Διάχυτη είναι η αίσθηση της αδιαφορίας για τη ζωή των ανθρώπων στη βορειοδυτική άκρη της Ελλάδας, όπως διαπιστώθηκε από περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ
Την περιοχή κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα στους Νομούς Καστοριάς και Φλώρινας επισκέφθηκε πρόσφατα κλιμάκιο του ΚΚΕ, μετά το θόρυβο που ξεσηκώθηκε και είχε αποτέλεσμα την ένταση των επιχειρήσεων - "σκούπα" εναντίον των οικονομικών μεταναστών, που μεθοδευμένα παρουσιάζονται ως εν δυνάμει εγκληματίες.
Στη σύντομη περιοδεία του το κλιμάκιο του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους που ζουν ουσιαστικά πάνω στα σύνορα, με αστυνομικούς που υπηρετούν στο ειδικό σώμα συνοριακής φύλαξης, αλλά και με φαντάρους που υπηρετούν στα ακριτικά φυλάκια της περιοχής. Η διαπίστωση μία. Στην πλειοψηφία τους οι λαθρομετανάστες είναι άνθρωποι που αναζητούν καλύτερη τύχη, μια δουλιά για να μπορέσουν να συντηρήσουν τις οικογένειές τους στην πατρίδα (Αλβανία) ή να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις οριστικής εγκατάστασής τους στην Ελλάδα. Καλύτερη τύχη και δουλιά, όμως, αναζητούν και οι Ελληνες που ζουν στην περιοχή. Τα χωριά έχουν ερημώσει. Οι νέοι εγκαταλείπουν τον τόπο τους και πάνε στα μεγάλα αστικά κέντρα, αφού δουλιές δεν υπάρχουν και η αγροτοκτηνοτροφία φθίνει.
Στο Νομό Καστοριάς τοποθετήθηκαν τον Ιούνη 220 συνοριακοί φύλακες, άνδρες και γυναίκες. Νέοι εργαζόμενοι σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη δουλιά, με στόχο τη φύλαξη των συνόρων και τη σύλληψη των λαθρομεταναστών όπου ανάμεσά τους κυκλοφορούν και εγκληματικά στοιχεία. Δύο μήνες μετά την τοποθέτησή τους στην περιοχή, χρειάστηκε να επανεκπαιδευτούν.
Οι ίδιοι κατήγγειλαν ότι μέχρι τα τέλη Ιούλη δεν είχαν πάρει ούτε τον πρώτο μισθό. Και με χλευαστική έκφραση αποκαλύπτουν ότι ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του ειδικού σώματος που πολυδιαφημίστηκε από την κυβέρνηση περιλαμβάνει συνήθως ένα "Σμιθ εν Γουένσον" 6άσφαιρο.
Στο συνοριακό φυλάκιο της Ιεροπηγής 547 ΤΠ, υπηρετούν 31 φαντάροι. Μια σύντομη στάση. Τα μέλη του κλιμακίου του ΚΚΕ προσφέρουν στους στρατιώτες δύο κούτες τσιγάρα. Συζητάνε για τις συνθήκες διαβίωσης. Οι φαντάροι παραπονούνται πως νιώθουν ξεχασμένοι από τον κόσμο. Κάποιοι από αυτούς μετράνε μέρες μέχρι το απολυτήριο. Αλλοι μετράνε μήνες.
Αποκαλυπτικό στοιχείο της εγκατάλειψης και της ερήμωσης στα χωριά της ελληνοαλβανικής μεθορίου αποτελεί η Κρυσταλλοπηγή. Το σχολείο δε λειτουργεί πια. Εχει μόνο τρία παιδιά. "Κάποτε, λένε με πικρία οι κάτοικοι, το 1972 είχε 100 μαθητές". Τώρα στο κτίριο στεγάζεται ο σταθμός της Υπηρεσίας Συνοριακής Φύλαξης. Στο δρόμο λίγα επιβατικά αυτοκίνητα κυκλοφορούν. Κυρίως διέρχονται φορτηγά αυτοκίνητα και "κλούβες" της Αστυνομίας, που μεταφέρουν τους λαθρομετανάστες προς το συνοριακό φυλάκιο της Κρυσταλλοπηγής.
Α. Α.