Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να αποζημιωθούν άμεσα οι παραγωγοί σπαραγγιών

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Αμεσα μέτρα για την αποζημίωση των παραγωγών σπαραγγιών της ακριτικής περιοχής Ν. Βύσσας του Ν. Εβρου, για τις καταστροφές που προκάλεσαν στην παραγωγή τους οι πλημμύρες την άνοιξη, ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Σταύρος Παναγιώτου και Μαρία Μπόσκου,με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.

"Οι παραγωγοί σπαραγγιών εξωθούνται στην εγκατάλειψη της νέας και συναλλαγματοφόρας αυτής καλλιέργειας, επειδή οι ΕΛΓΑ για τυπικούς κανονιστικούς λόγους αρνούνται να αποζημιώσουν την παραγωγή τους, που καταστράφηκε από τις πλημμύρες σε ποσοστό που ξεπέρασε το 65%", τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ. "Αποτέλεσμα ήταν η μέση στρεμματική απόδοση να μειωθεί από 650 κιλά/στρέμμα στα 250 κιλά/στρέμμα και η συνολική αναμενόμενη παραγωγή να μειωθεί στους 350 τόνους, ενώ με κανονικές συνθήκες θα ξεπερνούσε τους 850 τόνους". (Αξίζει να σημειωθεί πως από την εξαγωγή των 700 περίπου τόνων πέρσι στη Γερμανία τα συναλλαγματικά οφέλη ανέρχονταν στα 3 εκατομμύρια μάρκα, ενώ φέτος από τους 350 μόνο τόνους μειώθηκαν στις 850.000 μάρκα).

Η κυβέρνηση παρ' όλα αυτά αδιαφορεί για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ν. Βύσσας, οι οποίοι "προκειμένου να μείνουν στο χωριό τους ξεκίνησαν πριν από 12 χρόνια μια νέα συναλλαγματοφόρα καλλιέργεια και με πολλές δυσκολίες κατόρθωσαν μέχρι σήμερα να δημιουργήσουν Αγροτικό Συνεταιρισμό Κοινής Γεωργικής Εκμετάλλευσης, με σύγχρονη υποδομή για τη συσκευασία, αποθήκευση και εμπορία της παραγωγής τους, που έχει καταλάβει μια καλή θέση στις ξένες αγορές", υπογραμμίζουν οι βουλευτές του Κόμματος και επισημαίνουν: "Η άρνηση της κυβέρνησης να αποζημιώσει τους παραγωγούς σπαραγγιών για τις καταστροφές από τις πλημμύρες "τινάζει στον αέρα" τη φιλόπονη προσπάθεια των κατοίκων αυτής της παραμεθόριας περιοχής, με αποτέλεσμα να είναι σίγουρη η χρεοκοπία τους και, το κυριότερο, να ανακοπεί η αξιόλογη προσπάθεια που αποδείχτηκε ότι μπορεί να δώσει κάποια διέξοδο στους κατοίκους της περιοχής".

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Γεωργίας ποια μέτρα θα πάρει και πότε ώστε να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι παραγωγοί σπαραγγιών της περιοχής της Ν. Βύσσας για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πλημμύρες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ