΣΙΟΝ και των διεθνών οικονομικών οργανισμών, που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Συνεπής, λοιπόν, η κυβέρνηση, στη δέσμευσή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση και τους διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς, προχωράει χωρίς καθυστέρηση στην τελευταία φάση της ασφαλιστικής ανατροπής. Σε λίγες μέρες θα καταλήξει και στον "οίκο", που θα αναλάβει να μελετήσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα και να προτείνει - τις ήδη αποφασισμένες - "προσαρμογές".

Ο δρόμος για αυτή την ανατροπή έχει ανοίξει με τις αντεργατικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης για τις εργασιακές σχέσεις.Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει ότι όσα έχει κάνει μέχρι τώρα σε αυτό τον τομέα, αποσκοπούν στη βελτίωση των εργασιακών σχέσεων και τη στήριξη της απασχόλησης, οι εργαζόμενοι ζουν και αναγνωρίζουν τον καθημερινό κατήφορο, που τους έχει στερήσει από δεδομένες, μέχρι πριν λίγο καιρό, κατακτήσεις. Ο εργασιακός μεσαίωνας που στεριώνει η κυβέρνηση, παραπέμπει και σε ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα, που θα ανταποκρίνεται σε αυτή τη νέα, οδυνηρή πραγματικότητα, για τους εργαζόμενους.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη, από την ομιλία του στην προηγούμενη ΔΕΘ,μιλήσει για αυτή την πολιτική. "Δώσαμε μάχη για Εθνικά Σχέδια Δράσης για την Απασχόληση", είπε, τα οποία ωστόσο δεν είναι τίποτα άλλο από τον συντονισμό όλων των επιμέρους δράσεων που αποσκοπούν στις αντεργατικές αλλαγές.

Είχε μιλήσει για "ρυθμίσεις για την ευελιξία αλλά και την ασφάλεια του εργαζόμενου", κάνοντας πως δε γνωρίζει ότι ο όρος "ευελιξία" αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, με ανάλογες συνέπειες στην "ασφάλειά" του.

Είχε περηφανευτεί για το θεσμό των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης,που εκτός των άλλων επιβάλλουν και την κατάργηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας!

Είχε επιβραβεύσει τα συνδικάτα των εργαζομένων για την υπογραφή μιας ακόμη ΕΓΣΣΕ ντροπής, λέγοντας ότι πρόκειται για "ένα σπάνιο για την ελληνική πραγματικότητα δείγμα υπευθυνότητας για το οποίο η ελληνική κοινωνία τούς οφείλει πολλά". Μια "υπευθυνότητα", που ο ίδιος χαρακτήρισε ως έμπρακτο δείγμα της συμβολής τους στην επίτευξη του "Εθνικού στόχου" της ΟΝΕ.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε ισχύ ο αντεργατικός νόμος που καταργεί το 8ωρο, υπέρ των 9ωρων και 10ωρων. Η μερική απασχόληση παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, διευκολύνοντας την πλήρη καταστρατήγηση κάθε έννοιας καθορισμένου ωραρίου. Ανύπαρκτοι είναι επί της ουσίας, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί. Σε έξαρση βρίσκονται τα ποικιλόμορφα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης και "πρακτικής εξάσκησης", που κάνουν πραγματικότητα τον"απασχολήσιμο" εργαζόμενο.

Ταυτόχρονα, μετά τις ενοποιήσεις ταμείων και τις αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών, την έμμεση εφαρμογή του 2084 για το ύψος των επικουρικών συντάξεων, τις δυσμενείς ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας, την υλοποίηση της δέσμευσης για "τζογάρισμα" της περιουσίας των ταμείων στο χρηματιστήριο, τα μέτρα καθήλωσης των δαπανών υγείας, ετοιμάζονται τα τελικά μέτρα που ήδη έχουν "διαρρεύσει" για να προετοιμαστεί το έδαφος.

Στον επόμενο "τόνο", ετοιμάζεται η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, η κατάργηση του θεσμού των κατώτατων συντάξεων, καθώς και του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών, οι μειώσεις στις συντάξεις, το πετσόκομμα ή η κατάργηση των επικουρικών συντάξεων και μια σειρά ακόμη ανατροπές, που θα σημάνουν, αν περάσουν, ανατροπή συνολικά του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ