Παρασκευή 20 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Σκούπα" με ρόπαλα και αυτόματα!

Αστυνομική επιδρομή προχτές βράδυ στην Ομόνοια και τις γύρω περιοχές

Αντιμέτωποι με την επιδρομή των "Ράμπο" της Αστυνομίας βρέθηκαν όσοι έτυχε να βρίσκονται προχτές βράδυ στην Ομόνοια και τις γύρω περιοχές. Οι πάνοπλοι ροπαλοφόροι δε βρέθηκαν αντιμέτωποι με στυγερούς εγκληματίες και αιμοσταγείς δολοφόνους, αλλά με απλούς μεροκαματιάρηδες ή άλλους που πάσχιζαν για το "νυχτοκάματο", σε μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας. Από τους 180 "ύποπτους" που οδηγήθηκαν για εξακρίβωση στα Αστυνομικά Τμήματα του κέντρου, οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από την περιπέτεια που τους επιφύλαξε η ηγεσία της Αστυνομίας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Επίσημο επιχείρημα είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης να δείξει στους πολίτες, ότι η Αστυνομία αντιμετωπίζει την εγκληματικότητα. Ομως, το σημαντικότερο και ταυτόχρονα επικίνδυνο για την κοινωνία είναι ο εθισμός της στην αστυνομοκρατία και στη βία.

Από τον "ικανό" αριθμό των ατόμων που προσήχθησαν, κρατήθηκαν, όπως ανακοινώθηκε, 30 Αλβανοί και 11 αλλοδαποί διαφόρων υπηκοοτήτων, επειδή δεν είχαν δικαιολογητικά παραμονής στη χώρα μας. Από τους δεκάδες Ελληνες που ελέγχθηκαν, τελικά κρατήθηκαν τρεις και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη για διάφορα ποινικά αδικήματα (μικροποσότητες ναρκωτικών, εκκρεμείς αποφάσεις κλπ.).

Το γιουρούσι της Αστυνομίας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 προχτές το βράδυ και συνεχίστηκε όλη τη νύχτα. Ξαφνικά δεκάδες άνδρες των ΜΑΤ, εφοδιασμένοι με αλεξίσφαιρα γιλέκα και έχοντας την "κάλυψη" των οπλισμένων με αυτόματα όπλα (!) συναδέλφων τους, άρχισαν να χτενίζουν δρόμους και ύποπτα στέκια, προκαλώντας τον τρόμο σε όσους φιλήσυχους και ανυποψίαστους ανθρώπουςσυναντούσαν στο πέρασμά τους. Και φυσικά δε χωρά καμιά αμφιβολία ότι η πομπώδης επέλαση των ΜΑΤ με τις τηλεοπτικές κάμερες και τα πολυμελή τηλεοπτικά συνεργεία να καταγράφουν τις κινήσεις τους, παραπέμπει σε στημένες επιχειρήσεις, που κάθε άλλο παρά στην πάταξη της εγκληματικότητας απέβλεπαν.

Πολλοί βέβαια μένουν με την εντύπωση ότι η Αστυνομία επιτέλους αντιμετωπίζει οργανωμένα και δυναμικά την εγκληματικότητα. Οι πρωτόγνωρες για τα ελληνικά δεδομένα επιχειρήσεις των ΜΑΤ δημιουργούν μια αυταπάτη στην κοινή γνώμη και κυρίως στη μερίδα εκείνη που "διψά" για τέτοιου είδους αστυνομικά μέτρα. Μέτρα, όμως, που, όπως έχουν επισημάνει και οι συνδικαλιστικές ενώσεις του αστυνομικού προσωπικού, δεν είναι ικανά να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα. Η στροφή της Αστυνομίας στη δίωξη του εγκλήματος απαιτεί πραγματική ενίσχυση των υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με αυτήν την αποστολή, απαιτεί, όπως έχει επισημανθεί και άλλες φορές, συγκεκριμένη αντεγκληματική πολιτική, τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και της καταστολής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ